Καταδίκη της Ελλάδας για εξευτελιστική μεταχείριση αιτούντος άσυλο

Καταδίκη της Ελλάδας για εξευτελιστική μεταχείριση αιτούντος άσυλο

Άλλη μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,με την οποία καλούμαστε να πληρώσουμε 6.500 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, για εξευτελιστική μεταχείριση αιτούντος άσυλο, για άθλιες συνθήκες κράτησης αλλά και για ανεπάρκεια της διαδικασίας ασύλου.

Με την ίδια απόφαση καταδικάζεται και η Γερμανία,διότι ο προσφεύγων, αφού αρχικά ζήτησε άσυλο στη χώρα μας, στη συνέχεια από το φόβο της επαναπροώθησης στην Τουρκία και απο εκεί στη Συρία, πέρασε παράνομα στη Γερμανία,ενώ εκκρεμούσε στη χώρα μας, το αίτημα ασύλου.

Ο προσφεύγων στο ΕΣΔΑ, έφτασε στην νήσο Μεγίστη,τον Ιούνιο του 2018.

Κατά την άφιξή του, δόθηκε εντολή απομάκρυνσης στην Τουρκία, βάσει της δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας,η οποία επέτρεπε την επιστροφή μεταναστών που έφτασαν παράτυπα στην Ελλάδα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μετά από αυτή τη διαταγή ο μετανάστης υπέβαλλε αίτημα ασύλου και αναγκαστικά τέθηκε υπό κράτηση μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Αρχές του Σεπτεμβρίου, διέφυγε στη Γερμανία, από φόβο μην τυχόν οι Ελληνικές αρχές, τον στείλουν πίσω στην Τουρκία, καθώς περνούσε ο καιρός και δεν είχε απάντηση σχετικά με το αίτημα ασύλου.

Στην προσπάθειά του να περάσει στη Γερμανία μέσω της Αυστρίας,τον σταμάτησε η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία στα σύνορα. Επέδειξε μία κλεμμένη βουλγαρική ταυτότητα,ενώ βρέθηκε στην κατοχή του και μια συριακή,όπως και έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ήταν στη χώρα μας και είχε ζητήσει άσυλο. Βάση διοικητικής ρύθμισης μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας που αφορά στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και τους συνοριακούς ελέγχους,οι γερμανικές αρχές του αρνήθηκαν να υποβάλει νέο αίτημα και τον έστειλαν πίσω στην Ελλάδα,ως πρώτη χώρα υποδοχής μετανάστη και αιτούντος ασύλου.

Απόφαση ΕΣΔΑ για Ελλάδα

Το ΕΣΔΑ διαπίστωσε ότι: «Ο προσφεύγων παρέμεινε υπό κράτηση στην Ελλάδα,συνολικά 2 μήνες και 17 ημέρες,σε συνθήκες που κρίθηκαν ακατάλληλες για παρατεταμένη κράτηση.

Συνθήκες που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές για ανθρώπινη μεταχείριση. Μετακινήθηκε μεταξύ διαφόρων εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού τμήματος και ενός κέντρου υποδοχής, όπου αντιμετώπιζε κακές συνθήκες διαβίωσης που δεν πληρούσαν τα πρότυπα που ορίζει η ΕΣΔΑ. Καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντιμετώπιζε σημαντικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο και ανεπαρκών ανέσεων. Οι συνθήκες κράτησης που βίωσε ήταν εξευτελιστικές και δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις που θέτει η ΕΣΔΑ»

Το δικαστήριο έκρινε για Ελλάδα – Γερμανία

Το δικαστήριο διαπίστωσε τελικά παραβιάσεις της Σύμβασης από Ελλάδα και Γερμανία, σε πολλά μέρη.

Πρώτον, το Δικαστήριο έκρινε ότι η άμεση απομάκρυνση του προσφεύγοντος στην Ελλάδα, χωρίς εξατομικευμένη εκτίμηση του κινδύνου,συνιστούσε παραβίαση του διαδικαστικού σκέλους του άρθρου 3 ΕΣΔΑ και σημειώνει στην απόφασή του,ότι κατά τη στιγμή της απομάκρυνσής του,δεν υπήρχε διαβεβαίωση ότι θα είχε πρόσβαση σε επαρκή διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, εκθέτοντάς τον έτσι σε κίνδυνο επαναπροώθησης και μεταχείρισης αντίθετης προς το άρθρο 3.

Ειδικότερα στην απόφαση υπογραμμίζεται η έλλειψη γενικού τεκμηρίου σχετικά με την επάρκεια της διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα και σημειώνεται ότι η διοικητική ρύθμιση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας δεν παρείχε επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του προσφεύγοντος.

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Συνελήφθη ο 30χρονος – Είχε ταμπουρωθεί στο πατρικό του


Ποιος ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η ζωή, τα media και η επιχειρηματική δραστηριότητα




Μάρκο Ρούμπιο: Από την άγρια κόντρα με τον Τραμπ στο κατώφλι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Οι «φαρμακερές» ατάκες που έμειναν


Νίκος Πλακιάς: «Παιδιά κάηκαν ζωντανά και προσπαθούν να συγκαλύψουν ακόμη και τώρα…»


ΣΥΡΙΖΑ: Κομματικά όργανα με «τρύπες» και μπαλώματα – Νέες ισορροπίες στην Πολιτική Γραμματεία και debate των «4»


Αν η ντροπή ήταν κόμμα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter