Καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα

H συρροή λαθών ενώ ο ιός τρέχει και ο απροκάλυπτος αυταρχισμός δίνουν τον λόγο στην πραγματικότητα

Το νέο τοπίο όπως εξελίσσεται με την υγειονομική και οικονομική κρίση και με την κυβέρνηση να κουνά το δάχτυλο σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και να προτιμά την καταστολή αντί της συνεννόησης αναλύουν στην Κουμουνδούρου, θεωρώντας ότι ήδη έχουν εξαχθεί δύο πολύ βασικά πολιτικά συμπεράσματα:

Πρώτον, η περίοδος του μέλιτος για την κυβέρνηση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί κι αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Η δυσαρέσκεια του κόσμου αποτυπώνεται και στα νούμερα, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μικρότερο βαθμό, αρχίζει να εισπράττει μέρος της δυσαρέσκειας.

Προς κατάρρευση το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Δεύτερον, ο κυβερνητικός αυταρχισμός προκαλεί την κατάρρευση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου που έφερε και τη ΝΔ στην εξουσία. Στην Κουμουνδούρου δεν εστιάζουν τόσο στην κοινή δράση με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 για πρώτη φορά όσο στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει από το κάδρο των όποιων ευθυνών.

Για το πρώτο, κορυφαίο στέλεχός του σημειώνει ότι «η ενότητα στη δράση των δημοκρατικών δυνάμεων προκαλεί ενότητα και στη βάση και αυτό είναι σημαντική παρακαταθήκη» για το εγγύς μέλλον, ενώ για το δεύτερο σημειώνουν με νόημα πως ακόμη και η άρνηση του ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει στην κοινή πρωτοβουλία «του κόβει κάθε διάθεση να βάλει στο ίδιο καλάθι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». Την ίδια βέβαια ώρα «κρατά το κόμμα αυτό καθηλωμένο στα φουστάνια της μητσοτακικής Δεξιάς» και καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχο στον χώρο της Αριστεράς, της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού κέντρου.

Στους ψηλούς ορόφους της Κουμουνδούρου βλέπουν το κυβερνητικό αφήγημα να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Η περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία και η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) αποδείχθηκαν φενάκη, όπως πιστοποιείται από τη στάση των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη. Το αφήγημα του μεγάλου κράτους σκόνταψε μπροστά στη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας παιδείας. Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με νόημα ότι όταν βγούμε από τη δύσκολη αυτή περιπέτεια με την Covid-19 θα μείνει ως συμπέρασμα η αναγκαιότητα ενός ισχυρού κράτους που θα διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την υγεία και την παιδεία των πολιτών, για τις δημόσιες συγκοινωνίες και τον δημόσιο χώρο και αυτό επιβεβαιώνεται σε όλες τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του κόμματος. «Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε στο εγγύς μέλλον» λένε.

Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με νόημα ότι είναι βαρύτατες πλέον οι κυβερνητικές ευθύνες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την άρνησή του στην πρόταση Τσίπρα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί τους επόμενους μήνες, κυρίως διότι επιμένει να μην κάνει τίποτε για το σήμερα (ενίσχυση ΕΣΥ, ΜΕΘ, συνταγογράφηση τεστ) και αρκείται σε εμπόριο ελπίδας για το αύριο με το εμβόλιο.

Παράλληλα θεωρούν πολύ πιθανό εντός αυτού του τοπίου ο πρωθυπουργός να τραβήξει το χαρτί του ανασχηματισμού, ως επιβεβαίωση της αποτυχίας των χειρισμών του μέχρι σήμερα και αποκορύφωμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση και δυστυχώς και η χώρα.

Η απαίτηση αρνητικού τεστ για όποιον μπαίνει στη χώρα επιβεβαιώνει την εγκληματική υποχώρηση της κυβέρνησης το καλοκαίρι στους μεγάλους tour operators. Επιβάλλουν αρνητικό τεστ μέσα στον χειμώνα αλλά το καλοκαίρι άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά στην έξαρση της πανδημίας.

Και στο σκέλος της εκπαίδευσης η εικόνα με τα πέντε παιδιά να προσπαθούν να συμμετάσχουν στο μάθημα μέσα από κινητό τηλέφωνο στο καφενείο είναι η πιο τρανή επιβεβαίωση αποτυχίας της κυβέρνησης.

Η εικόνα που φτάνει στην Κουμουνδούρου είναι ότι χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση, είτε γιατί δεν διαθέτουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό είτε γιατί ζουν σε σπίτι με πολλαπλές ανάγκες (πολλά παιδιά και τηλεργασία γονιών) είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν γρήγορο ίντερνετ.

Η περίοδος του μέλιτος για την κυβέρνηση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί κι αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, λένε στην Κουμουνδούρου, η οποία ήδη εισπράττει μέρος της δυσαρέσκειας

Απροετοίμαστοι για τηλεκπαίδευση

Είναι αδιανόητο οκτώ μήνες η κυβέρνηση να μην έχει προετοιμαστεί και να μην έχει προμηθεύσει με λάπτοπ όλα τα παιδιά και επίσης αδιανόητο να αυξάνει τις ανισότητες.

Και στο σκέλος της οικονομίας η επιμονή στη συνταγή του Μαρτίου που οδήγησε στην έκρηξη της ανεργίας, στις μειώσεις μισθών και στην υποαπασχόληση για όσους δεν απολύονται είναι καταστροφική.

Επιδοτείται η αναστολή εργασίας και όχι η εργασία, τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις μένουν εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης, το «κοινωνικό μέρισμα» αποδείχθηκε ψίχουλα (55 εκατ. ευρώ), ενώ και το δώρο Χριστουγέννων για όποιον είναι σε αναστολή θα δοθεί λειψό.

Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο τροπολογίες, για την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων των πληττόμενων εργαζομένων από το κράτος και για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, που αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Οπως λένε, το δημοσιονομικό περιθώριο για τέτοια ενίσχυση υπάρχει, δεδομένων των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.