«Κασούμπα»

Μην ψάξει κανένα σαΐνι τα τραπεζικά ίχνη από τις 40.000 ευρώ της αποζημίωσης που κατέβαλε ο Πάνος Καμμένος στον Μάκη Βορίδη.

Μετρητά τις πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ τις 40.000, από τις οποίες τελικά πληρώθηκε η πιο ακριβή βασιλόπιτα στην ιστορία του υπουργείου. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πηγές προσκείμενες στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με τις οποίες επικοινώνησε ο Doctor. «Κασούμπα, κασούμπα» επαναλάμβαναν. Η εκδοχή των γεγονότων, όπως τη δίνει η πλευρά Βορίδη, έχει ως εξής: μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επιδίκασε 40.000 ευρώ στον Π. Καμμένο για προσβολή της προσωπικότητας του Μ. Βορίδη, και ενώ πλησίαζε η ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε να καταβληθεί η αποζημίωση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και του πρότεινε αν θέλει να του δώσει τα χρήματα σε μετρητά. Αρχικά ο Μ. Βορίδης αιφνιδιάστηκε, αλλά το δέλεαρ των μετρητών ήταν μεγάλο. Χρειάστηκε να ψάξει λίγο τον φορολογικό κώδικα για να δει αν επιτρέπεται να διεξαχθεί εκτός τράπεζας τόσο μεγάλη συναλλαγή. Διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για αμοιβή αλλά για αποζημίωση και επομένως δεν απαγορευόταν η πληρωμή σε μετρητά, τα οποία αμέσως κατέθεσε στην τράπεζα. Μεταξύ μας, ο Μ. Βορίδης μάλλον φοβήθηκε μήπως ήταν κάποιο κόλπο του Π. Καμμένου για να τον μπλέξει. Αλλά αποδείχτηκε ότι ο Π. Καμμένος ήταν μπεσαλής.

Το «υπουργείο Μηταράκη»

Χαμηλά μπήκε στην κατάταξη των υπουργείων το νεοσύστατο «υπουργείο Νότη Μηταράκη», όπως αποκαλούν οι κακοπροαίρετοι κυβερνητικοί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο πρωθυπουργός με απόφαση που υπέγραψε ιεράρχησε εκ νέου τα υπουργεία. Ετσι, στη νέα σειρά κατάταξης των υπουργείων τη 13η θέση κατέλαβε το Μετανάστευσης και Ασύλου, εκτοπίζοντας στη 14η θέση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ήταν 13ο ως τώρα. Τα τέσσερα τελευταία υπουργεία που ακολουθούν είναι το Υποδομών και Μεταφορών (15ο), το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (16ο), το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (17ο) και τελευταίο στη 18η θέση το Τουρισμού – κι ας εκπροσωπεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Αλλοι έδωσαν άδειες

Το πάθημα του Βορίδη με την πίτα των 12.000 ευρώ ακούω ότι έγινε μάθημα σε κάποιους ομοϊδεάτες του υπουργούς. Ορισμένοι προνοητικοί έσπευσαν να αλλάξουν τον σχεδιασμό και να δώσουν έμφαση στα δώρα αντί στην εκδήλωση, στα φαγητά και τα ποτά. Για παράδειγμα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης έκοψε την πίτα του υπουργείου του αλλά αντί για γλέντια, ποτά και φαγητά, έδωσε στους υπαλλήλους του από δύο ημέρες άδεια. Τους ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα πάρουν την άδεια όποτε εκείνοι επιθυμούν. Για να πούμε του στραβού το δίκιο, η έξτρα άδεια στους εργαζόμενους είναι συνηθισμένη πρακτική (άσε που δεν κοστίζει). Είχε δοθεί και πέρυσι.

Ακριβή μου βασιλόπιτα

Ωστόσο οι περισσότεροι διορισμένοι κυβερνητικοί επιλέγουν να πληρώνουν τις βασιλόπιτες χρυσάφι. Φαίνεται δε ότι έχει κοπεί «κουστουμάκι» δεκαχίλιαρο για κάθε βασιλόπιτα! Ο Βορίδης έδωσε 12.000, ο Γιώργος Πατούλης 10.800 και ένα πουλάκι μου είπε ότι στον ΔΑΠΕΕΠ η νέα διοίκηση έδωσε για την πίτα του 2020 το ποσό των 8.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ – άρα το συνολικό ποσό είναι πάνω από 10.000 ευρώ. Θέλετε συγκρίσεις; Το 2019 η ανάλογη εκδήλωση για τη βασιλόπιτα κόστισε 1.652 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και μάλιστα με «ανάδοχο» ένα ρακάδικο! Ναι, ρε φίλε, οι συριζαίοι έκοβαν τη βασιλόπιτα με διαδικασίες ΣΔΙΤ!