Καταψηφίζει η ΝΔ το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Καταψηφίζει η ΝΔ το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Καταψηφίζει εν τέλει η αξιωματική αντιπολίτευση το νομοσχέδιο, εκθέτοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η άποψη του οποίου εκ του αποτελέσματος μειοψήφησε στο ίδιο του το κόμμα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πήρε τη θέση του εισηγητή από τον Κώστα Καραγκούνη, κατέθεσε την πρόταση του κόμματος για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διόρθωση φύλου θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα 18 ετών και άνω, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης και ιατρικής γνωμάτευσης, ενώ απαγορεύει να γίνει δεύτερη διόρθωση φύλου από το ίδιο άτομο.

Ενστάσεις εξέφρασαν στον υπουργό Δικαιοσύνης 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, πρόκειται για τους Μάρκο Μπόλαρη, Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά και Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε –με έναν τρομακτικό παραλληλισμό– ότι θα καταψηφίσει.

Καββαδία: Ο γάμος και η τεκνοθεσία θα ακολουθήσουν

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, πήρε το λόγο αμέσως μετά την ανακοίνωση του προεδρεύοντος, Νικήτα Κακλαμάνη, για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε επί του νομοσχεδίου η Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για σημαντικό νομοθέτημα που έρχεται να θεραπεύσει παραβάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που δέχονται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, είπε αρχικά η βουλευτής της πλειοψηφίας. Πρόσθεσε δε, πως το τελευταίο διάστημα ακούστηκε άκρως κακοποιητικός λόγος κατά των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα δικαιώματα δεν ήταν ποτέ ζήτημα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας;», ήταν το ερώτημα της κ. Καββαδία προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε λέγοντας υπό το πρίσμα αυτό θα έπρεπε να χαιρετιστεί από όλα τα κόμματα η απλούστευση των διαδικασιών για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Επανάληψη ενός κακοπαιγμένου έργου, α λα καρτ ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε τονίζοντας πως στοχοθεσία της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσουν η θεσμοθέτηση της τεκνοθεσίας και του γάμου για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Υπερψηφίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Τη θετική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επί του νομοσχεδίου ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του κόμματος, Κώστας Μπαργιώτας. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε πως το ν/σ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έρχεται να κατοχυρώσει τους ανθρώπους που ζουν στα όρια της κοινωνίας.

Καταψηφίζουν το άρθρο για τους ανήλικους οι ΑΝΕΛ 

Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου τάσσονται οι ΑΝΕΛ, όμως είναι αρνητικοί στο άρθρο που αφορά την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15, όπως ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Διεπιστημονική επιτροπή ανακοίνωσε ο Κοντονής

To λόγο επί της διαδικασίας πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας τις τροπολογίες που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο αλλά και μία σημαντική αλλαγή που αφορά τη δικλίδα ασφαλείας αναφορικά με τη διόρθωση φύλου ανηλίκων. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής είπε πως επί του άρθρου 3 στην παράγραφο 2 η αναφορά για σύσταση Ιατρικού Συμβουλίου στο νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» απαλείφεται. «Συγκροτείται Διεπιστημονική Επιτροπή που συστήνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας για δύο έτη στην οποία μετέχουν: Ένας παιδοψυχίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός, ένας ψυχολόγος και ένας κοινωνικός λειτουργός». Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά θωρακίζεται η διόρθωση φύλου που αφορά παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών.

Κακλαμάνης: Τα ταμεία να καλύπτουν τις επεμβάσεις για τους διεμφυλικούς

Την αναγκαιότητα να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία οι εγχειρήσεις που χρειάζονται τα διεμφυλικά άτομα τόνισε από το βήμα του προέδρου της Βουλής ο προεδρεύων εκείνη την ώρα, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Δεν νομίζω πως υπάρχει πτέρυγα που να μην καταδικάζει τον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό. Υπάρχουν, όμως, κάποια από αυτά τα άτομα που επιθυμούν να κάνουν πλαστική επέμβαση. Αυτό χρειάζεται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εξειδικευμένο κέντρο. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν γνωρίζω δημόσιο νοσοκομείο του ΕΣΥ που να έχει αυτό το εξειδικευμένο κέντρο και αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό» είπε και συνέχισε: “Αρα, εάν δεν υπάρχει στον δημόσιο τομέα, όπου βεβαίως καλύπτεται από τη γενική νομοθεσία της δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης, και πρέπει να πάει στον ιδιωτικό τομέα σε εξειδικευμένο κέντρο, εντός ή εκτός Ελλάδος, εάν αυτό δεν καλυφθεί από έξοδα που θα εγκρίνει το ΕΣΥ ή το αντίστοιχο ταμείο, είναι δώρον άδωρον».

Παπαρήγα: Κάνετε λαθρεμπόριο αριστερών ιδεών

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για «λαθρεμπόριο αριστερών ιδεών», ενώ εξέφρασε την άποψη πως κάποιες απόψεις που ακούγονται χρήζουν ψυχιατρικής ανάλυσης, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Βούτση. Αναφορικά με το προς συζήτηση νομοσχέδιο, η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ το χαρακτήρισε «νομική αυταπάτη». Η δυσφορία φύλου δεν λύνεται αυτόματα με την νομική αναγνώριση φύλου, σύμφωνα με την ίδια, γιατί το βιολογικό στοιχείο υπάρχει και οι άνθρωποι αυτοί θέλουν συγκεκριμένη στήριξη. Κατά την κ. Παπαρήγα, το νομοσχέδιο καλλιεργεί στη νομική πλάνη και αυταπάτη, αφού στηρίζεται στο ατομικό βίωμα και δεν αρκεί το ατομικό βίωμα για να γίνει νόμος.

«Αποδεικνύεστε εξαιρετικά επικίνδυνοι για όλη αυτή τη φιλολογία που περιβάλλετε το σχέδιο νόμου» είπε και αποκάλεσε το νομοσχέδιο «αντιπερισπασμό από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική σας». «Χτίζετε έναν ιδεολογικό πολτό» τόνισε, ενώ συνέχισε στο ίδιο ύφος λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν τολμά το διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους και αναγνωρίζει την πορνεία σαν επάγγελμα.

«Αν θέλετε να κάνετε σύγκριση με την σταλινολογία σας θα έπρεπε να πάρετε υπόψη, όταν στην ισπανία του Φράνκο σκότωσαν τον Λόρκα, τον κατηγόρησαν για ομοφυλοφιλία» τόνισε και συνέχισε παραθέτοντας πως είναι άλλο ομοφυλοφιλία και άλλο βιασμός ανηλίκων. «Άλλο αν καταδικάζονταν γι’ αυτό και άλλο αν είχαν άλλη κατηγορία» είπε.

Εν συνεχεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κάνει λαθρεμπόριο αριστερών ιδεών και πως είναι ντροπή να μιλάει για Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ο Νίκος Βούτσης, αμέσως μετά την τοποθέτηση της κ. Παπαρήγα, πήρε το λόγο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη η αποστροφή της. «Δεν υπάρχουν απόψεις που να χρήζουν ψυχιατρείου» είπε.

Ονομαστική ψηφοφορία αιτήθηκε η Χρυσή Αυγή

Ονομαστική ψηφοφορία αιτήθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για το σχέδιο νόμου της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου αλλά και για την τροπολογία που αφορά τον σεβασμό των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και σχετίζεται με το ζήτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.

Τα αντανακλαστικά των συντηρητικών παρατάξεων δοκιμάζουν οι σκοταδιστικές τοποθετήσεις τόσο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όσο και των επικεφαλής των 20 μονών του Αγίου Όρους. Από την απαξιωτική αλλά πιο ήπια αναφορά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για «παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας», ο εκκλησιαστικός λόγος πέρασε στον τορπιλισμό «του ιερού θεσμού της οικογένειας» και την αύξηση της «σύγχυσης και τις ψυχικές διαταραχές» μετά και την γνωστοποίηση από τον Σταύρο Κοντονή της πτώσης του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα διόρθωση φύλου με τις ανάλογες προστατευτικές δικλίδες. Επομένως, κόμματα με δεξιές αναφορές που συντηρούν σε περίοπτη θέση στην ατζέντα τους τη στάση της εκκλησίας πιέζονται άμεσα ή έμμεσα από τη διχαστική ρητορική των εκπροσώπων του κλήρου, γνωρίζοντας πως οι θέσεις αυτές απηχούν σε μεγάλη μερίδα του συντηρητικού τους ακροατηρίου.

Ανοιχτό το ζήτημα της Γεννιά

Δεν πήρε ιδιαίτερες εσωκομματικές διαστάσεις η παρεκκλίνουσα τοποθέτηση της Γεωργίας Γεννιά. Η βουλευτής Ά Πειραιά με το ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίδρασή της για το κατώτατο ηλικιακό όριο των 15 ετών, χαρακτηρίζοντάς το στο Κανάλι της Βουλής «κόκκινη γραμμή». Η ίδια είπε, επίσης, ότι ως προς το ζήτημα αυτό εκπροσωπεί την Κίνηση Πράττω, στην οποία ανήκουν κυβερνητικά στελέχη, όπως οι κ.κ. Κοτζιάς και Τόσκας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr από υψηλόβαθμη κοινοβουλευτική πηγή, το θέμα αναμένεται να διαλευκανθεί το μεσημέρι της Δευτέρας. «Θα έχει τις επιπτώσεις της» τονίζει η ίδια πηγή για την περίπτωση που η βουλευτής επιμείνει στη θέση της, ενώ για το αν τίθεται ζήτημα για την εν γένει στάση του «Πράττω» στο νομοσχέδιο οι πληροφορίες δεν συγκλίνουν προς αυτό το ενδεχόμενο.

ΑΝΕΛ: «Ναι» επί της αρχής, «όχι» από Κατσίκη

Στο να υπερψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο προσανατολίζονται οι ΑΝΕΛ, με τον Κώστα Κατσίκη να ξεφεύγει από την κομματική γραμμή. «Καμία απολύτως διόρθωση του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου δεν θα ήταν ικανή να με πείσει να υπερψηφίσω ένα νομοθέτημα που τορπιλίζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής», ενώ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης που συζητήθηκε το νομοσχέδιο είχε κάνει λόγο για πιθανή άλωση του άβατου του Αγίου Όρους. «Θα αλωθούν ναι ή όχι με τον τρόπο αυτό πράγματα τα οποία μέχρι σήμερα απαγορεύονται είτε λέγεται εκκλησία, είτε λέγεται το άβατο του Αγίου Όρους, είτε Στρατός και Ένοπλες Δυνάμεις, είτε λέγεται στίβος και αθλητικά αγωνίσματα» είπε αυτολοξεί ο κ. Κατσίκης.

Από εκεί και πέρα, μένει να αποσαφηνιστεί η στάση του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος έθετε προϋποθέσεις προκειμένου να ψηφίσει θετικά.

Αναδίπλωση στη Νέα Δημοκρατία

Ακόμα και ο κίνδυνος εσωκομματικής σύγκρουσης ελλοχεύει στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μοιάζει έκθετος αφενός στα μάτια της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και αφετέρου στους ίδιους τους βουλευτές, αφού η άποψή του επί του νομοσχεδίου δεν συμβαδίζει με αυτή του Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και λοιπών τομεαρχών και βουλευτών του κόμματος.

Οι αντιφάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είχαν προοιωνιστεί στη συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αν και ο εισηγητής του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, ξεκαθάριζε πως το σχέδιο νόμου «μας βρίσκει αρχικά θετικούς», αμέσως μετά ο βουλευτής της ΝΔ και απόστρατος αστυνομικός διευθυντής, Δημήτρης Κυριαζίδης, αποκάλεσε το ν/σ «προκλητικό και επικίνδυνο» για την κοινωνία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αντιλαμβανόμενος τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις, ζήτησε από τον εισηγητή της ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω συνομιλία ανάμεσα στους κ.κ. Κοντονή και Καραγκούνη, όπως αυτή καταγράφηκε από τα πρακτικά της Επιτροπής:

ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Ζητάω να μου πείτε εάν συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση. Δεν ζητάω αν θα το αποκηρύξετε ούτε τίποτα. Είναι δικά σας εσωτερικά θέματα. Με αυτά που ακούσαμε μόλις τώρα συμφωνεί ο Εισηγητής της ΝΔ και το κόμμα; Θέλω να μου πείτε.

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Κοντονή, τα έχετε μπερδέψει τα πράγματα. Ο κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να ψηφίσει ότι θέλει.

ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Έτσι ό,τι θέλει; Συμφωνείτε;

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Είναι διαφορετικό μια Κυβέρνηση να φέρνει νομοσχέδιο χωρίς να έχετε εξασφαλίσει την πλειοψηφία.Όσον αφορά στην θέση του προέδρου της ΝΔ, την κατέθεσα. Τι δεν καταλάβατε;

Ακολούθησε η συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν και έγινε ξεκάθαρο πλέον το χάσμα που χωρίζει την γραμμή του προέδρου από αυτή προβεβλημένων στελεχών του κόμματος. Ειδικότερα, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης διαχώρισαν τη θέση τους από αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο καθένας με διαφορετική τεκμηρίωση. Οι εσωτερικές παλινδρομήσεις συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο, με τον τομεάρχη Υγείας, Βασίλη Οικονόμου, να δηλώνει υπέρ του νομοσχεδίου. Η χρυσή τομή επικοινωνιακά βρέθηκε από τον πιο ψύχραιμο Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ την Κυριακή πως «στην Ολομέλεια θα δούμε τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση και αναλόγως θα πράξουμε».

Πάντως, πρόκειται για την πρώτη φορά επί θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη που η κομματική γραμμή μοιάζει τόσο ασύντακτη και δη για ένα θέμα που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τοποθετηθεί με λόγια και πράξεις. Άλλωστε, μόλις τον Ιούλιο, είχε καλωσορίσει τους εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, ευελπιστώντας πως αυτό «θα αποτελέσει το έναυσμα για έναν ειλικρινή διάλογο». Από την άλλη, μην ξεχνάμε πως υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ –όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος- που θεωρούν την ομοφυλοφιλία «κολλητική αρρώστια».

Υπερψηφίζουν ΔΗΣΥ – Ποτάμι

Θετικά ψήφισαν Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά την επί της αρχής ψηφοφορία στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Ως προς τη ΔΗΣΥ, η συμπόρευση με το «δόγμα» της ΝΔ «καταψηφίζω ακόμα κι ας συμφωνώ» εκ του αποτελέσματος προκάλεσε περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος απ’ αυτά που προσδοκούσε να δημιουργήσει στην κυβέρνηση. Εξ αρχής, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασαν τη διαφωνία τους, με αφορμή και το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος προέβη στην περιβόητη δήλωση περί γκέι μητροπολιτών και δέχτηκε μέχρι και εξώδικο από την Εκκλησία της Ελλάδας, εξαπέλυσε επίθεση στην Φώφη Γεννηματά μέσω του ραδιοφώνου 24/7, κατηγορώντας την για αφωνία. «Εισέπραξα τη σιωπή της κ. Γεννηματά» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε από την εκκλησία και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Φώφη Γεννηματά να λέει ότι εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ και να σιωπά μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις».

Καταψηφίζουν Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και Χ.Α.

Εντύπωση έχει προκαλέσει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και στην κοινή γνώμη η στάση της Ένωσης Κεντρώων, καθώς το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη αρχικά διατύπωνε την άποψη πως θα πράξει σύμφωνα με τη θέση που θα πάρει επί του θέματος η εκκλησία. Μέτα τις ανακοινώσεις από Ιερά Σύνοδο και μονές του Αγίου Όρους, τελικά η Ένωση Κεντρώων απέκτησε πολιτική γραμμή, αποφασίζοντας να καταψηφίσει. «Κάτι που δεν μπορώ να πάω στο σπίτι μου, στην κυρία Νατάσσα, να της το εξηγήσω, δεν θα πάω να το ψηφίσω στη Βουλή. Εγώ, πριν ψηφίσω στη Βουλή, πρώτα εξηγώ στη γυναίκα μου γιατί το κάνω» είπε την Κυριακή ο κ. Λεβέντης στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, το γύρο του διαδικτύου κάνει η ανάρτηση της προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνας Γαλανού, η οποία κοινοποίησε τη ενυπόγραφη δέσμευση του Βασίλη Λεβέντη για την προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, καθώς σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος, Γιάννη Δελή, στην αρμόδια Επιτροπή «το νομοσχέδιο υιοθετεί το ανορθολογικό και αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των χαρακτηριστικών του φύλου με την ταυτότητα φύλου». Την Κυριακή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε πως το ατομικό δικαίωμα δεν μπορεί να υπερβαίνει την επιστήμη. «Εμείς διαφωνήσαμε με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου γιατί πιστεύουμε ότι μπαίνει το τυπικό και όχι το ουσιαστικό» σημείωσε και παρέθεσε πως το ΚΚΕ δέχεται αλλαγή ταυτότητας ακόμη και χωρίς εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Documento Newsletter