Κατάργηση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης (8%) που πλήρωναν οι πολιτικοί, στο άθροισμα των εισοδημάτων τους από όλες τις πηγές, ισχύει από τον περασμένο Μάιο.
Με τον τρόπο αυτό όμως όλοι οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, οι δήμαρχοι, οι γενικοί γραμματείς των διάφορων υπηρεσιών, αλλά και τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών, καρπώνονται τη συγκεκριμένη φοροελάφρυνση. Έτσι, καταργούνται τυχόν επιβαρύνσεις που ίσχυαν από το 2014 και μετά. Υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό όφελος κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ευρώ.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση προέκυψε τον περασμένο Μάιο, σχεδόν την ίδια περίοδο που κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας αποφάσιζαν την περικοπή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Επίσης, την ίδια περίοδο άλλαξε από το υπουργείο Οικονομικών ο τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης φόρου, με συνέπεια να μειωθούν οι συντάξεις, ενώ παράλληλα μειώθηκε το αφορολόγητο και αυξήθηκαν και οι συντελεστές φορολόγησης.
Οι αλλαγές στον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης δεν συνιστούν μία σκανδαλώδη ρύθμιση, επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Νίκος Βούτσης, η ρύθμιση «είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή, η οποία δεν ψηφίστηκε κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού, είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά». Επισήμανε παράλληλα ότι «αφορά όλους τους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων και των μελών των ανεξαρτήτων αρχών».
Παράλληλα, ο Ν.Βούτσης επισήμανε ότι «υπάρχει γερό μαχαίρι στις συντάξεις των πρώην βουλευτών ή ότι οι βουλευτές από το 2012 και ύστερα, δεν έχουν συντάξεις, δηλαδή, δεν μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς, παρότι μηνιαίως γίνεται παρακράτηση για τους παλαιότερους βουλευτές. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία μπορούσε να γίνει μια δημόσια συζήτηση. Πάντως δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους ρύθμισης».
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της Βουλής με την διάταξη που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Μάιο «δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο καθεστώς για αιρετούς, είτε είναι βουλευτές, είτε περιφερειάρχες είτε δήμαρχοι». Επισήμαινεται παράλληλα ότι «η όποια επιβάρυνση ή ελάφρυνση προκύπτει σε σχέση με το παλαιότερο καθεστώς εισφοράς όπου η επιβολή του γινόταν σε ολόκληρο το ποσό εισοδήματος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους». Διευκρινίζεται πως με το νέο καθεστώς «κάθε έλληνας πολίτης ανεξαρτήτως επαγγέλματος, αναλόγως του εισοδήματός του σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης υπόκειται σε κλιμακωτή φορολόγηση. Η φορολόγηση αυτή έχει εφτά κλίμακες από 0% έως 10% και έχει να κάνει με το ποσό του εισοδήματος και όχι με το επάγγελμα».