Καταπέλτης για Καλλιάνο, δικαίωση για τον γιατρό η ΕΔΕ του «Αττικόν» – Το Documento αποκαλύπτει το πόρισμα

Καταπέλτης για Καλλιάνο, δικαίωση για τον γιατρό η ΕΔΕ του «Αττικόν» – Το Documento αποκαλύπτει το πόρισμα

Τον περασμένο Απρίλιο ο θάνατος του πατέρα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πολύ γνωστού από την τηλεόραση μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και κριτικής.

Ο βουλευτής έκανε μια συγκινητική ανάρτηση για την απώλειά του, ανοίγοντας παράλληλα τον ασκό του Αιόλου καθώς προέβη σε σοβαρές καταγγελίες μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα social media αλλά και μέσω εμφανίσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές για τις συνθήκες της νοσηλείας του 79χρονου Δημήτρη Καλλιάνου επί 19 ημέρες στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Οι καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου, που λόγω βουλευτικής ιδιότητας αλλά και ως άνθρωπος της τηλεόρασης διαθέτει δημόσιο βήμα, στρέφονταν κυρίως σε βάρος του θεράποντα ιατρού του πατέρα του, καθηγητή Ιωάννη Κακίση, διευθυντή της αγγειοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου.

Οσα έλεγε ο Γ. Καλλιάνος, που επέλεξε να δημοσιοποιήσει στοιχεία από την πορεία της υγείας του πατέρα του, ήταν σοκαριστικά. Μιλούσε για τον ασθενή πατέρα του στον οποίο ήταν συνεχώς δίπλα και τον έβλεπε να αργοπεθαίνει σε μια απλή κλίνη ενώ θα έπρεπε να είναι σε ΜΑΦ (μονάδα αυξημένης φροντίδας που δεν υπάρχει στο Αττικόν) ή ΜΕΘ, για τον γιατρό που τον διαβεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς, για αμελή ιατρική περίθαλψη από ειδικευόμενους, ακόμη και για φακελάκι που έλαβε ο Ι. Κακίσης.

Μάλιστα ο Γ. Καλλιάνος κράδαινε και το κινητό του τηλέφωνο σε τηλεοπτική εκπομπή για να καταδείξει τα ψεύδη του γιατρού μέσω μηνυμάτων που αντάλλασσαν, αλλά και για να αποδείξει ότι δεν τον απείλησε ποτέ μέσω μηνύματος, καθώς ο Ι. Κακίσης διά των συνηγόρων του κατήγγειλε τότε γραπτές απειλές, όπως: «Ετοιμάσου να τελειώσει η καριέρα σου… Σου υπόσχομαι θα σ’ την τελειώσω».

Πολύ οξείς χαρακτηρισμούς όμως εξαπέλυε ο βουλευτής Καλλιάνος και σε βάρος των υπόλοιπων γιατρών «που κοιμόντουσαν», χαρακτηρίζοντάς τους «αλαζονικούς, απαθείς και αδαείς, επικίνδυνους, αθροιστικά ηλίθιους».

Η διοίκηση του νοσοκομείου που διέταξε ΕΔΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και ο φίλος του υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης τον διέψευδαν για όσα ισχυριζόταν σχετικά με τις συνθήκες νοσηλείας και την αιτία θανάτου του πατέρα του.

Εντέλει ο Γ. Καλλιάνος, που επί πανδημίας στήριζε αμέριστα το ίδιο σύστημα που κατήγγειλε μετά τον θάνατο του πατέρα του, λέγοντας τότε ότι «αν πράγματι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, υπάρχει κάποιος λόγος που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή», προανήγγειλε και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Από τότε οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση καταγράφουν δύο ενδιαφέροντα συμβάντα: τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της ΕΔΕ τον περασμένο Ιούλιο και την υποβολή μήνυσης από τον γιατρό Ι. Κακίση σε βάρος του βουλευτή, του αδερφού του και της μητέρας του για αδικήματα όπως απειλή, συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση και εξύβριση.

 

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί, απειλές και ψέματα

Στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε εξετάστηκαν περισσότεροι από 70 μάρτυρες: γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, η οικογένεια Καλλιάνου αλλά και δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν μαζί με τον εκλιπόντα το επίμαχο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα τον Ι. Κακίση και τους υπόλοιπους γιατρούς που ασχολήθηκαν με τον ασθενή Δ. Καλλιάνο αλλά εκθέτει τον ίδιο τον βουλευτή. Κάποιος υποψιασμένος μπορεί να σκεφτεί ότι η… συντεχνία των γιατρών οργανώθηκε για να καλύψει τα κακώς κείμενα.

Τα συμπεράσματα όμως της ΕΔΕ στηρίζονται όχι μόνο σε πολλές κατηγορηματικές μαρτυρίες αλλά και σε έγγραφες αποδείξεις για τις εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή για την πορεία της υγείας του, ενώ ακόμη και η κατάθεση Καλλιάνου αποδομεί προηγούμενους δημόσιους ισχυρισμούς του.

Ας δούμε κάποια σημαντικά σημεία:

Στην κατάθεσή του στην ΕΔΕ ο Γ. Καλλιάνος φέρεται να είπε ότι επισκεπτόταν τον πατέρα του κάθε δύο με τρεις ημέρες για μια δυο ώρες. Στην εκπομπή «Live News» στο Μega (29.04.2024) είχε ισχυριστεί: «Ολοι αυτοί που βγάζουν τις ανακοινώσεις, κανείς δεν βρέθηκε μέσα στο δωμάτιο του πατέρα μου… Εκεί ήμουν εγώ όλη μέρα». Ας δούμε τι υποστήριξαν στην ΕΔΕ ασθενείς που νοσηλεύονταν σε διπλανή κλίνη από τον εκλιπόντα.

Ο ασθενής Ν.Π. που νοσηλευόταν στη διπλανή κλίνη το διάστημα 10-18.04.24 κατέθεσε ότι υπήρχε τακτική επίσκεψη από ιατρούς και νοσηλευτές αλλά οι συγγενείς ήταν φορτικοί, διευκρινίζοντας ότι αναφερόταν στη σύζυγο του ασθενή. Σε ερώτηση αν είχε δει τους γιους του ασθενή η απάντηση ήταν: «Οχι, δεν είδα κανέναν, άκουγα ότι ενημερώνονταν τηλεφωνικά».

Ο ασθενής Β.Ζ. που νοσηλευόταν στη διπλανή κλίνη από 20.04.24 και μετά, στην ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Δ. Καλλιάνου υπήρχε συχνή επίσκεψη από τους γιους του ασθενή απαντά: «Ο Ι. Καλλιάνος δεν εμφανίστηκε καθόλου, ο Χ. Καλλιάνος ο ιατρός ήρθε μια μέρα». Αναφέρει επίσης ότι η σύζυγος του ασθενή επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον γιο της τον βουλευτή προκειμένου να πιέσει μέσω της βουλευτικής του ιδιότητας το ιατρικό προσωπικό για ιδιαίτερη μεταχείριση.

Ενδιαφέρον όμως έχει και ο ισχυρισμός του Β.Ζ. ότι ο βουλευτής Καλλιάνος και η χήρα του Δ. Καλλιάνου τον πήραν τηλέφωνο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο ενδιαφερόμενοι για την πορεία της υγείας του ενώ τον ρώτησαν κι αν θα καταθέσει στην ΕΔΕ του νοσοκομείου. Ακόμη, ο εν λόγω ασθενής μιλά για ανελλιπείς επισκέψεις ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών στον ασθενή.

Επίσης, 15 ιατροί, δύο προϊσταμένες, μία αναπληρώτρια προϊσταμένη, πέντε νοσηλεύτριες, τέσσερις βοηθοί νοσηλευτών, μία βοηθός θαλάμου και μία γραμματέας καταθέτουν επίσης ότι ο Γ. Καλλιάνος δεν εμφανίστηκε καθόλου στο νοσοκομείο.

Συμπέρασμα ΕΔΕ: Η ένορκη κατάθεση του Γ. Καλλιάνου αποδεικνύεται αναληθής γιατί ουδέποτε προσήλθε στο νοσοκομείο.

 

Τα απειλητικά μηνύματα

Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο βουλευτής αρνιόταν κατηγορηματικά ότι έστειλε απειλητικά μηνύματα στον Ι. Κακίση. Ο γιατρός όμως προσκόμισε δύο μηνύματα στην ΕΔΕ με τα οποία, μεταξύ άλλων, φέρεται να απειλεί ότι θα τους βάλει όλους φυλακή αν δεν γίνει καλά ο πατέρας του, ενώ όταν τελικά ο ασθενής απεβίωσε απείλησε προσωπικά πλέον τον κ. Κακίση ότι θα του τελειώσει την καριέρα.

Στη δε κατάθεσή του στην ΕΔΕ ο ίδιος ο βουλευτής παραδέχτηκε ότι απείλησε τηλεφωνικά τον γιατρό, μέσα στον πόνο του όμως και γιατί αισθάνθηκε ότι τον κορόιδευαν.

Απ’ την πλευρά του βέβαια ο Γ. Καλλιάνος, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, δεν προσκόμισε μηνύματα που να επιβεβαιώνουν τους δημόσιους ισχυρισμούς του ότι ο γιατρός τον παραπλανούσε για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του.

Συμπέρασμα ΕΔΕ: «Κατά το σκέλος των αιτιάσεων ότι ο κ. Κακίσης διαβεβαίωνε “ότι σε λίγες ημέρες θα βγει” (Ι. Καλλιάνος), “ότι ο πατέρας σας είναι καλά και θα πάτε σπίτι” (αδερφός Καλλιάνου), ότι “είναι καλά και θα βγει αύριο” (χήρα Καλλιάνου), αυτή διαψεύδεται από τα δεδομένα. Ο κ. Κακίσης, παρά την επιθυμία του ασθενή, αρνήθηκε να δώσει εξιτήριο στις 22.04.24, όπως αποδεικνύεται από:

Το έντυπο πορείας νόσου της 22.04.2024, που υπογράφει η κ. Τ., σύμφωνα με το οποίο ο ασθενής αναφέρει ότι αισθάνεται καλά και επιθυμεί να λάβει εξιτήριο. Εξηγήθηκε δε στον ίδιο και τη σύζυγό του ότι είναι αδύνατο δεδομένης της γενικής κατάστασης.

Τον ιατρικό φάκελο του ασθενή με όλες τις εξετάσεις που του έγιναν».

Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ μετά από αίτημα του Ι. Κακίση έγιναν συνολικά δέκα εκτιμήσεις από έντεκα ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων: παθολόγους – λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους και εντατικολόγους (δύο καθηγητές, έναν διευθυντή ΕΣΥ, πέντε επιμελητές και τρεις ειδικευόμενους).

Και σε ό,τι αφορά τον ακρωτηριασμό δακτύλου του ασθενή μέσα στο νοσηλευτικό θάλαμο, για τον οποίο έχει αναφερθεί εκτενώς δημόσια ο βουλευτής Καλλιάνος, τρεις καθηγητές, δύο επιμελητές, δύο ειδικευόμενοι, ένας διευθυντής αγγειοχειρουργικής ιδιωτικής κλινικής και δύο πραγματογνώμονες κατέθεσαν ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι συνήθης σε πολλές αγγειοχειρουργικές κλινικές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Επιπροσθέτως των μαρτυρικών καταθέσεων, στην ΕΔΕ προσκομίστηκε σχετική διεθνής ιατρική βιβλιογραφία.

Από την πλευρά του ο βουλευτής στα δημόσια προφίλ του στο Facebook (26.04.24) είχε γράψει: «Ακρωτηρίασαν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού του πατέρα μου, ενός ανθρώπου που ανά πάσα στιγμή κινδύνευε η ζωή του, σε μια απλή κλίνη, τραβώντας απλά μια κουρτίνα δίπλα σε έναν άλλο νοσηλευόμενο και όχι στο χειρουργείο που θα ήταν πλήρως αποστειρωμένο το περιβάλλον. Ακρωτηριασμός γάγγραινας σε απλή κλίνη μέσα; Είμαστε σε πόλεμο;». Μάλιστα ο Γ. Καλλιάνος είχε ισχυριστεί ότι αυτή η ιατρική πράξη έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή ή άλλου συγγενικού του προσώπου.

Στο έντυπο όμως πορείας νόσου στις 08.04.24 που υπογράφει ο καθηγητής Κακίσης σημειώνεται η λήψη προφορικής συναίνεσης από τον ασθενή και τη σύζυγο. Το επιβεβαιώνει επιμελητής Α΄, ο οποίος τονίζει ότι «ποτέ δεν λαμβάνουμε έγγραφη συγκατάθεση για τις επεμβάσεις που γίνονται υπό τοπική αναισθησία σε ασθενείς με διαύγεια και δυνατότητα λήψης αποφάσεων».

Από τις 08.04.24 που έγινε ο ακρωτηριασμός μέχρι και τις 23.04.24 που ο ασθενής μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στη ΜΕΘ δεν εκφράστηκε κάποια δυσαρέσκεια από το συγγενικό περιβάλλον για τον τρόπο εκτέλεσης του ακρωτηριασμού. Αντιθέτως, η χήρα Καλλιάνου αναφέρεται ότι ήταν ευχαριστημένη, όπως και ο σύζυγός της. Απευθυνόμενη δε στον Ι. Κακίση τού είχε εκφράσει τις ευχαριστίες της γιατί με αυτό που έκανε στον σύζυγό της είχε σταματήσει να πονάει.

 

Δεν πληρούσε τα κριτήρια για ΜΕΘ

Σημαντικό είναι και το συμπέρασμα της ΕΔΕ για τη μη εισαγωγή του ασθενή στη ΜΕΘ, όπως ζητούσαν οι συγγενείς του. Οπως αναφέρεται: «Ο ασθενής μέχρι και τις 22/4/2024 δεν πληρούσε τα κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ σύμφωνα με όλους τους ιατρούς που τον εξέτασαν». Ο κ. Τ., ως καθ’ ύλην αρμόδιος, καταθέτει επίσης ότι «δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να γίνει επιπλέον στη ΜΕΘ και δεν έγινε στην κλινική». Η ορθότητα αυτής της άποψης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο ασθενής Δ. Καλλιάνος παρέμεινε στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ για τις ΜΕΘ επί τρίωρο και καμία ΜΕΘ δεν έκανε αποδοχή του.

Τέλος, για το «δώρο» που καταγγέλθηκε ότι πήρε ο γιατρός, η ίδια η χήρα του Δημήτρη Καλλιάνου καταθέτοντας στην ΕΔΕ υποστήριξε ότι δεν της ζήτησε τίποτε ο Ι. Κακίσης κι όταν εκείνη του άφησε το φακελάκι, αυτός της είπε: «Απαπα! Είστε μητέρα γιατρού».

* Το Documento δεν δημοσιεύει κανένα από τα στοιχεία του πορίσματος που αναφέρονται σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του αποβιώσαντος πατέρα του βουλευτή.

Διαβάστε επίσης

Ταλαιπωρία σε ΑΣΕΠ και ΕΣΥ και στο βάθος διορισμός «ημετέρων» – Σε γραφειοκρατικό γολγοθά μετέτρεψε ο νόμος Κεραμέως τον έλεγχο των αιτήσεων

Κυψέλη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 28χρονου – Τι κατέθεσαν τα δύο αδέλφια

Μαίνεται ο ανταρτοπόλεμος στη «γαλάζια» πολυκατοικία – Νέα καρφιά στην κυβέρνηση από βουλευτές της ΝΔ

Χρειαζόμαστε περισσότερους Γερουλάνους

Λίβανος: Επεκτείνονται στις παράκτιες περιοχές οι ισραηλινές επιθέσεις – Η Κίνα θα διαθέσει ιατρική βοήθεια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter