Καταγγελία για απειλές και εκβιασμό εκπαιδευτικών από το Υπ. Παιδείας

Καταγγελία για απειλές και εκβιασμό εκπαιδευτικών από το Υπ. Παιδείας

Απειλητικά τηλεφωνήματα καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν εκπαιδευτικοί στα σπίτια τους από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση.

Σύμφωνα με το Thepressproject.gr, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, ο γενικός γραμματέας θεωρεί «δικαιολογίες» και «λεπτομέρειες» την έλλειψη εξοπλισμού, ρεύματος και την αδυναμία μετάβασης στα σχολεία λόγω κακοκαιρίας για την πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης, ενώ όπως καταγγέλλει στο TPP ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου, κ. Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ο κ. Κόπτσης διαμήνυσε κυρώσεις, οι οποίες «δεν ευσταθούν νομικά». Το TPP επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας ότι κάλεσε στα σπίτια δασκάλων και καθηγητών, ανέφερε ότι η επικοινωνία έγινε κατόπιν καταγγελιών «αγανακτισμένων γονέων», ενώ όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, «πραγματοποίησε απλώς φιλικές συστάσεις». Μάλιστα, δεν αποδέχτηκε τα επιχειρήματά τους, λέγοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει μοιράσει 90.000 υπολογιστές, κάτι που ο κ. Πολυχρονιάδης διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, επιβεβαιώνει μιλώντας στο TPP ότι τηλεφώνησε στα προσωπικά τηλέφωνα καθηγητών, προκειμένου να τους επισημάνει την υποχρεωτικότητα της τηλεκπαίδευσης, κατόπιν καταγγελιών αγανακτισμένων γονέων: «Όταν στέλνουν email οι γονείς και καταγγέλλουν αγανακτισμένοι ότι ενώ στα διπλανά τμήματα το μάθημα γίνεται κανονικά, ο καθηγητής του παιδιού τους δεν πραγματοποιεί τηλεκπαίδευση, φυσικά και θα πάρω τηλέφωνο. Πραγματοποίησα περίπου δέκα τηλεφωνήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκπαιδευτικών στο Μαρούσι, αλλά όχι σε απειλητικό τόνο. Προσωπικά καλώ με καλή διάθεση. Τηλεφωνώ για να έχω επαφή με τη βάση και να έχουμε καλή επικοινωνία, αν ήθελα να απειλήσω θα έκανα ΕΔΕ», αναφέρει.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόπτσης, υπάρχουν καθηγητές που κατά τον ίδιο επικαλούνται ένα σορό δικαιολογίες για να μην πραγματοποιήσουν τηλεκπαίδευση όπως για παράδειγμα κάποια διακοπή ρεύματος, ή την απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού: «Άλλοι μας λένε δεν μπορούμε να μεταβούμε στο σχολείο λόγω του καιρού για να πραγματοποίησουμε τηλεκπαίδευση, άλλοι μας λένε ότι και στο σπίτι δεν υπάρχει διαθέσιμος υπολογιστής, βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες. Όταν υπάρχουν δυσκολίες, είναι κατανοητό. Να το ψάξουμε και να το λύσουμε».

Επισημαίνουμε ωστόσο στον κ. Κόπτση ότι η έλλειψη ηλεκτροδότησης, η αδυναμία μετάβασης στα σχολεία του Αμαρουσίου την ώρα που η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει στρώσει ένα μέτρο χιόνι για τέταρτη ημέρα στα Βόρεια Προάστια και η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, δεν αποτελούν «φθηνές δικαιολογίες», αλλά σοβαρά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λάβει το υπουργείο υπόψιν.

«Ποια έλλειψη εξοπλισμού; Δεν υπάρχουν έστω κινητά; Έχουν εγκριθεί επίσης 90.000 υπολογιστές για τα σχολεία τους οποίους μπορούν να παίρνουν οι καθηγητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο σπίτι τους, έχουν δοθεί voucher, έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει.

«Πρωτόγνωρη τακτική εκφοβισμού που θυμίζει άλλες εποχές»

Από την πλευρά του, ο κ. Πολυχρονιάδης, έχει να διηγηθεί μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Όπως εξηγεί, ενημερώθηκε από την διευθύντρια ενός σχολείου του Αμαρουσίου ότι οχλήθηκε τηλεφωνικά από τον γενικό γραμματέα στο σπίτι της. «Έχω 27 χρόνια υπηρεσίας. Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν μέλος της πολιτικής ηγεσίας να παίρνει απόγευμα τηλέφωνο εκπαιδευτικούς, δηλαδή υφισταμένους του στα σπίτια τους και να εγκαλεί για το οτιδήποτε. Είναι πρωτόγνωρη τακτική εκφοβισμού της εξουσίας», αναφέρει.

Όπως τονίζει ο ίδιος σε αντιδιαστολή με όσα διηγήθηκε στο TPP ο γενικός γραμματέας, «το ύφος του κ. Κόπτση δεν ήταν καθόλου φιλικό. Ίσα ίσα, είχε ύφος «εγώ είμαι η εξουσία και θα επιβάλω αυτό που δεν αποδέχεσαι. Προσπαθούν να επιβάλουν την τηλεκπαίδευση με εκφοβισμούς και εκβιασμούς, με τη λογική της υποχρεωτικότητας. Αυτές είναι τακτικές και πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές. Προσωπικά, επειδή είναι και το αντικείμενό μου, μου θυμίζουν την οργάνωση Χ, αν έχετε ακουστά».

Συχνή τακτική της πολιτικής ηγεσίας οι προφορικές εντολές – «Δεν υπάρχουν νόμιμες κυρώσεις»

Στηρίζοντας τα όσα λέει περί εκβιασμών, ο κ. Πολυχρονιάδης αναφέρει ότι ο κ. Κόπτσης έκανε λόγο για κυρώσεις, λέγοντας μάλιστα ότι είναι υπηρεσιακή υποχρέωση των εκπαιδευτικών να πραγματοποιήσουν τηλεκπαίδευση παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις επιμέρους δυσκολίες.

«Ζήτησα από τον κ. Κόπτση να στείλει όσα λέει εγγράφως, διότι η τελευταία εγκύκλιος που μας εστάλη, προβλέπει υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, όντως. Όχι όμως από το σπίτι μας. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να το κάνει αυτό. Είναι κλασική τακτική της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης της εκπαίδευσης. Έχουμε γεμίσει ανυπόγραφες εντολές μέσω email, χωρίς αριθμούς πρωτοκόλλου και υπογραφές. Έτσι λειτουργεί και ο κ. Κόπτσης. Τελεί εν αδίκω σε καθεστώς απόλυτης παρανομίας και παρατυπίας. Ο κάθε προϊστάμενος και η κάθε υπηρεσία οφείλει να είναι ξεκάθαρη στις εντολές της. Να τις στέλνει εγγράφως και αν δεν εκτελούνται έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε νόμιμες κυρώσεις. Η διαφορά όμως εδώ, είναι ότι δεν υπάρχουν νόμιμες κυρώσεις, διότι ο κ. Κόπτσης ζητά κάτι το οποίο δεν προβλέπεται. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν κάνουμε τηλεκπαίδευση, αλλά ότι δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν επιτάχθηκαν τα σπίτια μας. Ακόμα και αν μας έβαζαν σε καθεστώς τηλεργασίας, θα έπρεπε να έχουμε εξοπλισμό από τα σπίτια μας. Επομένως όσα λέει ο κ. Κόπτσης είναι απολύτως ψευδή», εξηγεί.

«Ψέμα ο ισχυρισμός Κόπτση για 90.000 υπολογιστές»

Ο κ. Πολυχρονιάδης μάλιστα, αποκαλεί «απύθμενο ψέμα» τον ισχυρισμό του γενικού γραμματέα για τη διάθεση 90.000 καινούριων υπολογιστών στα σχολεία. Όπως αναφέρει, τα σχολεία δεν έχουν λάβει τίποτα. Μάλιστα, στο 1ο Δημοτικό Αμαρουσίου, όπου και εργάζεται ο ίδιος, έχουν πεπαλαιωμένους υπολογιστές τους οποίους εκχωρούν είτε γονείς, είτε υπηρεσίες και οι οποίοι «σέρνονται». Η σύνδεση στο ίντερνετ, μπορεί να σηκώσει το πολύ τρεις τηλεδιασκέψεις, πράγμα που σημαίνει ότι εάν μεταβούν στο σχολικό κτίριο 13 δάσκαλοι και 15 ειδικότητες για να πραγματοποιήσουν τηλεκπαίδευση, το σύστημα δεν θα ανταποκριθεί. «Πολλές φορές προσπαθώ από το τμήμα μου να συνδεθώ για να προβάλλω διαφάνειες σε βιντεοπροτζέκτορα και δυσκολεύομαι. Ο γ.γ. προσπαθεί με εκβιασμούς και απειλές να κρύψει την γύμνια της κυβέρνησης. Προσπαθεί με αντιλαϊκό και βάρβαρο τρόπο να ρίξει τα βάρη και να ξελασπώσουν οι εκπαιδευτικοί το Υπουργείο Παιδείας, που τους έχει απαξιώσει και έχει ως σκοπό να διαλύσει το δημόσιο σχολείο», αναφέρει.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μάλιστα, ο κ. Κόπτσης απόρησε «πώς ανταπεξήλθαν τα προηγούμενα χρόνια», τονίζοντας ότι είναι υπηρεσιακή υποχρέωση των καθηγητών να το κάνουν και τώρα. Ο κ. Πολυχρονιάδης αναφέρει ότι πέρυσι, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για ολιγομελή τμήματα κ.α., έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για τα παιδιά.

«Προσπαθήσαμε με τα δικά μας μέσα να ανταπεξέλθουμε. Όχι όμως για να υπηρετήσουμε το πολιτικό αφήγημα. Για τα παιδιά το κάναμε όχι για την κυβέρνηση. Όντως πολλοί από εμάς εργαστήκαμε από τα σπίτια μας. Αυτό όμως έχει λήξει. Η ίδια η Υπουργός Παιδείας διαλαλούσε ότι δεν μπορούν να μείνουν τα σχολεία κλειστά διότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση. Πλέον, δεν προβλέπεται να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί δικό τους εξοπλισμό, αλλά να τους τον παραχωρεί η υπηρεσία τους. Όποιος δεν έχει, δεν διαθέτει. Και δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να έχει με τους μισθούς που παίρνουμε πλέον. Δύο χρόνια μετά την πανδημία και αντί να βρισκόμαστε έστω στο μηδέν όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων μας βρισκόμαστε στο -1», περιγράφει.

«Απούσα η κυβέρνηση στην κακοκαιρία»

Κλείνοντας, ο κ. Πολυχρονιάδης, στέκεται στο γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας αποκάλεσε «δικαιολογίες» τα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών που δεν μπόρεσαν να παραστούν στο σχολείο για τηλεκπαίδευση.

«Όλη η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι η κυβέρνηση στην κακοκαιρία «Ελπίδα» βρέθηκε απούσα. Στην περιοχή του Αμαρουσίου μείναμε 16 ώρες χωρίς ρεύμα. Ήμασταν από τους τυχερούς διότι άλλες περιοχές του Αμαρουσίου έμειναν περισσότερο από δύο μέρες. Λέει ότι έχουμε πρόσβαση στα σχολεία ενώ υπάρχει μέχρι και σήμερα μισό μέτρο χιόνι. Σε αυτό το κλίμα, επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες για την πορεία της τηλεκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς με ψεύδη. Μιλάμε για καταστάσεις που θυμίζουν καθεστώς χούντας», συμπεραίνει.

Φίλης: Να σταματήσουν τώρα τα τηλεφωνήματα και τους εκφοβισμούς

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κάλεσε τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας να σταματά να τηλεφωνεί και να εκφοβίζει εκπαιδευτικούς.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

Λαμβάνω πολλά μηνύματα ότι ο Γ.Γ. του υπ. Παιδείας, τηλεφωνεί (!) σε διευθυντές σχολείων, ακόμα και δημοτικών, εκφοβίζοντάς τους για την τηλεκπαίδευση. Εντολές φυσικά εκτελεί. Αλλά η δουλειά του είναι άλλη, να σχεδιάζει και να επιβλέπει, όχι να κάνει τέτοια τηλεφωνήματα.

Εκπαιδευτικός ο ίδιος, έχει στο νου του ότι σε πολλά σπίτια συναδέλφων του, γενικώς και πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες, μπορεί να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις; Γνωρίζει ότι οι Ομοσπονδίες έχουν καλέσει τους εκπαιδευτικούς να παρέχουν τηλεκπαίδευση μόνο από το σχολείο; Γνωρίζει ότι χρειάζεται σχέδιο ώστε η τηλεκπαίδευση να μην είναι απόφαση της στιγμής, αλλά μια καλά μελετημένη εκπαιδευτική διαδικασία, που δεν θα γίνεται με την πρώτη κατάληψη ή τον πρώτο χιονιά, αλλά όταν προκύπτουν μακροχρόνιες ανάγκες;

Με ικανή ψηφιακή υποδομή και εξοπλισμό στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς επιμορφωμένους στη μέθοδο, με ψηφιακά μαθήματα κατάλληλα διαμορφωμένα και αναρτημένα, και όχι μια δήθεν μεταφορά της τάξης στην οθόνη; Τίποτα δεν έχει γίνει εδώ και δυο χρόνια. Κακώς.

Το δημόσιο σχολείο μπορεί να λειτουργήσει όταν το υπουργείο απολαμβάνει το σεβασμό των εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, αυτό το σεβασμό το υπουργείο τον έχει απωλέσει πλήρως, 100%. Ας προσέξουν λοιπόν, γιατί η κατάσταση θα τους «καταπιεί».

Πηγή: Thepressproject.gr

Documento Newsletter