Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ευρώ και της ΕΕ, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα Τετάρτη σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε αρχικά στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αφήνοντας αιχμές για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας το διάστημα 2004 – 2010.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, τον Οκτώβριο του 2009 η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, είχαν παραποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει 10 αντιπροσωπείες στην Αθήνα με αφορμή τα οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο, ανέφερε ο Γιούνκερ, κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από την εμπιστοσύνη.
Ο ίδιος αναγνωρίζει πως έφταιξε και εκείνος σε όλο αυτό. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ήταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που τη βιώσαμε» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο 2015 και στον αγώνα που έγινε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Όπως υποστήριξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπήρχαν πολλοί που μίλησαν για Grexit και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, αναρωτήθηκε πού βρίσκονται αυτοί τώρα;
«Για εκείνους που βρέθηκαν στο κέντρο της καταιγίδας για μήνες, οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και εκτενείς. Αλλά γνωρίζουμε την σημαντικότητα της μάχης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Φυσικά, τις πραγματικές προσπάθειες και το πραγματικό θάρρος το έδειξε ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Η δουλειά μας ήταν να τον στηρίξουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή κινητοποίησε έως και 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από διάφορα ταμεία της ΕΕ για επενδύσεις, γεγονός που προκάλεσε μια εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.
Ωστόσο, «σήμερα, με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.
Πηγή: ec.europa.eu