Παραδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του Zoom, της αμερικανικής πλατφόρμας βιντεοδιασκέψεων που είδε τις μετοχές της να εκτοξεύονται εν μέσω πανδημίας, ότι έκλεισαν απροειδοποίητα λογαριασμούς ακτιβιστών κατά παραγγελία της κινεζικής κυβέρνησης.
Το γεγονός ότι η έδρα των ακτιβιστών ήταν στην ημιαυτόνομη επαρχία του Χονγκ Κονγκ και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι άνευ σημασίας. Τα πλοκάμια του καθεστώτος του Σι Τζινπίνγκ απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Πόσο μάλλον όταν ένα σημαντικό κομμάτι της εν λόγω εταιρείας, το τμήμα έρευνας, εδράζεται στην Κίνα.
Ο λόγος της κινεζικής παραγγελιάς ήταν ότι οι συγκεκριμένοι ακτιβιστές σκόπευαν να πραγματοποιήσουν βιντεοδιασκέψεις με θέμα τη συνεχιζόμενη κρίση στο Χονγκ Κονγκ μετά το νέο κύμα προσπαθειών εκ μέρους των κόκκινων καπιταλιστών να αλλοιώσουν περαιτέρω τον δημοκρατικό χαρακτήρα της περιοχής.
Το άλλο θέμα των διασκέψεων που έκαιγε το Πεκίνο ήταν η τριακονταετής επέτειος από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν. Ο απόλυτος έλεγχος της έκφρασης εντός της χώρας είναι «κεκτημένο» του. «Δεν προωθήσαμε κανένα στοιχείο χρήστη ή υλικό βιντεοδιασκέψεων στην κινεζική κυβέρνηση» ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει εκπρόσωπος του Zoom.
Είπε επίσης ότι «δεν έχουμε κάποια πίσω πόρτα που επιτρέπει σε κάποιον να μπει σε μια [διαδικτυακή] σύσκεψη χωρίς να είναι ορατός [στους άλλους συμμετέχοντες]».
Οι διευκρινίσεις αντί να καθησυχάζουν προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία.
Γιατί ακόμη κι αν ανταποκρίνονται –τώρα– στην πραγματικότητα, πιθανότατα ανοίγουν την όρεξη του κινεζικού καθεστώτος, το οποίο για ακόμη μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει στο χέρι τις εταιρείες με σημαντική παρουσία εντός της χώρας – ακόμη κι αν η έδρα τους είναι στο εξωτερικό.