Ο γάλλος νομπελίστας ερευνητής Αλέν Ασπέ, κάλεσε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι στην άνοδο του «εθνικισμού».
«Είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να διατηρήσουν τη διεθνή τους κοινότητα όταν ο κόσμος δεν πηγαίνει καλά και ο εθνικισμός κυριαρχεί σε πολλές χώρες», είπε ο επιστήμονας, μέλος του γαλλικού Πανεπιστημίου Paris-Saclay και της Ecole Polytechnique κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Ίδρυμα Νόμπελ.
Με το Νόμπελ Φυσικής 2022 τιμήθηκαν ο Γάλλος Αλέν Ασπέ, ο Αμερικανός Τζον Κλάουζερ και ο Αυστριακός Άντον Τσάιλινγκερ, τρεις πρωτοπόροι των επαναστατικών μηχανισμών της κβαντικής φυσικής.
Οι τρεις ερευνητές βραβεύονται για τις πρωτοποριακές εργασίες τους σχετικά με «την κβαντική διεμπλοκή», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, ένα μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμένα, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει.
Η απόδειξη αυτής της εντυπωσιακής ιδιότητας άνοιξε το δρόμο σε νέες τεχνολογίες στην κβαντική πληροφορική και σε υπερασφαλείς επικοινωνίες, ή ακόμη για τη δημιουργία υπερευαίσθητων κβαντικών αισθητήρων που μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις, όπως αυτή της βαρύτητας στο διάστημα.
Ο Αλέν Ασπέ δήλωσε «περήφανος» που βρίσκεται σε μια λίστα με τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας φυσικής, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοπόρων της Κβαντικής Φυσικής όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής πριν από 100 χρόνια ή ο Γερμανός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ.
«Όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα… Φυσικά, είμαι πολύ εντυπωσιασμένος γιατί σίγουρα δεν είμαι στο επίπεδο αυτών των ανθρώπων που άλλαξαν εντελώς τη φυσική επιστήμη», τόνισε ο 75χρονος Ασπέ.
Διαβάστε επίσης
Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες της κβαντομηχανικής