Καταδικαστική έκθεση ΟΗΕ για Κίνα: Επιβάλει «καταναγκαστική εργασία» στη Σιντζιάνγκ

Καταδικαστική έκθεση ΟΗΕ για Κίνα: Επιβάλει «καταναγκαστική εργασία» στη Σιντζιάνγκ

«Εθνικές μειονότητες στην κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία ιδίως στη γεωργία και στη μεταποιητική βιομηχανία, κάτι που μπορεί να αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε την Τρίτη 16 Αυγούστου με αντικείμενο την κατάσταση τω ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας. Η έκθεση, της οποίας τα συμπεράσματα έσπευσε να διαψεύσει το Πεκίνο, είναι μια από τις πιο επικριτικές εκθέσεις για την Κίνα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αντιδράσεις από Πεκίνο

Αν και η συγκεκριμένη έκθεση δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση του ΟΗΕ, αυτό δεν εμπόδισε το Πεκίνο να αντιδράσει. «Δεν υπήρξε ποτέ καταναγκαστική εργασία στη Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Καταγγέλλει δε «κατάχρηση εξουσίας» από τον Ιάπωνα Τόμογια Ομποκάτα, ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγχρονη δουλεία και συγγραφέα της έκθεσης.

Σε μια μελέτη που βασίζεται σε αναφορές ΜΚΟ, μαρτυρίες θυμάτων, αλλά και σε επίσημες κινεζικές πηγές, ο Ομποκάτα σημειώνει την ίδρυση «κέντρων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης» που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με το Πεκίνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του ισλαμικού ριζοσπαστισμού στη Σίντζιανγκ. Σημειώνει επίσης την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της φτώχειας μέσω της μεταφοράς εργατικού δυναμικού από τις εθνοτικές μειονότητες των Ουιγούρων ή Καζάκων σε εργοστάσια σε άλλες επαρχίες.

Οι συμβάσεις για την καταναγκαστική εργασία

«Αυτά τα προγράμματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για τις μειονότητες και να βελτιώσουν το εισόδημά τους», υπογραμμίζει ο ειδικός εισηγητής σε παρατηρήσεις που αναφέρει η South China Morning Post. Όμως, «η έκταση των εξουσιών που ασκούνται στους ενδιαφερόμενους εργάτες» και η επιτήρηση στην οποία υπόκεινται αυτοί οι εργαζόμενοι «μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ισοδυναμούν με δουλεία».

Για να αντιμετωπίσει την κριτική, η Κίνα επικύρωσε δύο συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την καταναγκαστική εργασία πριν από έξι ημέρες. Αυτή η κίνηση ήρθε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εκτόνωσης των αντιδράσεων από την έρευνα του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ, που αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, λίγο πριν από την αποχώρηση της επικεφαλής του Γραφείου, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία επισκέφθηκε την Κίνα την άνοιξη του 2022.

Διαβάστε επίσης: G7: Κάλεσαν την Κίνα να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα» σε Σιντζιάνγκ και Χονγκ Κονγκ

Ετικέτες

Documento Newsletter