Καταλύτης για το μέλλον του Μητσοτάκη το διήμερο ταξίδι στην Αμερική

Καταλύτης για το μέλλον του Μητσοτάκη το διήμερο ταξίδι στην Αμερική

Κρίνοντας από την επικοινωνιακή προβολή, την πυρετώδη προετοιμασία και το φορτωμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού κατά το ταξίδι του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ να εντυπωσιάσει τα πλήθη με όσα θα κουβαλάει στις αποσκευές του. Ή διαφορετικά, να τα σοκάρει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόκειται τη Δευτέρα να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ο οποίος διοργανώνει αμέσως μετά δεξίωση προς τιμή του, ενώ την Τρίτη πρόκειται να συναντήσει την αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Την ίδια ημέρα θα μιλήσει και στο Κογκρέσο, το οποίο επίσης θα τον δεξιωθεί. Ενδιάμεσα, έχει ανακοινωθεί συνέντευξη σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC (Morning Joe), συμμετοχή του σε ανοιχτή συζήτηση με δημοσιογράφος στο πανεπιστήμιο Georgetown University, καθώς και δείπνο με τους εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Μοιραία λοιπόν, επικριτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης αναμένουν με αγωνία την έκβαση αυτών των βαρυσήμαντων συναντήσεων, αλλά και τα αποτελέσματά τους για τα εθνικά συμφέροντα. Άλλωστε, ο πήχης των προσδοκιών έχει ήδη μπει εξαιρετικά ψηλά από την ίδια την κυβέρνηση.

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας, ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό, αλλά και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο» ήταν το περίγραμμα του ταξιδιού με τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο έφτασε στο σημείο να τον συγκρίνει με τον Νέλσον Μαντέλα και τον Λεχ Βαλέσα!

«Σημειώνεται ότι ειδικά για την παρουσία του στο Κογκρέσο μια τόσο τιμητική πρόσκληση απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Ομιλία στο Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των Η.Π.Α. (Ισραήλ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο), είτε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα ή ο Λεχ Βαλέσα» ανέφερε κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ίδιος. Μαζί τους, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που έχει απουσιάσει από παλαιότερα σημαντικά ταξίδια του πρωθυπουργού.

Κατά την κυβέρνηση, στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος «και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα», διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1 και τα σχέδια επί σχεδίων για αγωγούς της ευρύτερης περιοχής, θα συζητηθούν τα ενεργειακά όπου ήδη οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει το αποτύπωμά τους στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ενώ προφανώς θα συζητηθεί και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για όλα τα παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά το διήμερό του στις ΗΠΑ θα βρεθεί «όχι μόνο εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού» και «θα μιλήσει ως Πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ωστόσο, πίσω από τα εντυπωσιακά λόγια με τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου και ο εκπρόσωπός του περιγράφει τη διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, το ασφυκτικό εγχώριο περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση που παραμένουν σχεδόν ανέπαφες παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα, στενεύει ακόμα περισσότερο όσο το αδιέξοδο των επιλογών στα εθνικά θέματα ξεκαθαρίζει -κατά τραγική σύμπτωση- παράλληλα με το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Η υπογραφή που έβαλε ο Τζο Μπάιντεν στην πώληση οπλικού μηχανισμού και αναβάθμιση των τουρκικών αεροσκαφών F-16 μία ημέρα πριν την ψήφιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, και μόλις λίγα 24ωρα πριν τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι κάθε άλλο παρά καλός οιωνός για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Το ίδιο και το «αίτημα εν αναμονή» για περαιτέρω οπλισμό στην Ουκρανία, και μάλιστα, ρωσικό οπλισμό που βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου, με ότι συνεπάγεται η όποια ελληνική υποχώρηση.

Η αποστροφή του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα πως «σκοπός μας είναι να προμηθευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και ποιοτικότερο υλικό, κατά προτίμηση δωρεάν» δείχνει πως παρά την μη αναφορά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο τραπέζι θα βρεθούν και επιπλέον εξοπλισμοί, με τη φράση κλειδί να βρίσκεται στο «κατά προτίμηση δωρεάν».

Η έκβαση του ταξιδιού και τα αποτελέσματά του θα δείξουν τι άλλο θα συμπεριληφθεί στις συζητήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τζ. Μπάιντεν χωρίς να έχει βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Από αυτά τα αποτελέσματα θα κριθεί ο πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση, αλλά και από τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του, που από το «σήμα» του Αντ. Σαμαρά και έπειτα βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα. Η επιστροφή του από την Αμερική αναμφίβολα θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για πολύ περισσότερα από ότι θα επιθυμούσε το επιτελείο του.

Documento Newsletter