Κατακραυγή για την επίθεση με χημικά αέρια στη Συρία

Κατακραυγή για την επίθεση με χημικά αέρια στη Συρία

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε χθες την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε δεκάδες άτομα στη Συρία και επέρριψε την ευθύνη στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά δεν αποκάλυψε ποιά θα είναι η ανταπόκρισή του, παρά τις εκκλήσεις από τη Γαλλία για ισχυρότερη αμερικανική ηγεσία.

Ο Τραμπ τόνισε πως η επίθεση στην περιφέρεια Ιντλίμπ είναι “κατακριτέα και δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο”, προσπάθησε ωστόσο να επιρρίψει και ευθύνες στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

“Αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι επακόλουθο της αδυναμίας και αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης”, είπε σε δήλωσή του ο Τραμπ. “Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε το 2012 ότι θα έθετε “κόκκινη γραμμή” εναντίον της χρήσης χημικών όπλων, και μετά δεν έκανε τίποτα”.

Ο συριακός στρατός αρνείται την ευθύνη του βομβαρδισμού με τοξικό αέριο και είπε ότι ποτέ δεν θα τα χρησιμοποιούσε.

Η φύση της επίθεσης συγκλόνησε την νέα κυβέρνηση του Τραμπ. “Αν είναι αυτό που φαίνεται, τότε είναι εμφανώς έγκλημα πολέμου”, είπε ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συλλέγει ακόμα πληροφορίες για το συμβάν. “Οι εξωτερικοί υποστηρικτές που θεωρούνται εγγυητές του καθεστώτος του Άσαντ έχουν να λογοδοτήσουν για πολλά”, είπε, αναφερόμενος στη Ρωσία και το Ιράν.

Στις αρχές του συριακού πολέμου, ο Ομπάμα επέμενε ότι ο Άσαντ έπρεπε να εγκαταλείψει την προεδρία. Στα μετέπειτα χρόνια, η κυβέρνησή του μετέθεσε το βάρος στη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν μεγάλες περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία το 2014.

Ο Άαρον Ντέιβιν Μίλερ, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Woodrow Wilson στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η θέση του Τραμπ είναι παρόμοια με τη στρατηγική αποφυγής ρίσκου του Ομπάμα. “Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, αυτή εδώ δηλώνει ρητώς αυτό που ήταν το υπονοούμενο στην κυβέρνηση Ομπάμα – ότι ο σκοπός δεν είναι να ξεφορτωθεί τον Άσαντ αλλά να καταστρέψει το ISIS”, είπε, αναφερόμενος σε ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία προτείνουν ψήφισμα στον ΟΗΕ για την επίθεση τοξικού αερίου στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία πρότειναν χθες ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο καταδικάζει μια φονική επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και το οποίο, όπως είπαν διπλωμάτες, θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που είδε το πρακτορείο Reuters, καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δίνει αναφορά κάθε μήνα για το αν η συριακή κυβέρνηση συνεργάζεται ή όχι με μια διεθνή έρευνα στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Και οι τρείς χώρες αποδίδουν την ευθύνη για την τους θανάτους και τραυματισμούς στις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο συριακός στρατός έχει αρνηθεί την ευθύνη και ισχυρίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ χημικά όπλα.

Το κείμενο αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να παραδώσει σε διεθνή ερευνητική ομάδα στοιχεία για σχέδια και ημερολόγια πτήσης και τα ονόματα όλων των διοικητών μοιρών ελικοπτέρων, και να επιτρέψει την πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξεκίνησαν οι επιθέσεις που χρησιμοποιήσαν τοξικά χημικά.

Στο ψήφισμα ο ΟΗΕ επίσης “εκφράζει την οργή του ότι συνεχίζονται να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άτομα από χημικά όπλα στη Συρία, και εκφράζει την αποφασιστικότητά του να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί σήμερα για την επίθεση με τοξικό αέριο.

Μια έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που εδρεύει στη Χάγη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονταν για τρείς επιθέσεις με αέριο χλωρίου το 2014 και 2015, και ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας.

Η Συρία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει τα χημικά της όπλα το 2013, υπό μια συμφωνία για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει η Μόσχα και η Ουάσιγκτον.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Documento Newsletter