Σε σοβαρότατες καταγγελίες κατά της «γαλάζιας» διοίκησης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) προχώρησε με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ). Συγκεκριμένα η ΠΑΣΟΝΟΠ ζητεί από το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να προχωρήσουν σε «αναλυτικό διοικητικό και οικονομικό έλεγχο» ενώ παράλληλα βάλλουν κατά του προέδρου της ΕΝΕ, Δημήτρη Σκουτέλη.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο ο οποίο εάν δει κανείς τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter δεν κρύβει τις προσωπικές του σχέσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς επίσης και την υποστήριξή του προς τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τον περασμένο Γενάρη μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης είχε καταγγείλει δημόσια μία σειρά από απευθείας αναθέσεις που συνέβαιναν στην ΕΝΕ.
Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος: Οι απευθείας αναθέσεις, ο «γαλάζιος» πρόεδρος και οι καταγγελίες (Pdf)
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΠΑΣΟΝΟΠ:
Με αφορμή την προκλητική και καταφανώς ενοχική ανακοίνωση της ΕΝΕ που δείχνει παντελή απώλεια της ψυχραιμίας της ηγετικής της ομάδας, σχετικά με την προσφυγή ομάδας Νοσηλευτών στο Πρωτοδικείο για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΝΕ με σκοπό τη διενέργεια διαφανών και δημοκρατικών εκλογών, σημειώνουμε τα εξής:
Από τις 2 Νοεμβρίου του 2020, η τυπική «εντολή» των νοσηλευτών που εξέλεξαν τα διοικητικά συμβούλια των περιφερειακών τμημάτων και της κεντρικής διοίκησης της ΕΝΕ, ουσιαστικά έχει καταστεί ανενεργή.
Η ΕΝΕ λειτουργεί με υπηρεσιακή διοίκηση, πράγμα που δεν την εμποδίζει βέβαια καθόλου να δαπανά τα χρήματα των νοσηλευτών προβαίνοντας σε οικονομικές ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν από την επόμενη αιρετή διοίκηση. Για παράδειγμα, αν ανατρέξει κανείς στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, θα δει δαπάνες χιλιάδων ευρώ για αγορά υπολογιστών λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ή έξοδα δημοσίευσης αναγγελίας των αρχαιρεσιών δυο μέρες μετά την… αναβολή τους. Άραγε στις δυο περιπτώσεις αναβολής των εκλογών της ΕΝΕ (Νοέμβριος του 2020 και Ιούνιος του 2021) και ενώ αυτό είχε καταστεί γνωστό από το εποπτεύον υπουργείο Υγείας, υπάρχουν και άλλες μεγάλες οικονομικές δαπάνες σχετικές με την εκλογική διαδικασία, όπως αγορά και εκτύπωση ψηφοδελτίων κτλ; Θα είχε ενδιαφέρον οι νοσηλευτές να πληροφορηθούν για κάθε σχετική πράξη, μιας και τα έσοδα της ΕΝΕ προκύπτουν κατ’ αποκλειστικότητα από το υστέρημα των συναδέλφων και ως εκ τούτου η συνετή διαχείρισή τους είναι μέγιστο ζητούμενο
Επιπλέον, με βάση τα μηδενικά ουσιαστικά πεπραγμένα της διοίκησης και τη συνολική απουσία της από το στίβο της εργασίας και της περιστολής κάθε κεκτημένου δικαιώματος των νοσηλευτών, η ηγεσία της ΕΝΕ δεν είναι απλά απούσα, αλλά υπόλογη για την «εξαφάνισή» της επί μακρόν από το προσκήνιο των μαχών.
Ο πρόεδρος και οι συνοδοιπόροι του, προφανώς τρομοκρατημένοι από την πιθανότητα της αποκόλλησής των, από τις αναπαυτικές καρέκλες της εξουσίας ανακάλυψαν αντιδημοκρατικές ενέργειες και ανίερες συμμαχίες ή λυκοφιλίες, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να κάνουν μια στοιχειώδη αυτοκριτική. Ποιος άραγε πλέον αναγνωρίζει την ΕΝΕ ;
Οι νοσηλευτές της χώρας από καιρό, έχουν γυρίσει την πλάτη στην ΕΝΕ κάτι που προκύπτει αβίαστα από τις λιγοστές ανανεώσεις του τρέχοντος έτους. Κανένας νοσηλευτής δεν πληρώνει συνειδητά την οικονομική του συνδρομή, παρά μόνον αν χρειάζεται το αποδεικτικό για κάποια διοικητική διαδικασία, όπως για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Αυτό βέβαια, αντί να προβληματίσει το ΔΣ της ΕΝΕ, φαίνεται ότι το εξυπηρετεί, μιας και στις επικείμενες εκλογές εύκολα μπορεί να ελεγχθεί, αποφεύγοντας την αποδοκιμασία της πλειοψηφίας της νοσηλευτικής κοινότητας.
Και μιας και στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, τι έχει να πει ο πρόεδρος της ΕΝΕ κ. Σκουτέλης για το φιάσκο της «εξαφάνισης» των εκλογών της 25ης Ιουνίου, (σημειώνουμε ότι η τροπολογία της ανανέωσης θητείας βγήκε στις 9/7/21) τότε που χωρίς καμία ντροπή, δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τα μέλη της ΕΝΕ αλλά και τα νοσοκομεία που είχαν δεχτεί να φιλοξενήσουν τα εκλογικά τμήματα, ότι οι εκλογές αναβλήθηκαν; Τι έχει να πει για την φαρσοκωμωδία της «κλήρωσης» των εφορευτικών επιτροπών και τις καταγγελίες υποψηφίων για στημένη διαδικασία; Αυτή είναι η «δημοκρατία» που ευαγγελίζεται;
Επειδή λοιπόν η νοσηλευτική κοινότητα είναι μικρή και όλοι γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις, συμβουλεύουμε τον πρόεδρο κ. Σκουτέλη να ζητήσει συγνώμη για την μακρόχρονη αφωνία του και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τους λιγοστούς χειροκροτητές του, αφήνοντας για λίγο τη χλιδή της πολυθρόνας του και βγαίνοντας στα νοσοκομεία δια ζώσης για να μιλήσει με τους εξουθενωμένους νοσηλευτές. Τολμάει να το κάνει; Μάλλον όχι. Κλεισμένος στο βολικό του καβούκι χρόνια τώρα, έχει εθιστεί στις κολακείες των συνοδοιπόρων του, αποκομμένος πλήρως από τα… εγκόσμια. Την επόμενη φορά που θα μιλήσει για «δημοκρατία» καλό θα ήταν να την υιοθετήσει ο ίδιος, εισηγούμενος τη διεξαγωγή εκλογών με διαφάνεια και απλή αναλογική, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να εξασφαλιστεί ο μέγιστος αριθμός των εκλεκτόρων. Εκεί θα φανεί αν εννοεί όσα λέει στην πανικόβλητη ανακοίνωσή του. Αν όπως λέει, έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας ας δοκιμάσει τις δυνάμεις του με τον πλέον πλουραλιστικό τόπο. Τολμάει ή απλώς κενολογεί; Η απάντηση είναι εύκολη.
Ο κ Σκουτέλης, απλούστατα, ξέρει καλά πόσο «μετράει» πλέον η ΕΝΕ στην κοινωνία, με δική του ευθύνη. Πόσο «κόντυνε» στα μάτια του κόσμου ένας θεσμός που ξεκίνησε από τους εμπνευστές του με ελπίδα και ανιδιοτέλεια, με εντιμότητα και αυταπάρνηση, μήπως και κάποια στιγμή οι νοσηλευτές βγουν από το επαγγελματικό και εργασιακό τέλμα. Αλλά το όνειρο τσαλακώθηκε από τους ισόβιους κλειδοκράτορες της εξουσίας, που χρόνια αποκομμένοι από τη βάση τρυγάνε εφήμερα προνόμια σε βάρος του γενικού συμφέροντος.
Αυτά είναι όμως καιρός να τα ξεχάσετε κύριε Σκουτέλη. Η κίνηση της προσφυγής στη Δικαιοσύνη δεν τελειώνει εδώ. Είναι μόνον η αρχή: Την απάντηση θα τη δώσουν οι νοσηλευτές πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόσαστε, ανατρέποντας αυτή την κληρονομικού τύπου εξουσία.
Επιπλέον, επειδή προφανώς ξεχνάτε ότι η ΕΝΕ είναι ΝΠΔΔ και τελεί υπό έλεγχο κρατικό, σας ενημερώνουμε ότι θα ζητήσουμε αναλυτικό διοικητικό και οικονομικό έλεγχο από τον Υπουργό Υγείας αλλά και από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, για να ενημερωθεί η βάση του σώματος των νοσηλευτών αναλυτικά και για τα «νόμιμα» και για τα «ηθικά».
Τέλος, αν επιθυμείτε κύριε πρόεδρε, να εκπληρώσετε έστω ένα ψήγμα του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε η ΕΝΕ, τολμήστε, (όσο ακόμα είστε στην πολυθρόνα σας), να πάρετε ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση για βασικά ζητήματα του κλάδου, όπως κάνουν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων των επαγγελματιών υγείας, βγαίνοντας απ’ την κρυψώνα σας…
Σας περιμένουμε.
Τσόλας Γεώργιος
Πρόεδρος Ε.Ε. Πα.Σ.Ο.Νο.Π.