Καταγγελία ιατρών και εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου για τα προβλήματα στους εμβολιασμούς

Αγανακτισμένο είναι το προσωπικό στο νοσοκομείο Μεσολογγίου λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται εξαιτίας του ανέφικτου σχεδιασμού από την κυβέρνηση για την διεξαγωγή εμβολιασμών. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως το νοσοκομείο είναι ακατάλληλο για τη διεξαγωγή εμβολιασμών κατά της Covid-19 λόγω της έλλειψης χώρου με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται. Επιπλέον, το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση-καταγγελία τους

Συμπολίτισσα-τη

Έχοντας εξαντλήσει πλέον κάθε δυνατότητα παρέμβασης, νουθεσίας και εκλογίκευσης της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και  του Υπουργείου,  είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τον ανέφικτο σχεδιασμό τους για την διεξαγωγή εμβολιασμών στο Νοσοκομείο μας.

Η ανικανότητα των διοικούντων να οργανώσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού – την πιο σημαντική ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του Covid-19 στην χώρα μας – έχει οδηγήσει ,από την στιγμή της έλευσης των εμβολίων, στο φόρτωμα αυτού του έργου στα Νοσοκομεία. Ένα έργο καθαρά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , το όποιο   η ανικανότητα, η ανοργανωσιά και η απροθυμία τους να υπάρχουν δομές ΠΦΥ και να στελεχωθούν με προσωπικό, το φόρτωσαν με αυθαίρετες αποφάσεις  στα Νοσοκομεία. Χωρίς να λογαριάσουν  προσωπικό, χώρους , υποδομές… Αποτέλεσμα πολλά Νοσοκομεία να στενάζουν και να δυσλειτουργούν ως δομές Δευτεροβάθμια φροντίδας Υγείας υπό το βάρος των εμβολιαστικών κέντρων.

Στο Νοσοκομείο μας η μη ύπαρξη χώρων ( λόγω του κτηριακού  “σχεδιασμού” … )  οδήγησε ήδη σε διόλου κολακευτικά δημοσιεύματα για το δημιουργούμενο συνωστισμό στις δύο εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν μέχρι σήμερα.  Σαν να μην έφτανε αυτό οι «αρμόδιοι», πάλι με ντιρεκτίβες χρεώνουν στο Νοσοκομείο  μας άλλες έξι εμβολιαστικές γραμμές.
Σε ποιο χώρο ; Με ποιο ιατρικό προσωπικό ; Με ποιες επισκέπτριες Υγείας ; Προβληματίζει κανέναν από αυτούς  που  δίνουν τις εντολές;  Από ό,τι φαίνεται όχι…..

Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού και θα αναζητούν ευθύνες για την ταλαιπωρία τους από τους εργαζόμενους, που θα βρίσκουν μπροστά τους καθώς  και  συνολικά από ένα Νοσοκομείο, που εκ των πραγμάτων αδυνατεί να ανταποκριθεί  λόγω της ακαταλληλότητας των χώρων και της υποστελέχωσης.

Η λειτουργία των 8 γραμμών στο ΓΝΜ :

– Είναι εκτός των καθηκόντων του Νοσοκομείου, αφού είναι έργο της Π.Φ.Υ. Η μη στελέχωση και η ανικανότητα συντονισμού των πολυάριθμων Κ.Υ. του Νομού, δεν σημαίνει ότι πρέπει και μπορεί να φορτωθεί το έργο του εμβολιασμού στη Ν.Μ.Μεσολογγίου.

– Προκαλεί δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο μας, αφού οι ολιγάριθμοι γιατροί είναι αδύνατον να καλύψουν τις 8 γραμμές ενώ ταυτόχρονα λείπει  και το λοιπό προσωπικό          ( επισκέπτριες υγείας, νοσηλευτές) που απαιτείται. Εκτός αν κλείσουν τα τμήματα και οι κλινικές και γίνει όλο το Νοσοκομείο… εμβολιαστικό κέντρο.

– Αντίκειται σε κάθε κανόνα τήρησης αποστάσεων και μη συνωστισμού αφού ο διαθέσιμος χώρος δεν είναι ο κατάλληλος και είναι  ανεπαρκής για να τηρηθούν στοιχειωδώς τα μέτρα που η ίδια η κυβέρνηση ζητάει να τηρούν οι πολίτες.

– Είναι παράλογη όταν μεγάλα Νοσοκομεία όπως, π.χ. το Πανεπιστημιακό Πάτρας  και ο Άγιος Αντρέας  έχουν τις μισές εμβολιαστικές γραμμές. Νοσοκομεία με εκατοντάδες ιατρικό και χιλιάδες λοιπό  προσωπικό κάνουν ένα κλάσμα όσων καλείται να κάνει η Ν.Μ.Μεσολογγίου.

-Εξαιτίας  όλων των παραπάνω είναι καταδικασμένη να δυσλειτουργήσει, να καταρρεύσει, χειροτερεύοντας το πρόβλημα επιτάχυνσης  των εμβολιασμών αντί να το λύσει….

Όταν η  κοινωνία  περιμένει το εμβόλιο για να ανασάνει, η αναζήτηση για το πού θα χρεωθεί η όποια αποτυχία δεν αφορά τους πολίτες.

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο παράλογος και ανέφικτος σχεδιασμός για τη Ν.Μ.Μεσολογγίου, έχει συγκεκριμένους υπεύθυνους. Αυτούς που το σχεδίασαν και έδωσαν τις εντολές μετακυλώντας το κόστος της δικής τους αδράνειας στις πλάτες των εργαζομένων και συνολικά της κοινωνίας.                                                                                             

Και  μάλιστα όταν την ίδια στιγμή  υπάρχουν  άλλες πιο εφικτές και ασφαλείς λύσεις, με ανθρώπινες συνθήκες για τους πολίτες , τεχνικά υλοποιήσιμες,  με καλύτερο συντονισμό και λειτουργία των ΚΥ, εμπλοκή των Δήμων και δημιουργία δομών εμβολιασμού εκτός Νοσοκομείων, όπως εφαρμόστηκε σε πολλές άλλες πόλεις.

Αφήσαμε τελευταίο τον πιο σοβαρό λόγο. Δηλαδή την μετατροπή του Νοσοκομείου σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας –εμβολιαστικό κέντρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών της περιοχής μας.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή κάνουμε έκκληση να αλλάξει ο σχεδιασμός γιατί θα είναι καταστροφικός. Όσο επιμείνουν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό φέρουν ακέραια την ευθύνη για το φιάσκο και τα προβλήματα στον εμβολιασμό των πολιτών και την δυσλειτουργία του Νοσοκομείου.

ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ