Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κάνει γνωστό με επείγουσα ανακοίνωση της πως δεκάδες αστυνομικοί νοσούν και ακόμα περισσότεροι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα.
Mε επιστολή της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μ. Καραμαλάκη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισημαίνει την ανάγκη στήριξης του αστυνομικού προσωπικού μετά την έκρηξη κρουσμάτων στις αστυνομικές υπηρεσίες και πρόταση για διενέργεια τεστ από τις υγειονομικές Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.
Παράλληλα η ΕΑΥΘ κάνει γνωστό στην ανακοίνωση πως δεκάδες αστυνομικοί νοσούν και ακόμα περισσότεροι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ενώ η Θεσσαλονίκη βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων για την κρατούσα κατάσταση στις αστυνομικές Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ.
Πλέον, τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Δεκάδες Αστυνομικοί νοσούν και ακόμα περισσότεροι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα. Όπως, θα περίμενε κανείς, η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό και οι Αστυνομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, να εξετάζονται κατά προτεραιότητα προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Τουναντίον, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία των συναδέλφων μας. Οι Αστυνομικοί, ακόμα κι αν προέρχονται από Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα, συνεχίζουν να έρχονται καθημερινά σε επαφή με αμέτρητους συμπολίτες τους, ενώ παράλληλα πολλοί εξ αυτών απασχολούνται σε φυλάξεις κρατουμένων ασθενών σε νοσοκομεία και στις ειδικές πτέρυγες αυτών. Ο κίνδυνος που προκαλείται είναι διττός, ήτοι κάποιος υγιής συνάδελφός μας ανά πάσα στιγμή μπορεί να ασθενήσει, και κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής Αστυνομικός μπορεί εν αγνοία του να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλον.
Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται, η διαδικασία που ακολουθείται για τα κρούσματα εντός της Αστυνομίας είναι πρόχειρη και επιδερμική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι σε κεντρική μάχιμη Υπηρεσία, οι 3 συνάδελφοι που μετήγαγαν κρατούμενο που διαγνώστηκε θετικός στον ιό και ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί του, αρχικά τέθηκαν σε καραντίνα, στη συνέχεια βγήκαν από αυτή, και εντέλει ξαναμπήκαν. Όλα αυτά έγιναν στη διάρκεια της ίδιας ημέρας και καθώς φαίνεται, η ταλάντευση της Διοίκησης στόχευε στη μη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας. Ενέργεια που αντίκειται στις εσωτερικές διαταγές του Αρχηγείου για ιχνηλάτηση των επαφών και απαρέγκλιτη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία είναι ανεπίτρεπτο ορισμένοι Αξιωματικοί να έχουν παρωπίδες και μόνο μέλημά τους να είναι η συμπλήρωση των δεικτών απόδοσης του προσωπικού.
Ωστόσο, ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα είναι η παντελής απουσία του ΕΟΔΥ, τα κλιμάκια του οποίου δεν μεταβαίνουν στις Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα παρά τις εκκλήσεις των διοικούντων. Πως άραγε να ερμηνεύσουμε την παράλειψη έλεγχου του προσωπικού μιας Υπηρεσίας με 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα; Η ίδια αδιαφορία επιδείχθηκε και στην περίπτωση ενός κεντρικού Τμήματος που αποτελεί σημείο μεγάλης προσέλευσης για τους πολίτες και τους Αστυνομικούς πολλών Υπηρεσιών της ΓΑΔΘ, και στο οποίο την τελευταία εβδομάδα αρκετοί συνάδελφοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η διαπιστωθείσα άτυπη εξαίρεση της Ελληνικής Αστυνομίας από την ατζέντα του ΕΟΔΥ γεννά μεγάλα ερωτήματα, ιδίως όταν η ανταπόκρισή του σε κάθε άλλη δημόσια Υπηρεσία ή κοινωνική δομή με ενεργά κρούσματα είναι άμεση.
Η Ελληνική Αστυνομία είναι η μοναδική εργασιακή ομάδα που βρίσκεται παντού και πάντα. Όσο δεν θωρακίζεται η λειτουργία της, διατηρείται ισχυρός ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα μετάδοσης του COVID-19. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά όσο οι ενεργές εστίες μέσα στις αστυνομικές Υπηρεσίες δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, η δημόσια υγεία υποθηκεύεται και αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτών των παραλείψεων.
Οι εκκλήσεις της Ένωσής μας ήταν και παραμένουν διαρκείς, με πολλαπλούς αποδέκτες. Εντούτοις, δεν μας έμεινε κάποιος άλλος τρόπος για να επικοινωνήσουμε την κρισιμότητα των στιγμών. Για να είναι ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη η κατάσταση, προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση και εκπαίδευση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολούνται στα πολυϊατρεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργούν μοριακά τεστ στις Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα και τακτικούς προληπτικούς έλεγχους σε όλο το αστυνομικό προσωπικό.
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αρχηγέ,
Παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε την πρότασή μας, η οποία δεν επιδέχεται αναβολής και έχει ως μοναδικό στόχο την εξασφάλιση της υγείας των συναδέλφων μας και του κοινωνικού συνόλου. Διαφορετικά, τα επερχόμενα κρούσματα που σήμερα «σιγοβράζουν», θα είναι πολλαπλάσια και τότε δεν θα μπορούν να αγνοηθούν», καταλήγει.
Πηγή: voria.gr