Καρυστιανού για ανακριτή Μπακαΐμη: «Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η αλήθεια» – Η αναφορά των συγγενών στον Εισαγγελέα Εφετών

Καρυστιανού για ανακριτή Μπακαΐμη: «Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η αλήθεια» – Η αναφορά των συγγενών στον Εισαγγελέα Εφετών

«Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η αλήθεια, αντίθετα έχει μπει εκεί με ένα συγκεκριμένο σκοπό και στόχο, να μην αντιδρά κανένας από το δικαστικό σύστημα», είπε η Μαρία Καρυστιανού εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη που χειρίζεται την υπόθεση για το έγκλημα στα Τέμπη μετά την κατάθεσή της στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας για τη μήνυση σε βάρος του.

«Ελπίζω κάποια στιγμή η δικαιοσύνη να αρχίσει να εφαρμόζει τους νόμους» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών.

Η Μαρία Καρυστιανού ήταν μαζί με τον πατέρα της Ιφιγένειας, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, Σωτήρη Μήτσκα. Στη μήνυση κατά του ανακριτή καταγγέλλουν ότι δεν ενσωμάτωσε στην δικογραφία 649.000 αρχεία ηχητικά και βίντεο που αφορούσαν τις επίμαχες ημερομηνίες της 28/2 και της 1/3 του 2023. Ακόμη κατηγορούν τον κ. Μπακαΐμη πως με δική του εντολή καταστράφηκε πολύτιμο βιολογικό υλικό από θύματα.

Η μήνυση (η οποία είναι συμπληρωματική στην αρχική που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου) κατατέθηκε στις 7 Μαρτίου ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας από τους Μαρία Καρυστιανού, Σωτήριο Μήτσκα, Λίλια Βασιλίσιν και Παύλο Ασλανίδη.

Διαβάστε σχετικά: Έγκλημα Τέμπη: Στα δικαστήρια Λάρισας Καρυστιανού και Ασλανίδης – Καταθέτουν για τη μήνυση κατά Μπακαΐμη

Η Μαρία Καρυστιανού εξερχόμενη του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας δήλωσε:

«Σήμερα καταθέσαμε για τη μήνυση που έχουμε υποβάλει στον κ. Μπακαΐμη. Θέσαμε ξανά τα ίδια ερωτήματα. Για ποιο λόγο ο ανακριτής ενώ 15 ημέρες μετά κατάσχεσε τα ηχητικά και τα βίντεο, στη συνέχεια δεν τα έβαλε (σ.σ. στη δικογραφία) κι ακόμα και σήμερα που μιλάμε έχει ενσωματωθεί στη δικογραφία μέρος αυτού και φυσικά κανένα βίντεο. Τι έχουν άραγε αυτά τα βίντεο που δεν πρέπει να δει κανένας μας; Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν του τα παρέδωσαν. Οπότε γεννάται το ερώτημα, αν δεν του τα παρέδωσαν γιατί δεν προέβη στις ενέργειες που έπρεπε καθώς η παραγγελία του δεν εκτελέστηκε σωστά; Περιμένουμε λοιπόν και από την εισαγγελέα να καλέσει και τους εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι ήταν παρόντες στην κατάσχεση να μιλήσουν επ’ αυτού.

Είναι πραγματικά λυπηρό, θλιβερό, ως πολίτης μιλάω, πέρα από το προσωπικό μου δράμα, να βλέπουμε έναν άνθρωπο ο οποίος με τόσους πολλούς τρόπους μας έχει δείξει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η αλήθεια, αντίθετα έχει μπει εκεί με ένα συγκεκριμένο σκοπό και στόχο, να μην αντιδρά κανένας από το δικαστικό σύστημα. Κανένας. Ελπίζω κάποια στιγμή – στην υπόθεσή μας τουλάχιστον- η δικαιοσύνη να αρχίσει να εφαρμόζει τους νόμους».

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Μήτσκας ζήτησε από τον Σωτήρη Μπακαΐμη «να μας δείξει επιτέλους τα βίντεο, γιατί τα βίντεο υπάρχουν. Αν είναι αθώος και καθαρός όπως μας λέει, αύριο το πρωί να μας δείξει τα βίντεο».

Τα αιτήματα των συγγενών στον εισαγγελέα

Στο πλαίσιο της κατάθεσης των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών κατατέθηκε αναφορά-αίτηση προς τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας που περιέχει αιτήματα σχετικά με τη διαδικασία της ανάκρισης. Ζητούν την αντικατάσταση του εφέτη ανακριτή με την αναπληρωτή. Αποσπάσματα από την αναφορά:

«…δεδομένου ότι παρά την υποβολή των άνω μηνυτήριων αναφορών, οι οποίες αφορούν σε σημαντικότατες ποινικώς ερευνώμενες πράξεις και παραλείψεις του άνω Ανακριτή και της άνω
Γραμματέως του, οι οποίες έχουν κλονίσει την αξιοπιστία τους, δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες για τη μη ορθή ενάσκηση των καθηκόντων του και για την συσκότιση της Ανάκρισης, η οποία έχει
ρόλο αντίστροφο, ήτοι αυτόν της ανάδειξης, και όχι του θαψίματος της αλήθειας, αιτούμαστε υπό τον άνω θεσμικό ρόλο Σας, όπως ενεργοποιηθεί και αναλάβει καθήκοντα αναπληρώνοντάς τον άνω Ανακριτή, η ορισθείσα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας αναπληρώτρια του, κα. Σοφία Λυμπεριάδου, μέχρι την περάτωση της σε βάρος του διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, με την επιφύλαξη βέβαια και περαιτέρω χειρισμού ανάλογα με τα πορίσματα και εξέλιξη αυτής».
»Kι επίσης:
(α) όπως ερευνήσετε τους λόγους μη ενσωμάτωσης στη δικογραφία για δύο χρόνια των άνω των 680.000 αρχείων που κατασχέθηκαν σε εκτέλεση των 94/2023 και 5/2023 ανακριτικών παραγγελιών∙

(β) όπως ερευνήσετε τους λόγους, για τους οποίους, παρά το ρητό γράμμα των άνω ανακριτικών παραγγελιών, τα VIDEO -ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ, τα οποία ομοίως παραγγέλθηκε από τον Μάρτιο του 2023 να κατασχεθούν, μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να απουσιάζουν από τη δικογραφία, παρά το ότι το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με το ρητά αναφερόμενο στην άνω αρχική από 13.02.2025 μηνυτήρια αναφορά υπ’ αριθ. πρωτ. 1311/25/167016/24.01.2025 έγγραφό του με θέμα: «Απάντηση σε Εξώδικη Δήλωση – Πρόσκληση», μας απάντησε ότι εκτέλεσε άμεσα και δη στις 14.03.2023 και 15.03.2023, ήτοι εντός του προβλεπόμενου 15μερου από το δυστύχημα και τις δύο ανακριτικές παραγγελίες και ότι αφού συντάχθηκε
από το αρμόδιο Τμήμα της ΔΕΕ Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης, αυτή μετά των πειστηρίων απεστάλη άμεσα στον Ανακριτή, κ. Μπακαΐμη, μαζί με ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ .

(γ) όπως ερευνήσετε τους λόγους, για τους οποίους, ακόμη και αν ισχύει η εκδοχή του άνω Ανακριτή ότι δεν του παραδόθηκαν τα VIDEO -ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ, τα οποία και ο ίδιος είχε παραγγείλει με. την 5/2023 παραγγελία να κατασχεθούν:
(i) ο άνω Ανακριτής δεν τα ζήτησε εκ νέου και δη άμεσα σε χρόνο που θα μπορούσαν να ανακτηθούν, πολλώ δε μάλλον αφού ακόμη και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται ότι τα αρχεία εικόνας είναι καθοριστικά για την ανάδειξη της αλήθειας και άρα τα πλέον κομβικά για. την επιτέλεση του καθήκοντός του, ως Ανακριτή
(ii) δεν αξίωσε από τους προς ους η παραγγελία Έκθεση, με τους λόγους, για τους οποίους δεν εκτέλεσαν εν συνόλω τις ανακριτικές παραγγελίες και

(iii) δεν έκανε γνωστοποίηση κατά την 250 ΚΠΔ για την αναζήτηση των κατά νόμον ευθυνών των προσώπων που δε εκτέλεσαν προσηκόντως τις παραγγελίες 94/23 και 5/23∙

Άρα όπως ερευνήσετε του λόγους, για τους οποίους αν δεν παραδόθηκαν στον άνω Ανακριτή τα VIDEO -ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ, όπως ο ίδιος προφορικά μας δήλωσε κατά την 07.03.2025, δεν κίνησε την προβλεπόμενη διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων για την μη εκτέλεση των ανακριτικών παραγγελιών και δεν ζήτησε άμεσα εκ νέου τα video, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή η αδράνειά του επιφέρει σημαντικότατη απώλεια του πλέον κρίσιμου αποδεικτικού υλικού, το οποίο έχει φτάσει στο επίπεδο να το ερευνά μέσα από αρχεία αιφνίδια εμφανισθέντα ως ανασυρθέντα από κάδο σκουπιδιών υπολογιστή αμφίβολης προέλευσης και βέβαια άγνωστου αληθούς χειριστή.

(δ) όπως κατεπειγόντως επιμεληθείτε της ενσωμάτωσης στη Ποινική Δικογραφία των Τεμπών του αντιγράφου των ψηφιακών δεδομένων που κατασχέθηκαν σε εκτέλεση των άνω 94/2023 και 5/2023 ανακριτικών παραγγελιών, το οποίο υποχρεωτικά τηρείται στο Πρωτοδικείο Λάρισας, με βάση το άρθρο 265 § 4 ΚΠΔ∙

Δηλώσεις δικηγόρων

Ο Δημήτρης Σκαρίπας, δικηγόρος της κυρίας Καρυστιανού, ανέφερε πως ο εφέτης ανακριτής «συνεχίζει να αποτελεί συνήγορο υπερασπίσεως των κατηγορουμένων. Όσοι έχουν γίνει και όσοι πρόκειται να γίνουν. Αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα όλες οι αμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας».

Ανέφερε δύο αιτήματα που κατέθεσαν: Το πρώτο αφορά αν τα κατασχεμένα αρχεία σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας φυλάσσονται σε ειδικό γραφείο του Πρωτοδικείου Λαρίσης και το δεύτερο αίτημα που υπέβαλλαν αφορά τον διορισμό επίκουρων ανακριτών στη θέση του εφέτη ανακριτή.

Ο δικηγόρος Στέργιος Σούρλας δήλωσε πως ζήτησε να προσκομιστεί το σύστημα engage και για τα ανακριτικά οχήματα της Πυροσβεστικής. Επίσης επεσήμανε πως δεν υπάρχουν στη δικογραφία τα βίντεο που έχουν κατασχέσει οι αστυνομικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Λυγγερίδη: «Αν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιο προϊόν εναντίον ανθρώπων, θέλει να σκοτώσει» 

Έγκλημα Τέμπη – Ασλανίδης προς Μπακαΐμη: Καλέστε όλους τους τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Πτώση θερμοκρασίας έως 15 βαθμούς, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά

Δικαστικοί μπαζώνουν ευθύνες αλα καρτ – Ο καταδικασμένος ιατροδικαστής που διατηρεί την ιατρική άδεια

Documento Newsletter