Κατάφεραν να αποτύχουν και στον τουρισμό

Κατάφεραν να αποτύχουν και στον τουρισμό

Μειωμένες κατά 3,1%, παρά τους κυβερνητικούς διθυράμβους, είναι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εν συγκρίσει με το 2019

Αν κάποιος ανατρέξει στους καλοκαιρινούς διθυράμβους για την πορεία του τουρισμού και δει την πραγματικότητα τώρα που έχει κλείσει η χρονιά, δεν μπορεί παρά να του ξεφύγει ένα ειρωνικό μειδίαμα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης των «αρίστων»! Δεν είναι μόνο οι αστειότητες Μητσοτάκη στη γεωπολιτική σκακιέρα που απέτρεψαν εκατομμύρια εξ ανατολάς τουρίστες να επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας (κάτι που βιώνει με άσχημο τρόπο η βόρεια Ελλάδα), είναι και το λειτουργικό κόστος που εξελίσσεται σε μαύρη τρύπα των εσόδων από το άμεσο τουριστικό προϊόν. Σύμφωνα με μελέτη, τον φετινό Οκτώβριο το κόστος της ενέργειας και η τιμή των πρώτων υλών αυξήθηκαν κατά 102,1% και κατά 45,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019! Αυτή η εξέλιξη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληθωρισμού της ΕΛΣΤΑΤ, είναι απόρροια κατά 68% των εγκληματικών επιλογών των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη στις τιμές ρεύματος και στην υπερφορολόγηση των υγρών καυσίμων, που απογείωσαν το ενεργειακό κόστος και συνέτριψαν την κερδοφορία. Τώρα ο ξενοδοχειακός κλάδος και δη οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα, καλούνται να επιβιώσουν σε μια πνιγηρή πραγματικότητα που περιγράφεται από αύξηση του τζίρου και εξάλειψη της κερδοφορίας, αφού τα έσοδα έγιναν λειτουργικό κόστος!

Αμείλικτα τα στοιχεία Μητσοτάκη και Κικίλια

Οι συνθήκες φέτος ήταν, αν μη τι άλλο, ιδανικές! Στον δυτικό κόσμο οι κοινωνίες διψούσαν για διακοπές καθώς για δύο χρόνια είχαν περιοριστεί. Οι αεροπορικές εταιρείες από τις ΗΠΑ είχαν φορτώσει το πρόγραμμά τους με πολλές πτήσεις προς Ελλάδα. Ωστόσο οι Μητσοτάκης – Κικίλιας κατάφεραν να αποτύχουν να προσεγγίσουν τις εισπράξεις και αφίξεις που επιτεύχθηκαν το 2019!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του έγκυρου Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου 2022 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 12,1% και διαμορφώθηκε σε 23,68 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 26,95 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε σε 14,74 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας πτώση 8,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκε κατά 17,6% και διαμορφώθηκε σε 8,94 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 4,5% ενώ από τις χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 26,8%.

Ο μόνος τομέας όπου υπήρξε αύξηση –έστω οριακή– ήταν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Καταγράφηκαν 20,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας οριακά τα επίπεδα του Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 με μικρή αύξηση κατά 0,8% (169.000 αφίξεις). Η… πανωλεθρία έρχεται από τις οδικές αφίξεις! Καταγράφεται μείωση της τάξης του 35,7%! Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 καταγράφηκαν 7,2 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις έναντι 11,1 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4 εκατομμύρια! Σημαντικά υπολογίσιμη μείωση 8,1% καταγράφεται (πάντα σε σχέση με το 2019) και στις αφίξεις εσωτερικού στα κυριότερα αεροδρόμια. Την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 καταγράφηκαν 6,4 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 566.000.

Μειωμένα έσοδα και υπερφορολόγηση

Ομως και οι εισπράξεις απέτυχαν να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες του 2019. Με την υπόμνηση ότι ο πληθωρισμός «έτρεχε» το 2019 σχεδόν μηδενικός ενώ το 2022 σε σχέση με το 2019 είχαμε πληθωρισμό άνω του 10%, που σημαίνει ότι οι εισροές χρήματος εμφανίζονται αυξημένες λόγω της ακρίβειας, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση 3,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 15,6 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ κατά 9,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1% και διαμορφώθηκαν στα 9 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 7,09 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στο 1,9 δισ. ευρώ.

Υπό αυτά τα δεδομένα πλήρους αποτυχίας να προσεγγίσουν την προηγούμενη χρονιά κανονικότητας σε αφίξεις και εισπράξεις, κρίσιμη σημασία αποκτά το λειτουργικό κόστος. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που παρουσιάστηκε στη ΓΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το κόστος της αγοράς τροφίμων – ποτών και το κόστος ενέργειας αντιστοιχούσαν σε ποσοστό πάνω από το 50% του τζίρου. Είναι προφανές ότι σ’ αυτό το κόστος θα πρέπει να προστεθούν αυτό της μισθοδοσίας (άνω του 30% του τζίρου) αλλά και αυτό της συντήρησης των τουριστικών μονάδων.

Αναφορικά με το κόστος ενέργειας, η έρευνα αυτή αποτυπώνει ότι τον Ιούνιο του 2022 καταγράφηκε άνοδος της τάξης του 52,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τον Ιούλιο καταγράφηκε νέα αύξηση 56,9%, ενώ από τον Αύγουστο η πορεία είναι καταστροφική! Η διαφορά εκτινάχτηκε στο 94,3%. Τον Σεπτέμβριο η μεταβολή του κόστους ενέργειας έφτασε στο +100,2%, για να κλείσει τον Οκτώβριο στο συν +102,1% σε σχέση με το 2019!

Σε όλα αυτά, που φέρνουν την καταστροφή (μπορούν άραγε να ζήσουν οι επιχειρήσεις σε περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας χωρίς κέρδος, καταγράφοντας ζημίες λόγω αύξησης του λειτουργικού κόστους;), κάποιοι πανηγυρίζουν. Είναι οι Μητσοτάκης – Σταϊκούρας – Σκυλακάκης που αντιμετωπίζουν τη φορολογική αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας, η οποία οδηγεί στην καταστροφή, σαν δημοσιονομική επιτυχία!

Ετικέτες

Documento Newsletter