Καταλονία: Την Κυριακή το δημοψήφισμα ενώ η Μαδρίτη δηλώνει πως «δεν θα γίνει»

Η Μαδρίτη δεν αναγνωρίζει βεβαίως οποιοδήποτε δημοψήφισμα Ανεξαρτησίας για την Καταλονία και ως εκ τούτου δηλώνει πως δεν θα πραγματοποιηθεί.Θα φτάσουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες; 

«Το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή στην Καταλονία με ερώτημα την ανεξαρτησία της από την Ισπανία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί», δήλωσε σήμερα ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο.

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και η δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα εκλογικά τμήματα χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της τάξης που έχουν μαζικά αναπτυχθεί στην Καταλονία, ενισχυμένες με δύναμη 10.000 αστυνομικών.

Εξακόσια χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Βαρκελόνη, έχουν διαφορετική αντίληψη

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάλρες Πουτζεμόντ δηλώνει πεπεισμένος πως όλοι οι ψηφοφόροι θα ενεργήσουν ειρηνικά την Κυριακή που η περιφέρεια καλείται να ψηφίσει σ’ ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο από την Ισπανία.

«Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποιος που θα χρησιμοποιήσει βία ή που θα θελήσει να προκαλέσει βία η οποία θα αμαυρώσει την ανεπίληπτη εικόνα του κινήματος της καταλανικής ανεξαρτησίας ως ειρηνικού», δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο Κάλρες Πουτζεμόντ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην ισπανική αστυνομία, χιλιάδες μέλη της οποίας στέλνονται στην περιφέρεια της Καταλονίας για να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, να ενεργήσουν με την επαγγελματική μάλλον παρά με πολιτική ιδιότητα όταν θα εκτελούν την Κυριακή τα καθήκοντά τους.

«Θα ήθελα να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί η καταλανική περιφερειακή αστυνομία. Όχι πολιτικά κριτήρια, όχι βάσει πολιτικών εντολών, αλλά με κριτήρια αστυνόμευσης και επαγγελματικά», δήλωσε.

Διαδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος

Χθες, διαδήλωση μαθητών και φοιτητών υπέρ του δημοψηφίσματος συγκέντρωσε 16.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία, 80.000, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Οι νέοι έδωσαν για σήμερα ραντεβού μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης, ιστορικό κτίριο στο κέντρο τη πόλης,.

«Θα ψηφίσουμε! Ανεξαρτησία!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Η Ισπανία έχει γνωρίσει πολλές αυτονομιστικές εντάσεις στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. Από τις αρχές του Νοεμβρίου διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με την ηγεσία της.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την οργάνωση του δημοψηφίσματος, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι οι αυτονομιστές το ζητούν από το 2012.

Δύο ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν από τη Μαδρίτη να δείξει σύνεση.

«Ανεξάρτητα από την νομιμότητα του δημοψηφίσματος, οι ισπανικές αρχές έχουν την ευθύνη για τον σεβασμό των θεμελιωδών για τις δημοκρατικές κοινωνίες δικαιωμάτων», δήλωσαν ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός εισηγητής για την προώθηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την έκφραση, και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Αλφρεντ ντε Ζάγιας.

Μία σουρεαλιστική σύσκεψη συντονισμού των μέτρων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι ανάμεσα σε εκπροσώπους της κεντρικής και της τοπικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Κάρλες Πουτζεμόντ, και κατέληξε σε διάλογο κωφών.

Ο υφυπουργός Ασφαλείας Χοσέ Αντόνιο Νιέτο, που συμμετείχε επίσης, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι επανέλαβε ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η συγκατοίκηση (μεταξύ Καταλανών) δεν πρέπει να πληγεί, το ίδιο και το κράτος δικαίου και ότι η Κυριακή θα είναι «μία μέρα γιορτής».

Διαφύλαξη της συμβίωσης.

Σε αυτό το σημείο, ο Ζοακίν Φορν, αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις στην τοπική κυβέρνηση τη Καταλονίας, υπερθεμάτισε: «Το σημαντικότερο από όλα είναι να διαφυλαχθεί η συμβίωση. Αλλά είναι προφανές ότι δεν θα σταματήσουμε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος».

«Η πλειονότητα των νέων είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, και αν δεν ήταν , έγινε, αφού είδε τι έχει κάνει η Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωνε από την πλευρά της νεαρή διαδηλώτρια, η Άινα Γκονζάλες, 16 ετών, αναφερόμενη στις έρευνες και τις συλλήψεις των τελευταίων εβδομάδων.

Στο στρατόπεδο των αντιπάλων του δημοψηφίσματος, η Καταλανική Κοινωνία των Πολιτών, μία ένωση που ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2014, απηύθυνε έκκληση για «σύνεση και σωφροσύνη», την καταλανική «Seny».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατήγγειλε από την πλευρά της τις πιέσεις επί των δημοσιογράφων και των δύο πλευρών.

Και η Τράπεζα της Ισπανίας θεωρεί ότι οι εντάσεις στην Καταλονία, που συμβάλλει με 20% στο ισπανικό ΑΕΠ, απειλούν με επιπτώσεις επί της οικονομικής ανάπτυξης.

Ετικέτες