Κασιμάτη για τους ΟΤΑ: «Η κυβέρνηση να υιοθετήσει τη μελέτη για τη διαχείρισης της πανδημίας»

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Κ.Σ. _x000D_
του Συμβουλίου της Ευρώπης και Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη_x000D_
κατέθεσε Αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, το «Εγχειρίδιο Οδηγιών Διαχείρισης της Πανδημίας από Κορονοϊό SARS-CoV-2 στο Εργασιακό Περιβάλλον των Ο.Τ.Α.» που είναι _x000D_
επικαιροποιημένη μελέτη – εκτίμηση κινδύνων, 55 σελίδων, και εκπονήθηκε _x000D_
για την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. από ειδικούς επιστήμονες υπό την αιγίδα της _x000D_
Μονάδας Φυσιοπαθολογίας της Εργασίας και Επαγγελματικών Νόσων [ΜΕΦΕΕΝ] _x000D_
του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του _x000D_
Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στη συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, βασικά στοιχεία σχεδίου αντιμετώπισης πανδημίας από λοιμώδη νοσήματα, συστάσεις προς εργαζόμενους και εργοδότες, σχέδιο διαχείρισης εργαζομένων που εμφανίζουν συμπτώματα κατά την εργασία και εκτός αυτής, σχέδιο διαχείρισης ύποπτων επαφών κατά την εργασία, οργανωτικά μέτρα και τεχνική μελέτη για την άμεση παροχή υπηρεσιών απολύμανσης, οργανωτικά μέτρα για τον καθαρισμό του χώρου εργασίας, γενικές οδηγίες για επί μέρους υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου από Covid-19 και σχεδιασμό για την επιστροφή στην κανονικότητα της εργασίας.

Στην Αναφορά της η Νίνα Κασιμάτη αναφέρεται και στην 28η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και καταθέτει σχετικό έγγραφο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., υποστηρίζοντας πως απαιτείται κοινωνική και πολιτική συνειδητοποίηση στα θέματα πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές πρόληψής τους.

Επικαλείται στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο τουλάχιστον δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, με αποτέλεσμα να συμπεραίνεται ότι «η εργασία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ότι οι πόλεμοι», καθώς και την επισήμανση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ότι στη χώρα μας τα θύματα τραυματισμών, ασθενειών ή θανατηφόρων ατυχημάτων κατά κύριο λόγο εντοπίζονται στον τομέα της καθαριότητας. Άλλωστε η παγκόσμια πανδημία του COVID-19, που πλήττει και τη χώρα μας και χαρακτηρίζεται «πόλεμος με αόρατο εχθρό», έδειξε ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα για την προστασία των εργαζομένων των Ο.Τ.Α., αφού διακινδυνεύουν την ατομική τους υγεία καθημερινά όντας και αυτοί στην πρώτη γραμμή κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η πρόληψη και η προαγωγή υγείας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. είναι κοινωνική αυταξία, αλλά και προϋπόθεση σε συνθήκες πανδημίας για την προστασία της υγείας των οικογενειών τους και της δημόσιας υγείας εν γένει.

Ωστόσο επισημαίνει ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, που ακόμα διαρκεί, κρίνονται άκρως ελλιπή.

Καταλήγοντας, η Νίνα Κασιμάτη ζητά από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την επιστημονική μελέτη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., να επικαιροποιηθούν αναλόγως τα πρωτόκολλα μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους Ο.Τ.Α. για το νέο κορονοϊό, καθώς και να εξασφαλισθούν όλα τα απαιτούμενα ειδικά μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους των Ο.Τ.Α.