Κατάρ 2022: Η Ελλάδα απούσα, οι «Ελληνες» παρόντες

Η «γαλανόλευκη» αποκλείστηκε, ωστόσο 13 παίκτες που αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα θα βρεθούν με τις εθνικές ομάδες τους στα γήπεδα του Κατάρ

Η εθνική μας ομάδα… απέχει από τις μεγάλες διοργανώσεις εδώ και οκτώ χρόνια, ωστόσο στο ποδοσφαιρικό ραντεβού του Κατάρ θα βρεθούν 13 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα. Σε αυτήν τη λίστα δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής του πρωτοπόρου στο πρωτάθλημα Παναθηναϊκού, υπάρχουν όμως ποδοσφαιριστές του Παναιτωλικού και του Ατρόμητου. Τους περισσότερους μουντιαλικούς παίκτες, πέντε, έχει η ΑΕΚ…

Στη σχετική λίστα η ΣΛ1 βρίσκεται στη 16η θέση των πρωταθλημάτων που στέλνουν παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρώτο και με διαφορά από το δεύτερο είναι η Πρέμιερ Λιγκ, που θα έχει 163 ποδοσφαιριστές στις 32 αποστολές των εθνικών ομάδων, και ακολουθούν η ισπανική Λα Λίγκα με 86 και η γερμανική Μπουντεσλίγκα με 81 ποδοσφαιριστές έκαστη. Η εθνική Ιταλίας αποκλείστηκε, αλλά 70 ποδοσφαιριστές που παίζουν στο καμπιονάτο θα πατήσουν το χορτάρι στα γήπεδα του Κατάρ. Την πεντάδα συμπληρώνει το γαλλικό πρωτάθλημα με 58 ποδοσφαιριστές.

Αναλυτικά οι 13 «Ελληνες» που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο:

Ντομαγκόι Βίντα (Κροατία, ΑΕΚ): Βασικό μέλος της εθνικής Κροατίας όταν έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Ο 33χρονος αμυντικός αποκτήθηκε από την Ενωση το περασμένο καλοκαίρι και είναι βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας της. Ο πολύπειρος στόπερ έφτασε τις 100 συμμετοχές με την εθνική Κροατίας και συνεχίζει ακάθεκτος.

Μιλάντ Μοχαμαντί (Ιράν, ΑΕΚ): Ο 29χρονος μπακ μετράει 45 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας του και ήταν μέλος της και στο προηγούμενο Μουντιάλ το 2018. Στην ΑΕΚ είναι βασικός, έχοντας μία ασίστ σε δέκα αγώνες. Εχσάν Χατζισαφί (Ιράν, ΑΕΚ): Στο Κατάρ ταξιδεύει και ο έτερος Ιρανός αμυντικός της Ενωσης. Ο 32άχρονος άσος έχει φτάσει τις 112 συμμετοχές με την εθνική του ομάδα και παρότι δεν είναι βασικός στην ΑΕΚ, κλήθηκε στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Χατζισαφί συμμετείχε και στο προηγούμενο Μουντιάλ.

Νταμάν Σιμάνσκι (Πολωνία, ΑΕΚ): Ο Πολωνός μέσος αποκτήθηκε από την Ενωση τον Ιανουάριο του 2020 και στην τρέχουσα σεζόν ο Ματίας Αλμέιδα του έχει δώσει φανέλα βασικού. Ο 27χρονος χαφ κέρδισε με την αξία του και μια θέση στην αποστολή της εθνικής Πολωνίας έχοντας μόλις οκτώ συμμετοχές.

Ορμπελίν Πινέδα (Μεξικό, ΑΕΚ): Ο 26άχρονος μεσοεπιθετικός ήρθε στην Ενωση το περασμένο καλοκαίρι γιατί ήθελε να έχει παιχνίδια στα πόδια του ώστε να διεκδικήσει μια θέση στην εθνική του Μεξικού ενόψει Μουντιάλ. Και δικαιώθηκε καθώς τον επέλεξε ο ομοσπονδιακός προπονητής Τάτα Μαρτίνο. Ο Πινέδα με το εθνόσημο μετράει 50 εμφανίσεις, έξι γκολ και ισάριθμες ασίστ.

Παπέ Αμπού Σισέ (Σενεγάλη, Ολυμπιακός): Ο 27χρονος στόπερ εξελίχτηκε στους πρωταθλητές Ελλάδας και η ποδοσφαιρική του μετοχή ανέβηκε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Σ’ αυτό συντέλεσε και η κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής από τη Σενεγάλη, με την οποία μετράει 13 συμμετοχές.

Ουί Τζο Χουάνγκ (Νότια Κορέα, Ολυμπιακός): Η FIFA στην επίσημη ιστοσελίδα της ανέφερε πως είναι από τους παίκτες που κάποιος πρέπει να παρακολουθήσει στο Μουντιάλ, κρίνοντας ότι θα είναι από τα αστέρια της διοργάνωσης. Ωστόσο στη ΣΛ1 δεν έχει λάμψει και γι’ αυτό φημολογείται ότι μπορεί να αποχωρήσει από του Ρέντη τον Ιανουάριο. Η παρουσία του στον Ολυμπιακό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να είναι παρών στο Κατάρ. Με τη Ν. Κορέα μετράει 49 συμμετοχές και 16 γκολ.

Ινμπεόμ Χουάνγκ (Νότια Κορέα, Ολυμπιακός): Στον αντίποδα, ο συμπατριώτης του Ουί Τζο λάμπει στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι από τις σταθερές αξίες του Ολυμπιακού και της ΣΛ1. Ο 26άχρονος χαφ έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο 37 φορές.

Πιερ Κουντέ (Καμερούν, Ολυμπιακός): Ούτε ο 27χρονος μέσος είναι βασικός στους «ερυθρόλευκους», όμως κλήθηκε στην εθνική Καμερούν, τη φανέλα της οποίας έχει φορέσει σε 31 παιχνίδια. Για να τον εμπιστεύεται ο Ριγκομπέρτ Σονγκ κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Αντρίγια Ζίβκοβιτς (Σερβία, ΠΑΟΚ): Ο 26άχρονος εξτρέμ είναι από τις ατραξιόν του ελληνικού πρωταθλήματος και οι εμφανίσεις του με τον «δικέφαλο του βορρά» αποτέλεσαν το διαβατήριο για να βρεθεί στα γήπεδα του Κατάρ. Με την εθνική Σερβίας έχει 28 συμμετοχές.

Νίκολας Ενκουλού (Καμερούν, Αρης): Η μεταγραφή του στους «κίτρινους» το περασμένο καλοκαίρι συζητήθηκε πολύ και στόχος του 32άχρονου αμυντικού ήταν να επιστρέψει στην εθνική Καμερούν μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Είναι από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές της αφρικανικής χώρας έχοντας στο ενεργητικό του 75 αγώνες.

Ντέρεκ Κορνέλιους (Καναδάς, Παναιτωλικός): Ο Καναδάς θα αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 1986) και στις επιλογές του προπονητή του Τζον Χέρντμαν είναι και ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός της ομάδας του Αγρινίου. Με την εθνική Καναδά έχει 18 συμμετοχές. Αν αγωνιστεί και πάει καλά, θα πάρει και μεταγραφή.

Ουζντί Κεσχρίντα (Τυνησία, Ατρόμητος): Ο 27χρονος μπακ αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Σαλερνιτάνα και έχει… μόνιμη θέση στην εθνική Τυνησίας, με την οποία έχει αγωνιστεί 18 φορές.

Οι ελληνικές ομάδες που θα εκπροσωπηθούν στο Κατάρ θα έχουν και οικονομικό όφελος καθώς θα τις αποζημιώσει η FIFA. Υπολογίζεται ότι θα τους μοιραστεί ένα ποσό γύρω στα 4 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλήγει στο ταμείο της ΑΕΚ.

Οι άτυχοι του Μουντιάλ

Κύπελλο του Κατάρ θα είναι το τελευταίο των ποδοσφαιρικών υπεραστέρων Μέσι και Ρονάλντο, οι οποίοι βρίσκονται στη δύση της λαμπερής καριέρας τους. Υπάρχουν και πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές που θα απουσιάσουν από το Μουντιάλ λόγω τραυματισμού.

Η κάτοχος του τροπαίου εθνική Γαλλίας έχει δύο κομβικές απουσίες στη μεσοαμυντική της γραμμή. Η πρώτη ακούει στο όνομα Πολ Πογκμπά,ο οποίος βοηθάει τόσο στο build up των «τρικολόρ» όσο και στο σκοράρισμα (91 εμφανίσεις, 11 τέρματα). Η δεύτερη είναι αυτή του Ν’Γκολό Καντέ,ο οποίος είναι ένας από τους «εγκέφαλους» της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ο παίκτης της Τσέλσι υπέστη υποτροπή στον τραυματισμό που είχε στον οπίσθιο μηριαίο μυ τον Οκτώβριο και δεν ταξίδεψε στο Κατάρ. Εκτός αποστολής έμειναν επίσης ο αμυντικός της Παρί Σ.Ζ. Πρέσνελ Κιμπεμπέ και ο επιθετικός της Λειψίας Ενκουνκού.

Η φιναλίστ του Euro 2020 Αγγλία δεν έχει στην αποστολή της τον 22άχρονο δεξιό μπακ Ρις Τζέιμς, ο οποίος τραυματίστηκε στο γόνατο. Ο ποδοσφαιριστής της Τσέλσι πραγματοποιούσε εξαιρετική σεζόν, καθώς σε έντεκα εμφανίσεις μετρούσε δύο τέρματα και δύο ασίστ. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν έχει στη διάθεσή του ούτε τον αριστερό μπακ της Τσέλσι Μπεν Τσίλγουελ.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2016 Πορτογαλία δεν υπολογίζει στον επιθετικό της Λίβερπουλ Ντιόγκο Ζότα ούτε στον εξτρέμ της Γουλβς Νέτο.

Η εθνική Ολλανδίας επιστρέφει στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά δεν υπολογίζει τον πολύπειρο δεύτερο σκόρερ της Τζίνι Βαϊνάλντουμ (26 τέρματα). Ο μέσος της Ρόμα δεν έχει αγωνιστεί καθόλου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του τον περασμένο Αύγουστο. Ο επιθετικός της Λειψίας Τίμο Βέρνερ δεν κατάφερε να δώσει το παρών στο Μουντιάλ με την αποστολή της Γερμανίας λόγω του τραυματισμού του στον αστράγαλο. Ετσι, ο τεχνικός Χανς-Ντίτερ Φλικ δεν έχει έναν επιθετικό με τρομερή ταχύτητα. Για την εθνική Βραζιλίας σημαντικές είναι οι απουσίες των Αρτούρ Μέλο και Ντιέγκο Κάρλος, για την Αργεντινή του Τζιοβάνι Λο Σέλσο και για το Μεξικό του Τεκατίτο Κορόνα, ενώ στη Σενεγάλη δεν υπολογίζουν τον Σαντιό Μανέ.