Κάσος: Μετά την… παρατήρηση από μακριά, η Αθήνα ρίχνει το βάρος στη διπλωματία

Κάσος: Μετά την… παρατήρηση από μακριά, η Αθήνα ρίχνει το βάρος στη διπλωματία

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης μέσω διπλωματίας μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, με την Τουρκία να κινητοποιεί τον στόλο της, λόγω της παρουσίας του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume».

Αρχικά, η Αθήνα επέλεξε να… κοιτά από μακριά τις τουρκικές προκλήσεις, με την κανονιοφόρο «Αήττητος» να είναι το μοναδικό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή όπου έπλεαν πέντε πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Πλέον, η «μπάλα» έχει περάσει στο γήπεδο της διπλωματίας, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ διαφαίνεται ότι κατακρημνίζονται οι εξαγγελίες και τα ευχολόγια περί «ήρεμων νερών» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο που είχαν δοθεί τους προηγούμενους μήνες.

Οι έρευνες του ιταλικού πλοίου πραγματοποιούνται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Εξαίρεση μια περιοχή, εξίμισι ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, που εμπίπτει ωστόσο στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την Ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Η Τουρκία έχει αντιδράσει με NAVTEX, υποστηρίζει ότι το σημείο αυτό των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα και επικαλείται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης

ΚάSOS: Προκαλεί η Άγκυρα, ο τουρκικός στόλος κύκλωσε το νησί – Κοιτάει από μακριά η Αθήνα

Στήνει σκηνικό έντασης η Τουρκία – Πέντε πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου

Ο Αυγενάκης και το ράλι των απευθείας αναθέσεων – Οι «χρυσές» δουλειές που έδινε ως υφυπουργός Αθλητισμού

Τέμπη – Νίκος Πλακιάς: Ξεκινάνε σιγά σιγά τα πλυντήρια για τον Κώστα Καραμανλή – Βολές και κατά Βόζεμπεργκ

∆ρ Αρι Πέρλιγκερ: Τραµπ όπως Ρίγκαν – Ο διευθυντής Σπουδών Ασφαλείας στο Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης μιλά στο Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter