Την ώρα που οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες μια καταγγελία από πλευράς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έρχεται να διαψεύσει τους ισχυρισμούς τους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία για την επαναπροώθηση πρόσφυγα στη Συρία, ο οποίος μάλιστα διέθετε νόμιμη άδεια παραμονής. Οι τουρκικές αρχές τον ανάγκασαν να υπογράψει ένα έγγραφο που ανέφερε ότι επέστρεφε οικειοθελώς, αγνοώντας παράλληλα τον κίνδυνο ζωής εναντίον του σε περίπτωση που επέστρεφε στην πατρίδα του. Ο Μουχαμάντ Φάουζι Ακάντ, στα 20 του συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές όταν προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα. Κατά την επαναπροώθησή του στη Συρία από τις τούρκικές αρχές τον μετέφεραν στην επαρχία Χατάι, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.
«Σοβαρά και αποδεδειγμένα γεγονότα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε αυτή την περίπτωση υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για τον αιτούντα να υποβληθεί στη Συρία σε μεταχείριση αντίθετη προς το Άρθρο 3 (σ.σ. της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που απαγορεύει βασανιστήρια, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση) και ότι οι τουρκικές αρχές εξέθεσαν τον τελευταίο, έχοντας πλήρη γνώση των γεγονότων, στον κίνδυνο να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς τη Σύμβαση», διευκρίνισε σε δελτίο τύπου το Δικαστήριο.
Το ΕΔΑΔ διευκρινίζει ότι ο αιτών επέστρεψε στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2018 και στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία όπου υπέβαλε αίτηση για να λάβει καθεστώς πρόσφυγα. Το ΕΔΑΔ διέταξε την Άγκυρα να του καταβάλει ποσό 9.750 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως έκθεση του ΟΗΕ παραθέτει 540 καταγγελίες επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία με την δικαιολογία ότι η δεύτερη αποτελεί ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες. Μετά την γνωστοποίηση της συγκεκριμένης πληροφορίας τι έχουν να πουν οι ελληνικές αρχές τόσο για τις πρακτικές τους όσο και για την ασφάλεια της γείτονος χώρας για τους πρόσφυγες;