«Διαπλέκεται με μελετητικά γραφεία». Αυτή την εξόχως σημαντική καταγγελία εναντίον του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ στις 30 Νοεμβρίου του 2020 ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.
Τα όσα κατήγγειλε ο δήμαρχος Πόρου και δημοσιευθηκαν σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, αφορούν την θεσμοθέτηση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. Ο Δημήτρης Οικονόμου εφανίζεται βάσει των καταγγελιών του δημάρχου Πόρου να είναι αυτός που θα αποφασίσει για την επίμαχη χωροθέτηση, αλλά παράλληλα να είναι και ένας εκ των συμμετεχόντων σε ιδιωτική μελέτη βάσει της οποίας αυτή θα πραγματοποιηθεί.
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός –όπως αποκάλυψε το Documento ήταν σύμβουλος της Lamda Development στις διαπραγματεύσεις που η εταιeρία έκανε με την Πολιτεία για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού-, εμφανίζεται προτού αναλάβει τα υπουργικά του καθήκοντα, να ήταν μέλος της ομάδας μελετητών της εταιρείας Ambio, η οποία πραγματοποίησε τη ιδιωιτκή στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον καθορισμό ΠΟΑΥ στα διοικητικά όρια του δήμου Πόρου. Και είναι αυτή η μελέτη που αναμένεται να μετατρέψει την παράκτια ζώνη σε βιομηχανική περιοχή μόνο για υδατοκαλλιέργειες, γεγονός που έχει έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία.
«Ο μισός είναι υφυπουργός, ο άλλος μισός διαπλέκεται με μελετητικά γραφεία»
Όπως κατήγγειλε συγκεκριμένα ο Γιάννης Δημητριάδης, «έχει και πολιτική διάσταση το πράγμα, γιατί υπάρχει στον τομέα χωροταξικού του ΥΠΕΝ συγκεκριμένη και συνειδητή προσπάθεια μέσω του αρμόδιου υφυπουργού, ο οποίος ο μισός είναι υφυπουργός και ο άλλος μισός διαπλέκεται με μελετητικά γραφεία», ενώ συμπλήρωσε πως ««Ο μελετητής της ΠΟΑΥ του Πόρου είναι ο κ. Οικονόμου και στου Ξηρομέρου είναι πάλι ο ίδιος». Ο δήμαρχος Πόρου κατήγγειλε μάλιστα ότι το γεγονός πως «καθυστερεί η Ελλάδα το γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, οφείλεται στο ότι «πρέπει να προλάβουν να γίνουν τα σχέδια για τα ιχθυοτροφεία. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Δημητριάδης έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Δημήτρη Οικονόμου, αφού στις 16 Νοεμβρίου του 2020, ο δήμος Πόρου κατήγειλε τον υφυπουργό ότι «αποδεικνύεται όχι μόνον αγενής και προσβλητικός αλλά και “κωλυόμενος για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος”, αφού …τυχαίνει να είναι και εκ των ιδιωτών μελετητών της Π.Ο.Α.Υ. Ξηρομέρου-Εχινάδων! Όμως και στη Μελέτη για την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, αναφέρεται μεταξύ των υπεύθυνων σύνταξης ο …Δημήτριος Οικονόμου, δρ. Πολεοδόμος και Χωροτάκτης, καθηγητής Παν. Θεσσαλίας! Ρωτάμε λοιπόν δημοσίως, αφού δεν μπορέσαμε να ρωτήσουμε κατά πρόσωπο τον ίδιο τον κ. Οικονόμου ή τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη: πρόκειται για συνωνυμία, ή στα αλήθεια ο κ. Υφυπουργός μεθοδεύει από την σημερινή του θέση, παρά την προφανή σύγκρουση συμφέροντος, την θεσμοθέτηση Μελετών τις οποίες έχει συντάξει (και) ο ίδιος ως ιδιώτης μελετητής;».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο ρεπορτάζ, «από τα τέλη Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης έχει ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, ο Υπουργός τον παρέπεμψε τελικά στον αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας κ. Δ. Οικονόμου. Ωστόσο, στην τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε στις 13.11.2020, δεν εμφανίστηκε ο Υφυπουργός, αλλά τρεις συνεργάτιδές του, οι οποίες βέβαια δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ακούσουν και να συζητήσουν την θέση του Δήμου Πόρου για ματαίωση των σχετικών σχεδίων». Την ίδια αντιμετώπιση όμως «είχε επιφυλάξει μια μέρα νωρίτερα η ηγεσία του ΥΠ.Π.ΕΝ. και στον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ι. Τριανταφυλλάκη, ο οποίος είχε επίσης ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα της Π.Ο.Α.Υ. της περιοχής του».
Ενδεικτικός είναι άλλωστε ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ για το ζήτημα:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΡΟΥ: Έχει και πολιτική διάσταση το πράγμα γιατί υπάρχει στον τομέα χωροταξικού του ΥΠΕΝ συγκεκριμένη και συνειδητή προσπάθεια μέσω του αρμόδιου υφυπουργού, ο οποίος ο μισός είναι υφυπουργός και ο άλλος μισός διαπλέκεται με μελετητικά γραφεία. Να πω κιόλας ότι εμείς……
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΑΣ , ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ:…..Μην τα λέμε αυτά δημόσια….
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Όχι εγώ πρέπει να τα πω. Ακούστε να δείτε. Να σας βγάλω και από τη δύσκολη θέση γιατί όλοι τα ξέρετε. Ο μελετητής της ΠΟΑΥ του Πόρου είναι ο κ. Οικονόμου και στου Ξηρομέρου είναι πάλι ο ίδιος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΑΝΤΤΑΡΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΕΔΕ: Ακούω τώρα τη Βουλή που μιλάει (σ.σ. ο υφυπουργός Οικονόμου) για το νομοσχέδιο. Τι να πω. Ότι λέει στη Βουλή είναι απέναντι από αυτά που ζητάμε εμείς ως ΚΕΔΕ. Έχει δίκιο ο Γιάννης (Δημητριάδης).
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν τα ‘ξερα αυτά. Τα βρήκα ψάχνοντας…. Ήταν στον διαγωνισμό (και για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού) και μετά λένε εξαιρέθηκε και βγήκε από το σχήμα. Και όλοι οι άλλοι οι φίλοι του, συνέταιροί συνεργάτες συνεχίζουν και φτιάχνουν το ίδιο σχέδιο (σ.σ. και για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού). ….Καθυστερεί η Ελλάδα το Γενικό Χωροταξικό Θαλάσσιο Σχεδιασμό μόνο και μόνο γιατί πρέπει να προλάβουν να γίνουν τα σχέδια για τα ιχθυοτροφεία. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Πρέπει να τα πω με το όνομά τους.
Δείτε εδώ το επίμαχο βίντεο
Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Δευτέρα η ΚΕΔΕ ζήτησε ομόφωνα την απόσυρση του χωροταξικού νομοσχεδίου που έχει συντάξει ο Δημήτρης Οικονόμου και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή. Γεγονός που προκαλέσει οξείς αντιπαραθέσεις, αφού ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ «και στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Καφαντάρης», ανέφερε στη συνεδρίαση ότι ««Ακούω τώρα τη Βουλή που μιλάει (σ.σ. ο υφυπουργός Οικονόμου) για το νομοσχέδιο. Τι να πω. Ότι λέει στη Βουλή είναι απέναντι από αυτά που ζητάμε εμείς ως ΚΕΔΕ. Έχει δίκιο ο Γιάννης (Δημητριάδης)».
Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν φαίνεται να πτοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου του 2020 είχε εκθειάσει το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ακολουθεί τις αμέσως επόμενες βδομάδες το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο μετά από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά χρόνια προβλήματα, όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και η γρήγορη εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων. Είναι, πιστεύω, ένα νομοσχέδιο το οποίο συνδυάζει την ισόρροπη ανάπτυξη, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον».