Από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έκανε τις ανακοινώσεις για το σχέδιο Sunrise, που η εφαρμογή του δρομολογεί την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με όρους ληστρικούς για το Δημόσιο και τους μικρομέτοχους, όχι μόνον οι μικρομέτοχοι αλλά και οι εργαζόμενοι της Πειραιώς είναι στα «κάγκελα», αφού το σχέδιο προβλέπει ακόμη νέα επιθετική συρρίκνωση του δικτύου, με λουκέτο σε 75 καταστήματα και έξοδο 2.000 εργαζομένων.
Το 2020 η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε 45 καταστήματα, μερικά από αυτά σε δυσπρόσιτες και ακριτικές περιοχές και έδιωξε με εθελουσία ή «εθελουσία» 1000 εργαζόμενους.
Όπως είχε γίνει τότε γνωστό από συνδικαλιστικές πηγές, η διοίκηση της τράπεζας, προκειμένου να υποχρεώσει τους εργαζομένους των καταστημάτων που έκλειναν και δεν ήθελαν να πάρουν την εθελουσία να το κάνουν, τους είχε βγάλει σε αναγκαστική αργία, επόμενο στάδιο της οποίας γίνεται συχνά η απόλυση.
Λουκέτο σε 75 καταστήματα, έξοδος για 2000 εργαζόμενους
Εν όψει του σχεδιασμού για νέα λουκέτα στο δίκτυο, ωστόσο, και με δεδομένο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς είναι πολύ χαμηλός, μόλις στα 41 χρόνια, άρα δεν πρόκειται για κόσμο πρόθυμο να αφήσει τη δουλειά του, η ανώτερη ιεραρχία της Πειραιώς άρχισε από τώρα να επιδίδεται σε διάφορες πρακτικές άσκησης ψυχολογικής πίεσης στους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στο Documento πηγές των εργαζομένων, η Πειραιώς που από καιρό έχει βάλει όλους τους υπαλλήλους στο δίκτυο καταστημάτων να πουλάνε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και να επιδιώκουν υψηλούς στόχους πωλήσεων – εντελώς ανέφικτους όταν λόγω πανδημίας, αποτρέπεται η είσοδος του πελάτη στο κατάστημα – εδώ και δυο βδομάδες άρχισε να μετακινεί τους εργαζόμενους που δεν πιάνουν τους στόχους στα καταστήματα που φημολογείται ότι θα κλείσουν.
Τοξικό εργασιακό περιβάλλον
Έτσι, καθιστά το εργασιακό περιβάλλον «τοξικό» με συστηματικό τρόπο, σε βαθμό που οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι η διοίκηση ίσως συνεργάζεται με κάποια εταιρεία διαχείρισης προσωπικού και λαμβάνει από αυτήν συμβουλές για mobbing σε βάρος των υπαλλήλων της. Mobbing σημαίνει την άσκηση μας συστηματικής και διαρκούς επίθεσης σε βάρος κάποιων προκαθορισμένων εργαζόμενων-στόχων, συνήθως από στελέχη της ανώτερης ιεραρχίας, προκειμένου να εξωθηθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους.
Τη περασμένη Πέμπτη, 1 Απριλίου, είχαμε και την πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς για αυτό το θέμα έξω από δύο καταστήματα που έγινε γνωστό ότι θα κλείσουν.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας έχει ζητήσει τη συνδρομή της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ στην ανάδειξη των αιτημάτων των τραπεζοϋπαλλήλων της Πειραιώς για απασχόληση και εργασιακή αξιοπρέπεια, «καθώς στην τρέχουσα συγκυρία», όπως επισημαίνει, «δεν διακυβεύονται προνόμια αλλά το δικαίωμα στην επιβίωση χαμηλόμισθων υπαλλήλων και των οικογενειών τους».
Ο ΣΕΥΤΠΕ καυτηριάζει την επικείμενη ΑΜΚ
Εκτός των εργασιακών ο ΣΕΥΤΠΕ έχει τοποθετηθεί και στο θέμα της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς καυτηριάζοντας το σχεδιασμό της διοίκησης: «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά ενισχυθεί με κρατικές ενέσεις ρευστότητας που ξεπερνούν τα 16 δισ. από το υστέρημα του ελληνικού λαού», αλλά σήμερα «μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, εφτά συγχωνεύσεις, δύο σχέδια Ηρακλής, για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και τη μη οφειλή καταβολή των οφειλών από τα Cocos ύψους πάνω από τα 2 δις ευρώ, η σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξαϋλώνει τις επενδύσεις των μικρομετόχων και λογιστικοποιεί μια τεράστια οικονομική απώλεια για το ΤΧΣ, θεωρείται δε ότι επιχειρεί να χαρίσει την Τράπεζα σε κερδοσκοπικά Funds», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Στην πιο δύσκολη καμπή για την εθνική οικονομία, η μεγαλύτερη συστημική Τράπεζα αντί για σταθερότητα και ανάπτυξη, προσφέρει συρρίκνωση και αβεβαιότητα, με τρόπο που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ.