Ψεκάζοντας φυτοφάρμακα στα ξεραμένα λαχανικά του έναν δρόμο μακριά από τον ποταμό Ινδό, ο Πακιστανός αγρότης Χόμλα Τακούρ ανησυχεί για το μέλλον του. Ο ήλιος είναι στο αποκορύφωμά του, η στάθμη του ποταμού είναι πολύ χαμηλή και η Ινδία έχει ορκιστεί να διακόψει την παροχή νερού ανάντη μετά από μια θανατηφόρα επίθεση μαχητών στο Κασμίρ, όπως σημειώνει το Reuters.
«Αν σταματήσουν το νερό, όλα αυτά θα μετατραπούν στην έρημο Ταρ, σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο 40χρονος Τακούρ, πριν επιστρέψει στο ποτάμι για να ξαναγεμίσει τη δεξαμενή για το πιστόλι ψεκασμού.
«Θα πεθάνουμε από την πείνα»
Το αγρόκτημά του, έκτασης σχεδόν 5 στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή Λατιφαμπάντ της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιντ, από όπου ο Ινδός ρέει στην Αραβική Θάλασσα αφού πηγάζει από το Θιβέτ και διασχίζει την Ινδία. Οι φόβοι του Thakhur επαναλήφθηκαν από περισσότερους από 15 Πακιστανούς αγρότες και αρκετούς άλλους ειδικούς, ειδικά καθώς οι βροχοπτώσεις ήταν περιορισμένες τα τελευταία χρόνια.
Για πρώτη φορά, η Ινδία ανέστειλε την Τετάρτη τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού, η οποία διαμεσολαβήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανοίγοντας μια νέα περίοδο του 1960 που διασφαλίζει νερό για το 80% των πακιστανικών αγροκτημάτων, λέγοντας ότι θα διαρκέσει μέχρι «το Πακιστάν να αποκηρύξει αξιόπιστα και αμετάκλητα την υποστήριξή του στη διασυνοριακή τρομοκρατία».
Η Ινδία λέει ότι δύο από τους τρεις μαχητές που επιτέθηκαν σε τουρίστες και σκότωσαν 26 άνδρες στο Κασμίρ ήταν από το Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και δήλωσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια διακοπής ή εκτροπής της ροής του νερού που ανήκει στο Πακιστάν… θα θεωρηθεί ως Πράξη Πολέμου».
Η συνθήκη χώρισε τον Ινδό και τους παραποτάμους του μεταξύ των πυρηνικά οπλισμένων αντιπάλων.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί και από τις δύο πλευρές λένε ότι η Ινδία δεν μπορεί να σταματήσει αμέσως τις ροές νερού, επειδή η συνθήκη της επιτρέπει να κατασκευάζει μόνο υδροηλεκτρικούς σταθμούς χωρίς σημαντική αποθήκευση ή φράγματα στα τρία ποτάμια που έχουν διατεθεί στο Πακιστάν. Αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να αλλάζουν σε λίγους μήνες.
«Θα διασφαλίσουμε ότι καμία σταγόνα νερού του ποταμού Ινδού δεν θα φτάσει στο Πακιστάν», δήλωσε ο υπουργός υδάτινων πόρων της Ινδίας, Chandrakant Raghunath Paatil, στο X.
Δύο Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν, συζητώντας ένα ευαίσθητο θέμα, δήλωσαν ότι η χώρα θα μπορούσε μέσα σε λίγους μήνες να αρχίσει να εκτρέπει το νερό για τις δικές της εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιώντας κανάλια, ενώ παράλληλα σχεδιάζει υδροηλεκτρικά φράγματα, η ολοκλήρωση των οποίων θα μπορούσε να διαρκέσει τέσσερα έως επτά χρόνια.
Αμέσως, η Ινδία θα σταματήσει να μοιράζεται δεδομένα όπως οι υδρολογικές ροές σε διάφορες τοποθεσίες των ποταμών που διασχίζουν την Ινδία, θα παρακρατήσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες και θα παραλείψει τις ετήσιες συνεδριάσεις στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Ινδού, με επικεφαλής έναν αξιωματούχο από τις δύο χώρες, δήλωσε ο Kushvinder Vohra, πρόσφατα συνταξιούχος επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Υδάτων της Ινδίας.
«Δεν θα έχουν πολλές πληροφορίες μαζί τους για το πότε θα έρχεται το νερό, πόσο θα έρχεται», δήλωσε ο Vohra, ο οποίος ήταν επίσης Επίτροπος Ινδού της Ινδίας και τώρα συμβουλεύει την κυβέρνηση περιστασιακά.
«Χωρίς τις πληροφορίες, δεν μπορούν να σχεδιάσουν». Και δεν είναι μόνο η γεωργία, η έλλειψη νερού θα πλήξει και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ενδεχομένως θα παραλύσει την οικονομία, λένε οι οικονομολόγοι.
Ο Βακάρ Αχμέντ, οικονομολόγος και επικεφαλής ομάδας της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Oxford Policy Management, δήλωσε ότι το Πακιστάν είχε υποτιμήσει την απειλή της αποχώρησης της Ινδίας από τη συνθήκη.
«Η Ινδία δεν διαθέτει το είδος της άμεσης υποδομής για να σταματήσει τις ροές νερού, ειδικά κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, επομένως αυτή η περίοδος δημιουργεί ένα κρίσιμο παράθυρο για το Πακιστάν να αντιμετωπίσει τις ανεπάρκειες στον τομέα του νερού», είπε.
Διαβάστε επίσης
Ποιος κυβερνά αυτό το υπουργείο, κ. Φλωρίδη; – Την Κυριακή στο Documento