Καταγγελία Βλάχου για τον εκβιασμό των καταναλωτών από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και εισπρακτικές

Καταγγελία Βλάχου για τον εκβιασμό των καταναλωτών από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και εισπρακτικές

Την παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προκειμένου να λάβει τέλος το μαρτύριο των καταναλωτών από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και εισπρακτικές ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, φέρνοντας στο φως πρόσφατη προσωπική του εμπειρία.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναφορικά με την έκθεση πεπραγμένων της ΕΕΤΤ για το 2020, ο βουλευτής της πλειοψηφίας διατύπωσε την αγανάκτησή του για τον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών, οι οποίες αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να εισπράξουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ευτελείς οφειλές από τους καταναλωτές. Με την τοποθέτησή του, ο κ. Βλάχος θέλησε να εκφράσει τους «”ανώνυμους” συμπολίτες μας που σηκώνουν αυτό το μαρτύριο», καλώντας τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

Η καταγγελία

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο βουλευτής της πλειοψηφίας ξεκαθάρισε πως θα αναφερθεί σε ένα «πραγματικό περιστατικό», τονίζοντας πως «πρέπει να αντιμετωπιστεί η συμπεριφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας». «Όταν πάει κάποιος να υπογράψει μια σύμβαση για ένα τηλέφωνο, γνωρίζετε καλά ότι συμπληρώνει κάποια στοιχεία στην πρώτη σελίδα, μεσολαβούν περίπου 10 σελίδες με πολύ ψιλά γράμματα και στην τελευταία σελίδα, υπογράφει. Αυτές οι σελίδες με τα ψιλά γράμματα, κύριε Πρόεδρε, δεν τις διαβάζουν ούτε οι δικηγόροι. Πολύ περισσότερο δεν τις διαβάζουν οι καταναλωτές, μηδενός εξαιρουμένου. Και να τις διαβάσουν, πολλά πράγματα δεν θα τα κατανοήσουν, με τον τρόπο που είναι γραμμένα. Γιατί είναι επίτηδες γραμμένα έτσι» είπε και αφηγήθηκε:

«Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτών των ψηλών γραμμάτων είναι να με πάρει προχθές εισπρακτική εταιρεία, να μου πει ότι έχω μία οφειλή. Δε με πήρε ποτέ, δεν με ενόχλησε ποτέ η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και το έδωσε κατευθείαν στην εισπρακτική, η οποία, με το γνωστό ύφος που αντιμετωπίζουν τον κόσμο, κοινώς να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, έτσι αντιμετώπισε και εμένα. Όταν, βεβαίως, είδε ότι υπάρχει αντίλογος, όταν αναγκάστηκα να επικαλεστώ εγώ βουλευτική ατέλεια για τις συνδέσεις μου και κατάλαβε ότι δε μιλάει με έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να τον στριμώξει στη γωνία, έως και να τον εκβιάσει ή να τον δυσκολέψει, άρχισε λίγο να τα μαζεύει. Η κουβέντα μας τελείωσε ως εξής: “αφήστε με να το ξαναδώ καλύτερα και να επανέλθω”».

Επισήμανε δε πως μπορεί να αποπληρώσει την οφειλή, όμως, αρνείται να το κάνει. «Της είπα: “Δεν θα τα πληρώσω, γιατί δεν της αξίζουν”. Όχι μόνο δεν της αξίζουν, αλλά θα δημοσιοποιήσω και το γεγονός, για να προστατέψουμε κάποιους άλλους “ανώνυμους” συμπολίτες μας που σηκώνουν αυτό το μαρτύριο, αυτή τη συμπεριφορά και δεν έχουν φωνή κάπου να ξεσπάσουν, κάπου να πουν το δίκιο τους, όπως στην προκειμένη περίπτωση με εμένα» υπογράμμισε και διερωτήθηκε: «Γιατί πρέπει να είναι δεμένος «σε κάθε περίπτωση» ο καταναλωτής και να γίνεται, αν θέλετε, παιχνιδάκι στη διαχείριση που κάνει η οποιαδήποτε εισπρακτική εταιρεία;».

«Το μαρτύριο πρέπει να τελειώσει»

Συνεχίζοντας, ο κ. Βλάχος ξεκαθάρισε πως αυτή η συμπεριφορά των εισπρακτικών πρέπει να τελειώσει. «Πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι αυτοί, μπορεί να είναι λίγες οι εταιρείες και βεβαίως αναγκαστικά υπογράφεις αυτό το συμβόλαιο το δεκασέλιδο, που είπα ή όσο είναι, γιατί δε μπορείς να κάνεις και διαφορετικά, να καταλάβουν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται διαφορετικά, εγώ δε θα τους πω πολίτες, στους πελάτες τους, που τους δίνουν χρήματα. Δεν έχουν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται έτσι και δεν έχουν κανένα δικαίωμα, με το παραμικρό, στην εισπρακτική εταιρεία και εκεί να αρχίσει το μαρτύριο, το γνωστό μαρτύριο των εισπρακτικών εταιρειών. Ό,τι ώρα θέλει θα σε πάρει, ότι θέλει να σου πει, δεν ξέρεις με ποιον μιλάς» στηλίτευσε.

Μάλιστα, κάλεσε την ΕΕΤΤ να επιτελέσει το έργο της σε αυτόν τον τομέα για «να μπει μια τάξη». Και κατέληξε λέγοντας: «Δε μπορούν να λειτουργούν ασύδοτα, δε μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Να καταλάβουν, επιτέλους, ό,τι κάποιος τους παρακολουθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, την ευθύνη αυτή την έχει η δική σας Ανεξάρτητη Αρχή. Θα παρακαλούσα πολύ να δείτε τι μπορεί να γίνει με όλα αυτά τα οποία ζητάνε να υπογράψει ο καταναλωτής. Αυτό να είναι το ξεκίνημα και από εκεί και πέρα να δούμε τις συμπεριφορές, πως απευθύνονται στους πελάτες τους, τι ενημέρωση έχουν οι πελάτες τους και γιατί καταφεύγουν έτσι πολύ εύκολα στην εισπρακτική εταιρεία και στο γνωστό μαρτύριο».

Αοριστίες από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ

Αντί ξεκάθαρων απαντήσεων και δεσμεύσεων, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Κωνσταντίνος Μασσέλος, μίλησε γενικά και αόριστα περί προσπάθειας της ΕΕΤΤ να προστατέψει τους καταναλωτές. «Προσπαθούμε μέσω ρυθμιστικών ενεργειών να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από όλο αυτό το σύνθετο πλαίσιο συμβάσεων και πάντα προς όφελος των καταναλωτών. Δηλαδή, προσπαθούμε, να αυξήσουμε τις δυνατότητες των καταναλωτών, να καταγγείλουν τη σύμβαση εκείνη και να αποδεσμευτούν από μία σύμβαση, που δεν τους εξυπηρετεί, από ένα συμβόλαιο με μία εταιρεία ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Αυτό είναι το κομμάτι το ρυθμιστικό».

Ως προς το ελεγκτικό σκέλος, ο κ. Μασσέλος είπε: «Όποτε έχουμε καταγγελία από καταναλωτή, κάνουμε 2 πράγματα. Το ένα είναι ότι ζητάμε από τον πάροχο, να δώσει εξηγήσεις και να μας ενημερώσει για τις εξηγήσεις που δίνει στον καταναλωτή. Και το δεύτερο, όταν συγκεντρώσουμε μεγάλο αριθμό καταγγελιών, που αφορούν στο ίδιο θέμα, καλούμε τον πάροχο σε ακρόαση. Αυτοί είναι οι μηχανισμοί, τους οποίους διαθέτει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το κομμάτι της προστασίας των καταναλωτών και ειδικά σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις».

Documento Newsletter