Σύμπλεγμα ολιγοπωλίων, υπό το περιτύλιγμα μεγάλων σχημάτων που δήθεν θα φέρουν την ανάπτυξη, επιβάλλει με βίαιο τρόπο η κυβέρνηση
Το να πετάς νούμερα, μεγέθη και τεχνικούς οικονομικούς όρους στον αέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρύψεις το πρόβλημα και να πανηγυρίζεις για ανύπαρκτα κυβερνητικά επιτεύγματα, κάτι που πάντως πράττει συστηματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλάζει βιαίως την ελληνική οικονομία και τη μετατρέπει σε σύμπλεγμα ολιγοπωλίων. Το πράττει αυτό υπό το περιτύλιγμα των μεγάλων σχημάτων που δήθεν θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία και μέσω αυτών θα παταχθούν, σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό αφήγημα, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
Αν δεν καταλάβατε, για όλα φταίει ο τυροπιτάς που δίνει την τυρόπιτα χωρίς απόδειξη και μαζί του εργάζεται η σύζυγος ή τα παιδιά του χωρίς να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Οπότε αυτός ο τυροπιτάς θα πρέπει να καταστραφεί για να αναπνεύσει η Ελλάδα…
Ωραίο το αφήγημα, αλλά με σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων να αφορά «τυροπιτάδες», για να συμβεί αυτό πρέπει να «τρέξει αίμα στον δρόμο». Για να καταλάβουμε το μέγεθος αρκεί να πούμε ότι από το περίπου 1,5 εκατ. επαγγελματικά ΑΦΜ που λειτουργούν στην Ελλάδα, περί τις 250.000 απασχολούν προσωπικό. Σε αυτά δε το 85% των απασχολούμενων εργάζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από εννιά άτομα (πολλοί εξ αυτών με μερική απασχόληση). Πράγματι, αυτό συμβαίνει από το καλοκαίρι του 2021. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2021 κατασκεύαζε την κρεμάλα. Από εκείνο το καλοκαίρι κλότσησε το σκαμνί για να πνίξει την κοινωνία. Ολα αυτά, πέρα από τις γενικόλογες δηλώσεις για την αύξηση του ΑΕΠ, έχουν αποτύπωση στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση την κοινωνία.
Τρόμο προκαλεί το τεράστιο έλλειμμα
Εδώ υπεισέρχεται η τελευταία ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο παρουσιάζει ένα υπερμέγεθες έλλειμμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ο δείκτης υγείας μιας οικονομίας (παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει μια χώρα σε σχέση με την αξία αυτών που εξάγει). Η ανακοίνωση της τράπεζας ήταν σαφής: «Το 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκε σε 20,1 δισ. ευρώ». Ούτε λίγο ούτε πολύ παράγουμε 20 δισ. λιγότερα από αυτά που καταναλώνουμε! Αν αυτό δεν ονομάζεται πορεία προς τα βράχια και μάλιστα πλέον με τα χαρακτηριστικά της αναπόδραστης σύγκρουσης, πώς μπορεί να ονομαστεί;
Από εδώ και πέρα αναλαμβάνει δράση το σύστημα των πετσωμένων ΜΜΕ. Πετάνε αριθμούς στον αέρα. Μιλούν για αυξήσεις στις εξαγωγές κρύβοντας κάτω από το χαλί το εμπορικό έλλειμμα και μένουν στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που αφορά εντυπωσιακά ποσοστά από το ξεπούλημα δημόσιων κερδοφόρων επιχειρήσεων, το οποίο εν πολλοίς αποτελεί τη βάση της αισχροκέρδειας που εμφανίζουν οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, αφού δεν υφίσταται «δημόσιο αντίβαρο» ώστε να περιοριστούν.
Το μείον ως πραγματικότητα
Εάν κάτι αναδεικνύει η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος κάτω από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας ως απότοκο της καταστροφής του «τυροπιτά» υπέρ των ολιγοπωλίων. Είναι ουσιαστικά οι επιμέρους δείκτες που συναπαρτίζουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που δείχνουν πώς πορεύεται η πραγματική οικονομία. Εκεί όμως κυριαρχεί το μείον!
Σύμφωνα λοιπόν με την ΤτΕ:
• Το ισοζύγιο καυσίμων παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 13,158 δισ. ευρώ.
• Το ισοζύγιο αγαθών χωρίς τα καύσιμα παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 25,861 δισ. ευρώ.
• Το ισοζύγιο πλοίων παρουσιάζει (ακόμη και αυτό) έλλειμμα της τάξης των 293,3 εκατ. ευρώ.
• Το ισοζύγιο αγαθών χωρίς τα πλοία παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 38,726 δισ. ευρώ.
• Το ισοζύγιο αγαθών χωρίς τα καύσιμα και πλοία παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 25,568 δισ. ευρώ. Οσο για τις εξαγωγές αγαθών, παρουσιάζουν αύξηση κατά 53,506 δισ. ευρώ, αλλά δυστυχώς αυτή η αύξηση «σβήνει» από την τεράστια αύξηση των εισαγωγών κατά 92,526 δισ. ευρώ! Κάπως έτσι το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών φτάνει στα 39,02 δισ. ευρώ, για να πέσει με τη συνδρομή του ισοζυγίου υπηρεσιών και των υπόλοιπων επιμέρους δεικτών που συναπαρτίζουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο τρομακτικό 20,1 δισ. ευρώ. Ομως εδώ υπεισέρχεται η πολιτική Μητσοτάκη: σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2020 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε διαμορφωθεί στα 10,964 δισ. ευρώ, για να αυξηθεί στα 12,271 δισ. ευρώ το 2021 και να εκτιναχτεί στα 20,143 δισ. ευρώ το 2022.
Θέλετε να γίνει η σύγκριση με την πενταετία Τσίπρα; Πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών καταγράφηκε ως εξής:
• 2015, έλλειμμα 1,438 δισ. ευρώ,
• 2016, έλλειμμα 3,05 δισ. ευρώ,
• 2017, έλλειμμα 3,406 δισ. ευρώ,
• 2018, έλλειμμα 5,232 δισ. ευρώ,
• 2019, έλλειμμα 2,725 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά είναι αποκαλυπτικά: ο Κυρ. Μητσοτάκης κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος, που εν πολλοίς στηρίζεται στα 9 δισ. απευθείας αναθέσεων, πρόκειται) να αυξήσει το έλλειμμα μέσα σε τρία χρόνια κατά 9,17 δισ. ευρώ! Σε σχέση με το 2019, που εκτέλεσε από το δεύτερο μισό τον προϋπολογισμό που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα; Εχουμε αύξηση του ελλείμματος κατά 86,5%! Είναι ένα κατόρθωμα που στέλνει τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές. Η Ελλάδα της ισχυρής ανάπτυξης κατά τους ανερμάτιστους Μητσοτάκη – Σταϊκούρα – Σκυλακάκη – Γεωργιάδη έχει καταφέρει να έχει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, το χειρότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως λόγο προς ΑΕΠ στην αναπτυγμένη αλλά και την αναπτυσσόμενη Ευρώπη!