Καταπέλτης είναι η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χώρα μας σχετικά με την αδυναμία να επιβληθούν κυρώσεις σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων καθώς και σε περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η Έκθεση η οποία συντάχτηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τις ελληνικές αρχές και ειδικά για τους φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι όπως η ΑΑΔΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σήμερα Τρίτη συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Στρατηγικής για το Ξέπλυμα Χρήματος η οποία καλείται έως τις 11 Ιανουαρίου να απαντήσει στα σχόλια του Συμβουλίου.
Η Εκθεση διαπιστώνει τεράστιες αδυναμίες των ελληνικών αρχών στην επιβολή κυρώσεων και ως τρανταχτό παράδειγμα φέρνει την Ελληνική Κεφαλαιαγορά μη οποία δεν επιβάλλει κυρώσεις, αλλά επανορθωτικές πράξεις επιβάλλοντας διορθωτικά μέτρα στις εποπτευόμενες οντότητες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αυτά τα διορθωτικά μέτρα είναι επαρκή για να διασφαλίσουν ότι οι εποπτευόμενες οντότητες λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των εντοπισμένων ελλείψεων.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το εάν τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στα πιστωτικά ιδρύματα για ξέπλυμα χρήματος μπορούν να θεωρηθούν αποτρεπτικά, ενώ υπογραμμίζει πως δεν γίνεται επαρκής χρήση των κυρώσεων για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ελεγκτές, λογιστές, φορολογικούς συμβούλους, κτηματομεσίτες και εμπόρους αγαθών υψηλής αξίας.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μας εντάχθηκε σε Κανονική Παρακολούθηση (πρώτη κατηγορία), μαζί με μόλις 7 άλλες χώρες παγκοσμίως, με ισχυρούς μηχανισμούς ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force) η οποία είναι το διακρατικό Όργανο που θέτει τα παγκόσμια πρότυπα συμμόρφωσης των χωρών ως προς την τεχνική τους επάρκεια και την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Το 2010 η Ελλάδα είχε μπει στη Γκρίζα Λίστα στη διάρκεια της οποίας τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε όλον τον κόσμο όφειλαν να αντιμετωπίζουν τις συναλλαγές τους με ελληνικές επιχειρήσεις και πιστωτικά ιδρύματα ως υψηλού κινδύνου, εφαρμόζοντας μέτρα αυξημένης δέουσας επιμέλειας, με μεγάλο κόστος για την οικονομία.
Οπως γίνεται φανερό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος δεν κατάφεραν συνεχίσουν τη δουλειά που είχε γίνει μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου 2019 και να κρατήσουν την Ελλάδα στο υψηλό επίπεδο που είχε κατακτηθεί για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και βρίσκεται μπροστά σε νέες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.