«Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό, αποδοτικό κράτος» διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στο Οικονομικό και Επιχειρηματικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής την Τρίτη. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος, ούτε εφιάλτης».
Δείτε επίσης: Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας οικονομικά, δουλεύοντας σε χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές της ναυτιλίας. Εδώ θέλω να μοιραστώ όχι τόσο πολύ την ξύλινη γλώσσα για το πώς η Ελλάδα είναι παράδεισος ή εφιάλτης – ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει. Θα σας πω τη δική μου εμπειρία ως απόδημου Έλληνα, που πλέον ζει εδώ, με την τιμή που μου έκανε ο Αλ. Τσίπρας, όταν με ενέταξε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και μετά με την τιμή που μου έκαναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή μου στην προεδρία».
Αναφερόμενος στον τίτλο του συνεδρίου, είπε: «επικεντρώνονται στο αναβαθμίζοντας, αλλά όχι στην Ελλάδα». «Είναι η Ελλάδα όλων εμάς εδώ μέσα; Της Αθήνας και της Αττικής με τις μεγάλες ανισότητες και την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid, έχουμε από τις πιο ψηλές δαπάνες υγείας, επενδύουμε σε παλαιές τεχνολογίες αντί τεχνολογίες του μέλλοντος».
Πρόσθεσε, ακόμα: «Μίλησε ο Υπουργός για τους εμβολιασμένους και τα ψηφιακά ραντεβού. Σεβαστό. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid ανά κεφαλή, κατά κεφαλήν; Το ξεχνάμε αυτό; Ότι έχουμε από τις πιο υψηλές ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία; 40% από τις δαπάνες της χώρας στην υγεία δεν είναι δημόσιες είναι ιδιωτικές. Για τα νοσοκομεία τώρα; Το ΕΣΥ που καταρρέει; Τους μήνες που χρειάζονται για να κλείσουν ραντεβού; Ψηφιακά ραντεβού δεν υπάρχουν εκεί; Μόνο για τα εμβόλια;»
Για την επενδυτική βαθμίδα ξεκαθάρισε: «Επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο υπουργός. Ευπρόσδεκτη, είναι όντως μεγάλο κατόρθωμα για τη χώρα. Αλλά η ίδια ανάλυση της Standard and Poor’s έλεγε για το πόσο ευάλωτη και μη εξωστρεφής είναι η χώρα. Για το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και ναι, για το τεράστιο μαξιλάρι που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή. Το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε τη επενδυτική βαθμίδα. Και τώρα η ερώτηση είναι πώς το αξιοποιούμε για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική βαθμίδα για όλους τους Έλληνες».
Επιπροσθέτως, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι και η Θεσσαλονίκη, από τις πόλεις με το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρώπη. Και αντί να γίνει η Καλαμαριά πηγή πρασίνου, πάει να γίνει ένα μικρό Μαϊάμι. Αυτή είναι η προτεραιότητα;» διερωτήθηκε. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις επισκέψεις του στη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία, όπου όπως είπε, 3 στους 4 ανθρώπους δεν έχουν πάρει αποζημίωση. «Έρχονται σε μένα και κλαίνε, γιατί δεν έχουν ένα χέρι να τους βοηθήσει να ξελασπώσουν τη ζωή τους».
Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας, όπως οι υποκλοπές: «Είναι Ελλάδα ο δήμαρχος του Βόλου ο οποίος βγάζει τη μισαλλοδοξία του δημόσια και μετά νομίζετε ότι θα έρθουν απόδημοι να γυρίσουν στη χώρα; Ξέρετε τι ένδειξη είναι για τη χώρα, λέμε για brain gain, είδα και τον κύριο Μητσοτάκη στο Λονδίνο με τους απόδημους εκεί πέρα που δουλεύουν και σε τράπεζες, καταλαβαίνω αυτή την εμπειρία, την έχω ζήσει. Πραγματικά πιστεύετε ότι σε μία χώρα, όπου αυτή η μισαλλοδοξία είναι φανερή, όπου ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία είναι παντού, όπου οι ανεξάρτητες αρχές δέχονται τεράστια πίεση, ο κύριος Ράμμος το είδατε, η Ολομέλεια άλλαξε μέσα σε μια μέρα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται με τις υποκλοπές, ο κύριος Βορίδης παριστάνει ότι είναι φυσιολογικό να σε παρακολουθεί κάποιος όταν όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο κάποιος. Νομίζετε ότι θα έρθουν οι απόδημοι στην Ελλάδα όταν αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας;».
Και συνέχισε: «Είναι Ελλάδα το Κιλκίς; Μία μικρή πόλη η οποία έχει χάσει πάνω από 10% του πληθυσμού της τα τελευταία χρόνια. Πώς θα σταθεί στα πόδια του το Κιλκίς ή η Κοζάνη; Η Λήμνος χωρίς αναισθησιολόγο. Σου λένε κάνε προκηρύξεις, δώσε ένα bonus, κάποια κίνητρα, πού είναι οι προκηρύξεις; Επενδυτική βαθμίδα έχουμε, σωστά; Πού είναι επιτέλους να δουλέψει η δημόσια υγεία; Αλλά ασχολούμαστε με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων αντί να φτιάξουμε τα πανεπιστήμια και να επενδύσουμε σε αυτά. Πού είναι οι νοσηλευτές, οι διασώστες, οι τραυματιοφορείς; Όλοι λένε ότι υποφέρουν και ότι οι απολαβές τους δεν έχουν αυξηθεί. Είναι εξοντωμένοι. Δεν μπορούν να πάρουνε ρεπό».
Όπως επισήμανε, η Ελλάδα, σημείωσε, είναι:
- Τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ
- 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη
- Τελευταία στη στεγαστική πολιτική
- Έχει επίσης αρνητική απόκλιση:
- Σε δαπάνες για υγεία. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμη για τη σύγκλιση
- Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση
- Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση
Ακόμα, υπογράμμισε: «Αυτό δεν είναι ο τρόπος που αναβαθμίζεις την Ελλάδα. Επιτέλους, μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη. Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του ελληνικό όνειρο».
«Κάθε μέρα επιλέγουμε τι Έλληνες θέλουμε να γίνουμε, αν θα επιστρέψουμε στις αμαρτίες του παρελθόντος ή θα γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» ανέφερε ο Στ. Κασσελάκης.