Καταλονία: Συνεδριάζει το κοινοβούλιο – Πιέζει η ισπανική κυβέρνηση

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας το οποίο θα εξετάσει κυρίως ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.

«Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα. Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία.

Σήμερα, από τις 11.00πμ ώρα Ελλάδος, συνεδριάζει και η Ισπανική Γερουσία.

Η στάση της Ισπανίας

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλονία ώστε “να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος”, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η Σανταμαρία έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που έχει αναλάβει να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η ολομέλεια της Γερουσίας θα συνεδριάσει αύριο για να ψηφίσει επί του αιτήματος αυτού.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Πουιτζντεμόν αρνήθηκε να προκηρύξει εκλογές, εξανεμίζοντας τις ελπίδες εκείνων που θεωρούσαν πως θα μπορούσε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης. Δεχόμενος πολλές πιέσεις από παντού, ο Καταλανός ηγέτης είχε αναβάλει πολλές φορές σήμερα την ομιλία του όπου θα ανέλυε την πολιτική κατάσταση και θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις του.

Τι θα κάνει ο Ραχόι

Έως σήμερα δεν έχει γίνει σαφές, εάν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά την έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του Άρθρου 155, ή απλώς θα το κρατήσει ανενεργό στην πράξη, επισείοντας ως νομιμοποιητικό επιχείρημα εναντίον των καταλανικών διεκδικήσεων.

Ακόμη κι εάν σήμερα η Γερουσία ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το Άρθρο 155, μεταξύ αυτών και της καθαίρεσης της κυβέρνησης, ο Πουιτζντεμόντ θα παραμείνει στη θέση του έως το Σάββατο, που θα δημοσιευθεί το διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες