Καταιγίδα Μπόρις: Τα ποτάμια στην Κεντρική Ευρώπη συνεχίζουν να φουσκώνουν -18 νεκροί, μεγάλες καταστροφές

Καθώς η στάθμη των υδάτων από τα φουσκωμένα ποτάμια συνεχίζει να ανεβαίνει, εθελοντές και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε πόλεις και κωμοπόλεις της κεντρικής Ευρώπης σπεύδουν να ενισχύσουν τα οχυρωματικά έργα κατά των πλημμυρών που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων σε τέσσερις χώρες.

Η καταιγίδα Μπόρις έριξε μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες έως και πενταπλάσια ποσότητα βροχής από τον μέσο όρο των βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, βυθίζοντας κάτω από το νερό ολόκληρες γειτονιές και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία, τέσσερις στην Πολωνία, τέσσερις στην Αυστρία και τρεις στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ αρκετοί αγνοούνται. Παρά το γεγονός ότι η βροχή κόπασε σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη των υδάτων σε άλλες θα συνεχίσει να ανεβαίνει για μέρες.

Ο ποταμός Δούναβης εξακολουθούσε να φουσκώνει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία και δρόμοι σε τμήματα της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβα έχουν ήδη πλημμυρίσει. Παράλληλα κινητά φράγματα έκτακτης ανάγκης τοποθετούνται στις ιστορικές πόλεις Βίζεγκραντ και Σεντέντρε, βόρεια της Βουδαπέστης.

Στην ουγγρική πρωτεύουσα, η στάθμη του ποταμού ανεβαίνει κατά περίπου ένα μέτρο κάθε 24 ώρες, ανακοίνωσε το δημαρχείο της Βουδαπέστης. Οι γραμμές του τραμ και οι δρόμοι κατά μήκος του ποταμού, καθώς και το δημοφιλές νησί Μάργκαρετ, έκλεισαν για το κοινό και ένα εκατομμύριο σακούλες άμμου μοιράστηκαν στους κατοίκους.

Οι αρχές στην ανατολική Γερμανία, έλαβαν επίσης προληπτικά μέτρα, με κινητά τείχη προστασίας από τις πλημμύρες που στήθηκαν σε ορισμένες περιοχές για να προστατεύσουν την παλιά πόλη της Δρέσδης, καθώς ο ποταμός Έλβας φούσκωνε σταθερά. Η άνοδος της στάθμης του ποταμού θα φτάσει στο μέγιστο μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα ταμείο έκτακτης βοήθειας ύψους 1 δισ. ζλότυ (200 εκατ. ευρώ) για τα θύματα των πλημμυρών στη χώρα, προσθέτοντας ότι η Πολωνία θα υποβάλει αίτηση για κονδύλια αρωγής από την ΕΕ.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, δήλωσε ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα. Οκτώ άνθρωποι στη χώρα εξακολουθούν να αγνοούνται λόγω της καταιγίδας.

Στην Αυστρία, το κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας έχει κηρυχθεί ζώνη καταστροφής. Οι πλημμύρες έχουν σπάσει δώδεκα φράγματα, με λασπωμένα ποτάμια να έχουν ξεχυθεί μέσα σε κατεστραμμένα χωριά και χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Στην αυστριακή πόλη Σεντ Πόλτεν έπεσε περισσότερη βροχή μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες από ό,τι στο υγρότερο φθινόπωρο που είχε καταγραφεί πριν από 75 χρόνια. Ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή και δημιουργήθηκε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο καιρός στην περιοχή αναμένεται να βελτιωθεί σταθερά από αργά την Τρίτη, αλλά η καταιγίδα Μπόρις προβλέπεται να κινηθεί προς τη βόρεια Ιταλία, όπου η περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις από 100-150 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους – Στο Μεταφορών ο Απόστολος Τζιτζικώστας – Όλα τα ονόματα

Αιχμή Κακλαμάνη για συμβούλους Μητσοτάκη: Τους πιάνει φαγούρα με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό (Video)

Φαραντούρης στο documentonews.gr: Σκέφτομαι σοβαρά να είμαι υποψήφιος αλλά μόνο με όρους ενότητας

Η Δώρα Χρυσικού στο Documento: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό»

Σοκ στον Βόλο: Χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του – Διαπέρασε το κρανίο η τρίαινα