Κασάμι – αλβανόφωνοι Σκοπίων: Εφικτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα (Video)

Κασάμι – αλβανόφωνοι Σκοπίων: Εφικτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα (Video)

Τις θέσεις του για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, παρουσίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6, ο επικεφαλής του κόμματος των αλβανόφωνων BESA στα Σκόπια, Μπιλάλ Κασάμι, ο οποίος στηρίζει με 5 βουλευτές του την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζάεφ.

Ο Μπιλάλ Κασάμι σημείωσε ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα είναι εφικτές, πρόσθεσε ότι υπάρχει μια μερίδα λαού που δεν ταυτοποιείται με το όνομα «Μακεδόνες» και ως προς τις ιστορικές κορώνες του παρελθόντος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Οι αποτυχημένοι πολιτικοί ασχολούνται με την ιστορία, οι επιτυχημένοι πολιτικοί πρέπει να ασχολούνται με το μέλλον.»

Η συνέντευξή του:

«Εδώ, όλοι οι πολίτες αισθανόμαστε σαν Μακεδόνες. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα του λαού, ειδικά η Αλβανική, αλλά και άλλες εθνότητες, που ζουν στη FYROM, που δεν ταυτοποιούνται με αυτό το όνομα. Οι Αλβανοί που ζουν στη FYROM, θέλουν μία ονομασία που να αντικατοπτρίζει όλη την εθνοτική σύνθεση αυτής της χώρας. Ως κρατική οντότητα θα μπορούσε να μας εκφράσει ο όρος «Μακεδονία», αλλά ως εθνοτική ομάδα δεν μας εκφράζει καθόλου αυτός ο όρος.»

«Το θέμα της ονομασίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση», τόνισε ο Billal Kasami, εκτιμώντας ότι «η κυβέρνηση Ζάεφ είναι πιο διαλλακτική από την προηγούμενη και προσπαθεί να βρει μία λύση, που θα είναι αποδεκτή και από τους γείτονες, αλλά και από εθνοτικές ομάδες εντός της FYROM.»

Σε ερώτηση αν θεωρεί ο ίδιος, ότι υπάρχει περίπτωση η συζήτηση για το όνομα να μην οδηγηθεί πουθενά και να μην μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ο κ. Kasami τόνισε ότι «εμείς είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με οποιοδήποτε μέσο, προκειμένου να μπει η χώρα στις δομές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.»

«Ήδη, πολλοί πολίτες αισθάνονται το πρόβλημα της μη ένταξης στις δύο αυτές δομές, πολλοί φεύγουν από τη χώρα, καθώς αισθάνονται ότι η ελπίδα είναι λιγοστή και από την άλλη, κανείς δεν ωφελείται και από τις γύρω χώρες, από την μη ένταξη της FYROM σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., η οποία θα φέρει γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.

Γι’ αυτό, η άποψή μας είναι ότι πάνω από τις εθνικιστικές κορώνες πρέπει να βάλουμε την λογική για μία ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών στην περιοχή.»

Στην επισήμανση ότι, οι Έλληνες νιώθουν ότι θέλουν να τους πάρουν ένα κομμάτι της δικής τους ιστορίας, ο Μπιλάλ Κασάμι απάντησε:

«Με την ιστορία πρέπει να ασχοληθούν οι ιστορικοί, ενώ οι πολιτικοί πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.»

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, ότι πολλοί Έλληνες θυμούνται τη γνωστή δήλωση Γκλιγκόροφ, με την οποία παραδεχόταν ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ο επικεφαλής του κόμματος BESA, δήλωσε:

«Για αυτό είπα πριν, ότι με την ιστορία πρέπει να ασχοληθούν οι ιστορικοί και να δώσουν λύση σ’ αυτά τα διλήμματα. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να δούμε τι μας ενώνει και το μέλλον. […] Οι αποτυχημένοι πολιτικοί ασχολούνται με την ιστορία, οι επιτυχημένοι πολιτικοί πρέπει να ασχολούνται με το μέλλον.»

Σε ερώτηση, αν το κόμμα του είναι έτοιμο να δεχτεί αλλαγές στο Σύνταγμα, αν αυτό είναι προαπαιτούμενο, ώστε οι Έλληνες να δεχτούν σύνθετη ονομασία οι Έλληνες, ο κ. Kasami δήλωσε «το κόμμα μας είναι έτοιμο και πρόθυμο να συμβάλλει σ’ αυτήν την κατεύθυνση της συνεννόησης των δύο λαών, ώστε όταν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όλα τα άλλα είναι εύκολο μετά να αλλάξουν και να πορευτούμε στο μέλλον. Βάσει κοινών συμφωνιών και συζητήσεων, μπορούν να γίνουν νομικές αλλαγές στο Σύνταγμα, μέσω των οποίων θα γίνει μεγαλύτερη προσέγγιση των δύο λαών. Ήδη, μερίδα πολιτών το έχει καταλάβει αυτό στη χώρα μας και είναι έτοιμη να συμβάλλει σ΄αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις είμαστε πιο κοντά στη λύση, παρά τα προβλήματα και εύχομαι το 2018 να είναι έτος ορόσημο για την ένταξή μας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.», εκτίμησε ο κ. Kasami.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη FYROM, ο ηγέτης του κόμματος των αλβανοφώνων είπε ότι θα ήθελε το πρώτο βήμα να είναι η συναίνεση των κομμάτων στη χώρα του, αλλά σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στο λαό, αλλά αυτό, είναι σε δεύτερο στάδιο.

Πηγή: focusfm.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter