Καταγγελία για μετακίνηση γιατρού που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου

Ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από την Διοίκηση του νοσοκομείου Μεταξά γιατρός ο οποίος αναγκάστηκε να μετακινηθεί από την θέση του παρά το σοβαρότατα προβλήματα υγείας που έχει. 

Πρόκειται για τον επεμβατικό ακτινολόγο κ Κοντογιανόπουλο ο οποίος παρ’ όλο που έχει μεγάλο ποσοστό αναπηρίας – πάσχει από μεσογειακή αναιμία και έχει κάνει μεταμόσχευση ύπατος – προσφέρει τις υπηρεσίες επί πολλά χρόνια στο νοσοκομείο όχι απλά με ευσυνειδησία αλλά κυριολεκτικά με αυτοθυσία όπως αναφέρουν συνάδελφοι του. Ωστόσο με απόφαση του ο διοικητής της 2ΥΠΕ ανακoίνωσε ότι ο Χρήστος Κοντογιανόπουλος μετακινείται στο κέντρο υγείας Πειραιά για την «κάλυψη επειγουσών αναγκών».

O ίδιος καταγγέλλει ότι «Ο διοικητής του νοσοκομείου καθώς και ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, με αφορμή ένα υποτιθέμενο παράπτωμα μου και πριν βγει οποιαδήποτε απόφαση από το πειθαρχικό συμβούλιο της 2ης ΔΥΠΕ, με μετακινούν (ο 2ος) σε χώρο εκτός του νοσοκομείου Μεταξά και (ο 1ος) μου κατήργησε αυθαίρετα την αναπηρική θέση στάθμευσης που κατείχα στον χώρο της εργασίας μου. Σημειωτέον, ότι ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου για μετάδοση του covid 19 και οπουδήποτε αλλού, εκτός του ελεγχόμενου πεδίου του νοσ. Μεταξά κινδυνεύω να νοσήσω σοβαρά».

Τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο του κ. Κοντογιανόπουλο όπως καταγγέλλει δεν είχαν ξεκινήσει τότε. Λίγους μήνες πριν παραλίγο να κατηγορηθεί για την απώλεια ενός ασθενή. «Εκείνη την ημέρα έκανα μια βιοψία η οποία δεν είχα προλάβει να την κάνω το πρωί και την έκανα το μεσημέρι. Ωστόσο μετά τις 2 το μεσημέρι το ακτινολογικό τμήμα μένει χωρίς νοσηλεύτρια και εγώ θα έπρεπε να φωνάξω για να με βοηθήσει την γενική εφημερεύουσα νοσηλεύτρια .Δεν το έκανα γιατί έχει γενική εφημερία και θεωρούσα οτι την δουλεία θα μπορούσαν να την κάνω με τον τεχνολόγο και με άλλους γιατρούς που ήταν παρόντες από την κλινική. Επίσης δεν έβαλα και καμιά φλέβα του ασθενούς γιατί δεν ήθελα να του χορηγήσω κανένα παυσίπονο ή κάποιο άλλο φάρμακο. Αμέσως μετά την βιοψία ο ασθενής εμφάνισε επιπλοκές από την καρδιά του και τον χάσαμε παρά τις προσπάθειες μας. Ο θάνατος του δεν είχε σχέση με την βιοψία ήταν μια ατυχής συγκυρία και αυτό το βεβαιώνει και ο ιατροδικαστής με δυο έγγραφά τους» λέει στο Documento ο κ. Κοντογιανόπουλος. Την επόμενη μέρα ο γιατρός παραλαμβάνει ένα χαρτί από την διοίκηση του νοσοκομείου που του ανακοινώνουν ότι παύεται από την εργασία του «είναι παράνομο γιατί δεν μπορεί να σε πάψει πριν το αποτέλεσμά μιας ΕΔΕ. Όταν τιμωρηθείς παύεσαι” λέει και συνεχίζει “γίνεται η ΕΔΕ με αντικρουόμενες μαρτυρίες δεν μπορούσαν να μου φορτώσουν τον θάνατο του ασθενούς καθώς υπάρχει η ιατροδικαστική έκθεση και με την κατηγορία οτι εγώ δεν είχα ενημερώσει την γενική εφημερεύουσα νοσοκόμα και δεν είχα βάλει στον ασθενή φλέβα με παραπέμπει για αμέλεια και παράβαση ιατρικής δεοντολογίας στο πειθαρχικό συμβούλιο». 

Ο κ. Κοντογιανόπουλος βρίσκεται σε αναμονή έως ότου γίνει το πειθαρχικό . Στο μεταξύ είχε αποφασιστεί η μετακίνηση του στο Κέντρο Υγείας Πειραιά «είμαι απολύτως απαραίτητος στο Μεταξά γιατί δεν υπάρχει άλλος πιστοποιημένος να κάνει της δική μου την δουλεία ωστόσο ο διοικητής του Μεταξά ούτε να μπαίνω στο νοσοκομείο δεν θέλει .Έδειξε την μικροψυχία και το μένος τους ξηλώνοντας ακόμα και την αναπηρική θέση στάθμευσης που κατείχε σαν εργαζόμενος ανάπηρος μέσα στο νοσοκομείο» καταγγέλλει ο ίδιος.

Τις διαδικασίες αυτές έχει καταδικάσει με ανακοίνωση της και η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζοντας τον προβληματισμό της για τις μεθοδεύσεις από την διοίκηση του Μεταξά και την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ ενάντια στον Χρήστο Κοντογιανόπουλο. Η Ομοσπονδία ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο συνάδελφός αποδεδειγμένα επί αρκετά χρόνια και παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας του ασκεί τα καθήκοντα του όχι απλά με ευσυνειδησία αλλά κυριολεκτικά με αυτοθυσία. Η προσπάθεια επιστημονικής του εξόντωσης με πρόσχημα μια ιατρική επιπλοκή για την οποία δεν ευθύνεται θεωρείται από εμάς απαράδεκτη .Καλούμε την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και την διοίκηση του Μεταξά να σταματήσουν τις πειθαρχικές διώξεις και τις αναγκαστικές εκτός της εξειδίκευσής τους μετακινήσεις ώστε ο συνάδελφος να εξακολουθεί να προσφέρει στο νοσοκομείο του και στο επιστημονικό του αντικείμενο».

Από την πλευρά της η διοίκηση του νοσοκομείου μιλώντας στο documentonews υποστηρίζει ότι η μετακίνηση έγινε και για να πέσουν οι τόνοι ενώ σχετικά με την αφαίρεση της θέσης στάθμευσης το αποδίδει στην μετακίνηση του γιατρού.

Ετικέτες