Βροντερό «όχι» της ΠΟΕΔΗΝ στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για «καταργήσεις – συγχωνεύσεις νοσοκομείων» και εξηγεί τους λόγους που τα ράντζα αποτελούν ελληνικό φαινόμενο.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Στη χώρα μας έχουμε 35.000 ενεργές νοσοκομειακές κλίνες. Λειτουργούν λιγότερο των 3,5 νοσοκομειακών κλινών ανά 1.000 κατοίκων. Διαθέτουμε τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5,3 ανά 1.000 κατοίκων. Γι αυτό και τα ράντζα είναι ελληνικό φαινόμενο.
Η Ομοσπονδία προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι οι τοπικές κοινωνίες θα σταθούν εμπόδιο σε τέτοιους σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση θα αποτύχει να υλοποιήσει έναν τέτοιο σχεδιασμό συρρικνώσεων, καταργήσεων νοσοκομειακών μονάδων. 30 και πλέον νοσοκομεία που έχουν απωλέσει την νομική αυτοτέλεια βρίσκονται στο στόχαστρο από την αρχή των μνημονιακών ετών για κατάργηση η μετατροπής τους σε Κέντρα Υγείας. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αποψιλώθηκαν από προσωπικό το οποίο μετακινήθηκε στο έτερο Νοσοκομείο που αποτελεί την έδρα του Νομικού Προσώπου, λειτουργώντας με μεγαλύτερη επισφάλεια από Κέντρα Υγείας της περιοχής. Οι τοπικές κοινωνίες, η ΠΟΕΔΗΝ, τα πρωτοβάθμια σωματεία αντιστάθηκαν και απέτρεψαν όλα αυτά τα χρόνια την διάλυσή τους
“Συγκεκριμένα ως παράδειγμα ο Υπουργός Υγείας ανέφερε τα 4 νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου πως δεν είναι απαραίτητα χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν αποστάσεις, κακό οδικό δίκτυο, πληθυσμό αναφοράς κ.λ.π.».
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις για να κλείνουν όταν δεν είναι κερδοφόρα. Και μία ανθρώπινη ζωή να σώσουν σε ένα έκτακτο περιστατικό θεωρείται ανεκτίμητη η λειτουργία τους.
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει επίσης πως με τη διαχείριση του κορονοϊού απεδείχθη ο ανεκτίμητος και αναντικατάστατος ρόλος τους. «Αντί λοιπόν να προτείνει μέτρα ενίσχυσης ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνει την κατάργηση τους. Αλήθεια είναι δυνατόν να μιλάμε για δωρεάν υγεία, με εύκολη και ισότιμη πρόσβαση, όταν τα έκτακτα περιστατικά ή ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας πρέπει να ξενιτεύονται σε άλλο νομό για να αντιμετωπιστούν ή να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα. Εάν η κυβέρνηση θέλει να μην διακομίζονται τα περιστατικά στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας χρειάζεται να ενισχύσει τα μικρότερα. Πως να χειρουργήσουν τα μικρά νοσοκομεία όπως ανέφερε ο Υπουργός χωρίς να διαθέτουν διαγνωστικά μηχανήματα, αναισθησιολόγους, χειρουργούς και άλλες απαραίτητες ειδικότητες. Επίσης λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις είναι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».
«Θα φορτώσουν με ράντζα τα μεγάλα νοσοκομεία καταργώντας τα μικρότερα»
Δεν παραδειγματίστηκαν με την κατάργηση των νοσοκομείων της Αττικής το 2013″ επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και εξηγεί: «Εξ αιτίας αυτού φορτώνονται με ράντζα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Εάν λειτουργούσε το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η Αγία Βαρβάρα» δεν θα ανέπτυσσε ράντζα το ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο.Αλήθεια αφού δεν χρειάζονταν το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και έκλεισε το 2013 γιατί λειτούργησε στη πανδημία και νοσήλευσε δεκάδες ασθενείς με κορωνοιο χωρίς να πληροί τους κανόνες ασφαλείας σε εξοπλισμό και προσωπικό αφού ήταν 8 χρόνια κλειστό; Στη χώρα μας έχουμε 35.000 ενεργές νοσοκομειακές κλίνες. Λειτουργούν λιγότερο των 3,5 νοσοκομειακών κλινών ανά 1.000 κατοίκων. Διαθέτουμε τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5,3 ανά 1.000 κατοίκων. Γι αυτό και τα ράντζα είναι ελληνικό φαινόμενο. Και θέλουν να κλείσουν και άλλες.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τέτοια σχέδια» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.