Καταλανική «υποχώρηση»: Δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία ο Πουιτζντεμόντ!

Καταλανική «υποχώρηση»: Δεν ανακήρυξε την ανεξαρτησία ο Πουιτζντεμόντ!

Την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση υπογράμμισε στην ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ, μιλώντας για τις “πολιτικές συνέπειες” που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

“Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις” είπε ο Πουιτζντεμόντ, τονίζοντας ότι “δεν απευθύνει απειλές” και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας “δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση”.

“Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση”, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος”.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ ανέστειλε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουιτζντεμόντ ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε “επιτυχημένο”, αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία.

Ο Πουιτζντεμόντ είπε ότι η “σύγκρουση” με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

Για μία ώρα καθυστέρησε η έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη καθώς τα ηγετικά στελέχη του κόμματος της Καταλονίας συνεδρίαζαν.

Τη στιγμή που οι φήμες οργίαζαν για το λόγο της καθυστέρησης της έναρξης της συνεδρίασης, η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε πως «δεν είναι εφικτή» μια μεσολάβηση με τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η ολομέλεια ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ισπανίας – 19:00 ώρα Ελλάδας. Τελικά η ομιλία του Πουτζντεμόν ξεκίνησε στις 20:15 και ολοκληρώθηκε 30 λεπτά αργότερα.

Η αστυνομία έκλεισε, «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, ενώ πηγή της αστυνομίας αναφέρει πως η ισπανική κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας.

«Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d΄ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο τουίτερ.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας», όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.

Ο Πουιτζντεμόντ πήρε τον λόγο ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία, για να αναφερθεί στις συνέπειες του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου, κατά το οποίο, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, το «Ναι» κέρδισε με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων και όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 43%.

Το «δημοψήφισμα», η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, και το σχέδιο για αυτονομία ενέτειναν τις εντάσεις, που ήταν ήδη ισχυρές, με τη Μαδρίτη αλλά και μεταξύ των Καταλανών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας ενός επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελόνη κατά της ανεξαρτησίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

Documento Newsletter