Καταιγίδα πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ: «Θα το πληρώσουν» λέει ο Νετανιάχου – Η στάση των ΗΠΑ (Videos)

Καταιγίδα πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ: «Θα το πληρώσουν» λέει ο Νετανιάχου – Η στάση των ΗΠΑ (Videos)

Εντείνεται η ανησυχία για περιφερειακό πόλεμο μετά την επίθεση με σχεδόν 200 πυραύλους Φατάχ από το Ιράν στο Ισραήλ κατά του Ισραήλ, ως «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Τόσο η ισραηλινή ηγεσία όσο και το ιρανικό καθεστώς επιδίδονται σε μια ανταλλαγή απειλών που το μόνο που πετυχαίνει είναι να ανεβάζει περαιτέρω την ένταση, υπογραμμίζοντας έτσι την όρεξη των δύο πλευρών για συνέχιση της βίαιης αντιπαράθεσης. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία προειδοποίηση από το Ιράν πριν από το πυραυλικό μπαράζ νωρίτερα, σηματοδοτώντας, ίσως, ότι η προηγούμενη προφανής γνώση για μια «επικείμενη επίθεση» προήλθε από τις αμερικανικές/συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Θα το πληρώσουν», λέει ο Νετανιάχου

Από τη πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε πως το «Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει».

«Το Ιράν επιτέθηκε ξανά στο Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους. Αυτή η επίθεση απέτυχε. Ματαιώθηκε χάρη στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, που είναι το πιο προηγμένο στον κόσμο. Συγχαίρω τον IDF για το εντυπωσιακό επίτευγμα. Ματαιώθηκε επίσης χάρη στην επαγρύπνηση και την ευθύνη που δείξατε από εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ. Ευχαριστώ επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στην αμυντική μας προσπάθεια απόψε το Ιράν και θα το πληρώσει», είπε ο κ. Νετανιάχου.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το Ισραήλ»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Τρίτη το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.

Όπως είπε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε «αναποτελεσματική», ότι «αποκρούστηκε» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.

«Είναι απόλυτα απαράδεκτη και όλος ο κόσμος πρέπει να (την) καταδικάσει», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση.

Ιράν: «Μην μπείτε σε σύγκρουση μαζί μας»

Από την άλλη, το Ιράν στην πρώτη ανακοίνωση μετά την πυραυλική επίθεση, προειδοποίησε πως εάν το Ισραήλ μπει στη διαδικασία να απαντήσει με χτύπημα στην Τεχεράνη, τότε θα ακολουθήσει και νέα «πιο συντριπτική και πιο καταστροφική επίθεση κατά του Τελ Αβίβ», ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε πως δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ και ήταν μία ενέργεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν.

Επιπλέον, κάλεσε το Ισραήλ να μην μπει σε σύγκρουση με το Ιράν γιατί αυτό αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δύναμης της χώρας.

«Με βάση τα νόμιμα δικαιώματα και με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ιράν και την περιοχή, δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος. Αυτή η ενέργεια ήταν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν.

Ας γνωρίζει ο Νετανιάχου ότι το Ιράν δεν είναι εμπόλεμος, αλλά στέκεται σταθερά απέναντι σε κάθε απειλή. Αυτή είναι μόνο ένα κομμάτι της δύναμής μας. Μην μπείτε σε σύγκρουση με το Ιράν», ανέφερε.

Με ανάρτηση του στον επίσημο λογαριασμό του στο X ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολλάχ Αλί Χαμενέι σε «σπασμένα» εβραϊκά, απείλησε από την πλευρά του με ακόμα πιο «ισχυρή και επίπονη απάντηση» στο «Σιωνιστικό καθεστώς» υποστηρίζοντας πως: «Η νίκη που έρχεται από τον Αλλάχ είναι κοντά. Τα πλήγματα από το μέτωπο της εξέγερσης θα γίνουν πιο ισχυρά και πιο επίπονα για το φθαρμένο και σηπόμενο σώμα του Σιωνιστικού καθεστώτος».

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους «Φατάχ», «για πρώτη φορά» σε επίθεση κατά του Ισραήλ, αναφέρει η ιρανική κρατική τηλεόραση,

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επικαλούμενα τις IDF ότι η πολεμική αεροπορία θα συνεχίσει να διεξάγει «ισχυρά πλήγματα» απόψε σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ απείλησε ότι θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο». «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Δείτε επίσης: BBC: Θεωρείται βέβαιο ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν – Οι πιθανότεροι στόχοι του

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ενώ αντίθετα η  ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό πάντως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

Η Χαμάς, μάλιστα δήλωσε πως υποστηρίζει τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα στο Ισραήλ για την εκδίκηση του θανάτου του ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγίντ Χασάν Νασράλα, καθώς και του ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν.

Η πυραυλική επίθεση

Το Ιράν προχώρησε σε ευρείας έκταση επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν νωρίτερα τόσο από τον Λευκό Οίκο, όσο και από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό. Η ευρείας κλίμακας αυτή επίθεση- απάντηση στις ισραηλινές κινήσεις κλιμάκωσης που έχουν βάλει φωτιά στην Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το βασικό πέρασμα της μέχρι τώρα σύγκρουσης δια αντιπροσώπων μεταξύ της Τεχεράνης και του Τελ Αβίβ, σε έναν κανονικό περιφερειακό πόλεμο μεταξύ των δύο βασικών δυνάμεων της περιοχής. Η σφοδρή επίθεση που ξεκίνησε προ ολίγου, είχε ήδη γίνει γνωστό ότι θα προκαλέσει αντίστοιχα μια ισχυρή απάντηση από το Ισραήλ, όπως εξάλλου είχαν προειδοποιήσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ίδια η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ιράν εν αντιθέσει με την επίθεση που είχε γίνει τον Απρίλιο ως απάντηση στην δολοφονία από το Ισραήλ στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού της Συρίας, φαίνεται ότι γίνεται αποκλειστικά με βαλλιστικούς πυραύλους χωρίς την χρήση drones και πυραύλων κρουζ. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι ο χρόνος προετοιμασίας και προστασίας των σημείων που έχουν στοχοθετηθεί μειώνεται σε μόλις 12 λέπτα, καθώς τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι για να φτάσουν από το Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.

 

Όσον αφορά στους στόχους της επίθεσης, παρότι επίσημα δεν έχει γίνει κάτι γνωστό μέχρι στιγμής , νωρίτερα τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν δήλωσαν ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο μυστικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο είπε ότι είχε εκκενωθεί.

Η επίθεση δημιούργησε τεράστια κινητοποίηση και στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πριν καν εκδηλωθεί η επίθεση συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, παρουσία της αντιπροέδρου και υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με διαρροές στην σύσκεψη συζητήθηκε η δράση που αναμένεται να λάβουν οι ΗΠΑ για να απαντήσουν στην ιρανική (αντ)επίθεση, όπως είχαν εξάλλου προειδοποιήσει ότι θα κάνουν. Το εντυπωσιακό είναι ότι η επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για την σύσκεψη έγινε αφότου ξεκίνησε η επίθεση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ και προειδοποίησαν ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι η πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ αποτελεί απάντηση στη δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε νωρίτερα φέτος. «Σε απάντηση στον μαρτυρικό θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του Χασάν Νασράλα και του (διοικητή των φρουρών του IRGC) Νιλφοροσάν, στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

Λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ, το Ιράν κήρυξε τη λήξη της επίθεσης, με τους κατοίκους του Ισραήλ να αρχίζουν να βγαίνουν από τα καταφύγιά τους. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με χάρτη που δημοσίευσαν αποτυπώνουν το μέγεθος της επίθεσης του Ιράν, ισχυριζόμενες ότι στόχος του Ιράν είναι τα 10 εκατ. Ισραηλινοί άμαχοι.

Οι ΗΠΑ βοήθησαν στην κατάρριψη των ιρανικών πυραύλων

Σε πραγματικό χρόνο παρακολούθησαν τα κύματα της ιρανικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος και υποψήφια για την προεδρία της χώρας, Κάμαλα Χάρις, παρουσία των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από τους οποίους λάμβαναν και σχετικές ενημέρωσεις.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα κάνει σε περίπτωση που επιβεβαιώνονταν οι πληροφορίες για ιρανική επίθεση, έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή να συμβάλλουν στην προσπάθεια αναχαίτισης των βαλλιστικών πυραύλων από τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με διαρροές στην σύσκεψη έγινε γνωστό ότι συζητήθηκε η δράση που αναμένεται να λάβουν οι ΗΠΑ για να απαντήσουν στην ιρανική (αντ)επίθεση, καθώς όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί οποιαδήποτε κίνηση κλιμάκωσης από την πλευρά του Ιράν, θα έφερνε σκληρή αντίδραση. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ, Λόιντ Όστιν και Γιόαβ Γκάλαντ συνομίλησαν για την απειλή μιας ιρανικής πυραυλικής επίθεσης και την ετοιμότητα το Ισραήλ να αμυνθεί.

Από διαρροές από τις ΗΠΑ προκύπτει ότι το Ιράν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την πρόθεση του να επιτεθεί ως απάντηση για την δολοφονία Νασράλα και μάλιστα είχε παράσχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όσον αφορά για το εύρος, το μέγεθος και τους στόχους της επίθεσης.

Η αμερικανική αντίδραση όπως αυτή περιγράφεται μέχρι τώρα και εν αναμονή της ενημέρωσης της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, είναι απολύτως σύμφωνη με την πολιτική άνευ όρων στήριξης της ισραηλινής επιθετικότητας στην Μέση Ανατολή. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στην συγκεκριμένη περίπτωση συμφωνούν πως το Ισραήλ βρίσκεται σε αυτοάμυνα και μάλιστα, συμβάλλουν με δικά τους μέσα στην απάντηση απέναντι στα ιρανικά πλήγματα ενώ προειδοποιούν και με αντίποινα, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει παγιδευτεί στον κύκλο βίας που έχει ανοίξει στην Μέση Ανατολή και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβάλλει την ατζέντα της «αυτοσυγκράτησης» και την εκεχειρία που υποτίθεται ότι θέλει.

Το θέμα της Μέσης Ανατολής και η περιφερειακή σύγκρουση που κατά τα φαινόμενα έχει ανάψει, δεν είναι πλέον εφικτό να μην επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές, όπως εδώ και μήνες φαίνεται ότι είναι ο σκοπός της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σε αυτό το πλαίσιο, στο ότι δηλαδή ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο με την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και την έναρξη της επακόλουθης ισραηλινής γενοκτονικής σφαγής, ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Στο κείμενο της ανακοίνωση η εκστρατεία Τραμπ αφού αναφέρει ότι πλέον ο κόσμος είναι στις φλόγες, η αμερικανική ηγεσία είναι απούσα.  Ο πρώην πρόεδρος που θέλει να επανεκλεγεί μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αναφέρει πως υπό μια δικιά του προεδρία «δεν θα υπάρχει πόλεμος στην Μέση Ανατολή».

Διαβάστε επίσης:

Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου: Εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν στο Ισραήλ – Αναφορές για εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ (Live)

Ορατή από την Κύπρο η ιρανική επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ (Videos)

Ελληνικό C-130 θα συμμετέχει στον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο

Ισραήλ: Οι πρώτες εικόνες από τη «βροχή» των βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν (Videos)

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter