Κατάψυξη ωαρίων: Δέκα συχνές ερωτήσεις

Κατάψυξη ωαρίων: Δέκα συχνές ερωτήσεις

Γράφει ο

Ιωάννης Ζερβομανωλάκης

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ

Γιατί έχει νόημα για μια νέα γυναίκα να καταψύξει τα ωάριά της;

Ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων δεν είναι άπειρος. Η γυναίκα χάνει συνεχώς το ωοθηκικό της δυναμικό, ειδικά μετά τα 45, οπότε αρκετοί κύκλοι είναι ασταθείς μέχρι και την εμμηνόπαυση στην ηλικία μετά τα  50. Καταψύχοντας τα ωάριά της, η νέα γυναίκα «παγώνει το χρόνο» και διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει παιδιά χωρίς το άγχος της αδυναμίας τεκνοποίησης λόγω αυξημένης ηλικίας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων;

Μετά την ηλικία των 37 ετών η ποιότητα των ωαρίων δεν είναι η ίδια. Για το λόγο αυτό έχει νόημα να γίνει η κατάψυξη πριν την ηλικία των 35 ετών, ώστε τα κατεψυγμένα ωάρια να έχουν αυξημένη πιθανότητα γονιμοποίησης και επίτευξης κύησης όταν αποψυχθούν.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται η κατάψυξη των ωαρίων;

Η μέθοδος εφαρμόστηκε αρχικά για ιατρικούς λόγους, σε γυναίκες οι οποίες λόγω καρκίνου χρειάζονται χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή άλλη ισχυρή αγωγή, η οποία καταστρέφει τα διαθέσιμα ωάρια. Πλέον η μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως για κοινωνικούς λόγους, σε νέες γυναίκες οι οποίες αναβάλλουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό είτε λόγω έλλειψης του κατάλληλου συντρόφου ή για λόγους καριέρας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται πριν τη λήψη των ωαρίων;

Από τη στιγμή που ξεκινά η περίοδος σε κάθε κύκλο μέχρι τη στιγμή της ωορρηξίας μεσολαβούν συνήθως 12 με 14 μέρες. Ο ίδιος χρόνος κατά μέσο όρο απαιτείται και για την προετοιμασία των ωαρίων που πρόκειται να καταψυχθούν. Στο διάστημα αυτό η γυναίκα υποβάλλεται σε θεραπεία με ενέσεις και παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων στον υπέρηχο, μέχρι να φτάσουν σε μέγεθος τα 18-20 mm. H λήψη των ωαρίων πραγματοποιείται 35-36 ώρες μετά την τελευταία ένεση.

Υπάρχει η δυνατότητα για προετοιμασία χωρίς φάρμακα;

Με τη χρήση φαρμάκων αυξάνεται ο αριθμός των ωαρίων που θα συλλέξουμε. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που το ωοθηκικό απόθεμα είναι χαμηλό ή υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για τη λήψη του ενός ωαρίου ανά μήνα στο πλαίσιο του φυσικού κύκλου, η προετοιμασία χωρίς φάρμακα ή σε ήπια διέγερση με χαμηλή δόση αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.

Τι χρειάζεται να γνωρίζω για τη λήψη των ωαρίων στη Μονάδα Εξωσωματικής;

H ωοληψία, γίνεται με ελαφρά αναισθησία, τη λεγόμενη μέθη. Η γυναίκα έρχεται νηστική στη Μονάδα Εξωσωματικής και ο γιατρός πραγματοποιεί τη λήψη με υπέρηχο και μια πολύ λεπτή βελόνα μέσα από τον κόλπο. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά και δεν είναι επώδυνη.  Οι εμβρυολόγοι εξετάζουν το υγρό των ωοθυλακίων που αναρροφάται με τη βελόνα και συλλέγουν τα ωάρια που θα καταψυχθούν. Η γυναίκα μένει στη Μονάδα τις επόμενες δύο ώρες για παρακολούθηση και μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, επόμενη κιόλας μέρα.

Πώς γίνεται η κατάψυξη των ωαρίων; Πόσα χρόνια μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα; Υπάρχουν απώλειες τη στιγμή της απόψυξης;

Η κατάψυξη των ωαρίων γίνεται αρκετά γρήγορα με τη λεγόμενη μέθοδο vitrification, δηλαδή υαλοποίηση στους -196 βαθμούς Κελσίου. Οι απώλειες ωαρίων παραμένουν κάτω από 10% τη στιγμή της απόψυξης, ανεξάρτητα από τα χρόνια που θα περάσουν. Χαρακτηριστικά, στη Μονάδα μας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις επιτεύχθηκε η γέννηση υγιούς κοριτσιού από ωάρια που είχαν καταψυχθεί στη Μονάδα του ΜΗΤΕΡΑ πριν 10 ολόκληρα χρόνια. Τόσο η ποιότητα των ωαρίων, όσο και η πιθανότητα κύησης δεν επηρεάζονται από τη διάρκεια της κατάψυξης.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter