Καταπολεμούν τα στημένα με… ευχολόγια

Καταπολεμούν τα στημένα με… ευχολόγια

Η χειραγώγηση των αγώνων, κυρίως για στοιχηματικούς λόγους, αποτελεί τη σύγχρονη γάγγραινα του αθλητισμού και στη χώρα μας… αντιμετωπίζεται από τον Λευτέρη Αυγενάκη με επικοινωνιακού χαρακτήρα σόου. Ο υφυπουργός Αθλητισμού με ό,τι καταπιάνεται το κάνει μόνο για την προβολή του και γι’ αυτό ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Νίκος Τζώρτζογλου αναφερόμενος στον Αυγενάκη λέει εύστοχα «αυτός δεν είναι υφυπουργός, αλλά… φωτογράφος».

Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ), η οποία συστάθηκε βάσει του άρθρου 13 της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, έχει σκοπό τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των προσυνεννοημένων αγώνων. Στη χώρα μας η ΕΠΑΘΛΑ λειτουργεί περίπου εδώ και ένα χρόνο και ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το υφυπουργείο Αθλητισμού μέσα εβδομάδα με θέμα «Ο ρόλος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων» έκανε τον απολογισμό της. Αυτός περιλαμβάνει τη δημιουργία ιστοσελίδας (www.epathla. gov.gr) και πλατφόρμας πληροφοριών, τη συγκρότηση τριών ομάδων εργασίας, την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού (φυλλάδιο, σποτ), καθώς και διοικητικές αποφάσεις (όρια στοιχηματισμού για τα παιχνίδια των ομάδων της Σούπερ Λίγκας 2). Οποιος γνωρίζει από αθλητισμό και ειδικότερα από το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου αντιλαμβάνεται ότι με φυλλάδια και σποτάκια δεν αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των στημένων αγώνων. Είναι σαν να πηγαίνεις σε πόλεμο χρησιμοποιώντας νεροπίστολα.

«Πλήρης απόδειξη»

Στην ουσία του προβλήματος ως προς τη διαλεύκανση των ύποπτων αγώνων μπήκε στην ημερίδα ο αθλητικός και ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος. «Σε ποινικό επίπεδο απαιτείται ένας υψηλός βαθμός απόδειξης στην ενοχή για να υπάρξει συνέχεια. Στον αθλητισμό θα πω ότι απαιτείται πλήρης απόδειξη. Αυτό καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι στη χειραγώγηση και την τιμωρία των σχετικών δραστών να έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα» υποστήριξε ο εισαγγελέας, ο οποίος στη συνέχεια ανέλυσε γιατί το έργο του στο αθλητικό σκέλος της δουλειάς του έχει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας: «Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: 1) Το έγκλημα (σ.σ.: της χειραγώγησης) δεν αφήνει ίχνη ή αφήνει ελάχιστα ίχνη, μέσα από τα οποία πρέπει να οδηγηθούμε στους δράστες και στο εγκληματικό αποτέλεσμα που είχε η συμπεριφορά τους. Γιατί δεν έχουμε κάποιον να καταγγείλει το έγκλημα· παθών είναι το δημόσιο συμφέρον και η αθλητική ακεραιότητα. 2) Ακόμη δεν υπάρχει μια εξειδικευμένη ανακριτική ομάδα από την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε απευθυνόμενος σε αυτήν ο εισαγγελέας να έχει μια καλύτερη ανακριτική διαδικασία. Μπορεί να απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Οικονομικής Δίωξης, αλλά κι αυτές ακόμη δεν έχουν την εξειδίκευση που απαιτείται».

Από μια πρόχειρη έρευνα που έκανε ο Κ. Σπυρόπουλος, όλες οι αναφορές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για χειραγωγημένα παιχνίδια έχουν καταλήξει στο αρχείο κι αυτό το γνωρίζει ο Λ. Αυγενάκης, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν δυόμισι χρόνια στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού. Και αντί να παρέμβει νομοθετικά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για να κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των διωκτικών αρχών, προσπαθεί να σταματήσει τη δράση όσων επιχειρούν να στήσουν παιχνίδια με ευχολόγια. «Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να μη σιωπά, να μη συγκαλύπτει οποιαδήποτε πληροφορία ή ενέργεια χειραγώγησης αντιλαμβάνεται, αλλά να αναφέρει με θάρρος οποιεσδήποτε ύποπτες προσεγγίσεις. Ετσι θα έχουμε έναν αθλητισμό στηριγμένο σε καθαρές αξίες» ανέφερε στην ημερίδα ο Αυγενάκης. Κάτι ανάλογο θα έγραφε και ένας μαθητής του λυκείου σε έκθεση για την ακεραιότητα των αγώνων.

Οι εκπρόσωποι των αθλητών μίλησαν τελευταίοι και μπροστά σε άδεια καθίσματα. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του προέδρου του ΠΣΑΠ Γιώργου Μπαντή: «Είμαι εδώ από την αρχή, άκουσα 100 φορές τη λέξη αθλητής από την έναρξη της διαδικασίας σε αυτή την ημερίδα. Οταν παίρνει τον λόγο ο αθλητής, όμως, η αίθουσα είναι άδεια». Οι πολιτικοί και οι προβεβλημένοι παράγοντες των ομοσπονδιών και των λιγκών πήγαν, φωτογραφήθηκαν, είπαν δυο ατάκες και αποχώρησαν. Ετσι κι αλλιώς ήξεραν πως η ημερίδα ήταν για τις… κάμερες και όχι για την ουσία. Ο Γ. Μπαντής παραδέχτηκε ότι όταν αγωνιζόταν τον προσέγγισαν για στήσιμο αγώνα: «Μου έχει γίνει κρούση όχι για στοιχηματικούς λόγους αλλά για βαθμολογικούς. Ηταν αρνητική φυσικά η απάντησή μου. Αυτά συμβαίνουν δίπλα μας, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Υπάρχει φόβος

Εκπρόσωποι αθλητικών φορέων τόνισαν πως υπάρχει φόβος στους αθλητές να μιλήσουν όταν τους προσεγγίσουν να στήσουν ένα παιχνίδι. Ο Μπαντής αναφερόμενος στον φόβο είπε: «Πράγματι υπάρχει φόβος, όπως είπε ο κ. Λιόλιος. Εχουμε να κάνουμε με μαφίες. Πρέπει να κοιτάξουμε τι κάνει τον αθλητή ευάλωτο. Είναι η οικονομική αστάθεια στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τα τελευταία 15 χρόνια χάθηκαν πάνω από 25 εκατ. σε χρήματα 1.500 ποδοσφαιριστών παρότι είχαν δικαιωθεί στα δικαιοδοτικά όργανα».

Στην ΕΠΑΘΛΑ ευελπιστούν ότι θα βάλουν φρένο στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου με καταγγελίες που θα γίνουν ανώνυμα. Μέσα στο 2021 έφτασαν 29 αναφορές από επίσημους φορείς για χειραγωγημένα ματς. Η Sportradar απέστειλε 14 αναφορές για ύποπτους αγώνες στη ΣΛ 2, δύο στη ΦΛ, μία στο Κύπελλο και δύο στην A2 μπάσκετ. Επιπλέον έχουν γίνει τρεις αναφορές από την ΕΠΑΘΛΑ και επτά από το «γκρουπ της Κοπεγχάγης».

Στους αγώνες της ΣΛ 2 έχει επιβληθεί το μέτρο του περιορισμού στο όριο στοιχηματισμού έως 600 ευρώ. Ο πρόεδρος της λίγκας Λ. Λεουτσάκος εμμέσως πλην σαφώς έριξε τις ευθύνες στους ποδοσφαιριστές, λέγοντας πως «αν οι πρωταγωνιστές δεν είναι μαζί μας, τότε θα ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο και θα λέμε τα ίδια και τα ίδια. Μόνο οι παίκτες μπορούν να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο».

Documento Newsletter