Κατά το δοκούν

Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο Αδωνης Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας πως δεν πιστεύει «καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας», καθώς «διαχρονικά» έδειχνε προτίμηση «στις ισχυρές κυβερνήσεις».

Ασχέτως αν κάθισε για πρώτη φορά σε υπουργική καρέκλα κατά τη διακυβέρνηση του δοτού Λουκά Παπαδήμου, αλλά και στη συνέχεια στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ο εκ ΛΑΟΣ προερχόμενος αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας εξέφρασε μια υπαρκτή κυβερνητική αγωνία. Υπουργικά στελέχη κοντά (έως πάρα πολύ κοντά) στον πρωθυπουργό επιμένουν εδώ και αρκετό διάστημα στην ανάγκη να αλλάξει (ξανά) ο εκλογικός νόμος που άλλαξε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς βλέπουν με άγχος και προβληματισμό να «μπετονάρουν» τα δημοσκοπικά ποσοστά της «γαλάζιας» παράταξης με τον αριθμό 2 μπροστά.

Η βούληση αυτή, η οποία αρχίζει σιγά σιγά να εκφράζεται και ανοιχτά, καταδεικνύει τον καιροσκοπισμό και την ιδιοτέλεια με την οποία το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Ανάλογα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης προτίθενται να μετακινήσουν τα γκολπόστ προκειμένου να εξασφαλίσουν το μπόνους των 50 εδρών. Γνωρίζοντας ότι η άμεση εφαρμογή της αλλαγής του εκλογικού νόμου απαιτεί την υπερψήφιση της σχετικής ρύθμισης από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπείας, κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν πως πάνω στο τραπέζι θα πέσει το «τυράκι» προς την αντιπολίτευση για την εξασφάλιση του μπόνους από συνασπισμούς κομμάτων, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την κατάσταση που επικρατεί στον προοδευτικό χώρο.

Πώς δένει το γλυκό των μύχιων νεοδημοκρατικών πόθων;

Μα, βεβαίως, με την ανάλογη απειλή προς τον κοινωνικό παράγοντα. Τουτέστιν, τη δαμόκλειο σπάθη της ακυβερνησίας ή της καχεκτικής και αδύναμης διακυβέρνησης από συμπράξεις κομμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Νεκροί οι δυο αγνοούμενοι – Κάηκαν σπίτια, στα 30 χλμ το μέτωπο (Video)

Άρθρο του Στέφανου Κασσελάκη στο Documento: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Ισραήλ βομβάρδισε το κέντρο της Βηρυτού – Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με Λίβανο (Photos -Video)