Κάρολος Κουν: 30 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο θεατράνθρωπο (Video)

Στις 14 Φεβρουαρίου του 1987 απεβίωσε ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου Κάρολος Κουν. Καταγόταν από την Προύσα της Μικράς Ασίας και σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στο Παρίσι.

 Το 1929 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και από το 1930 μέχρι το 1938 εργάστηκε ως καθηγητής αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο ερασιτεχνικά το 1930, στο Κολέγιο Αθηνών, σκηνοθετώντας μαθητικές παραστάσεις. Το 1934 ίδρυσε με τον Διονύσιο Δεβάρη και τον Γιάννη Τσαρούχη τη Λαϊκή Σκηνή με στόχο την αναβίωση του ελληνικού λαϊκού εξπρεσιονισμού και μεταξύ άλλων ανέβασε την «Ερωφίλη», την «Άλκηστη», τον «Κατά φαντασίαν ασθενή», τα «Παντρολογήματα». Μετά τη διάλυση της Λαϊκής Σκηνής συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας και κατόπιν με το θίασο της Κοτοπούλη.

Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης και Δραματική Σχολή. Το 1945-1946 συνεργάστηκε και πάλι με την Κατερίνα και το 1946-1950 επανίδρυσε το Θέατρο Τέχνης και σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις.

Το 1950 το Θέατρο Τέχνης χρεοκόπησε και ο Κουν προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο και ανέβασε τον «Ερρίκο Δ΄», το «Άνθρωποι και ποντίκια», το «Όνειρο θερινής νυκτός» κ.ά.

Το 1954 διαμόρφωσε με τους μαθητές του το υπόγειο του κινηματογράφου Ορφεύς στο οικοδόμημα του Αρσακείου και ξεκίνησε μια καινούργια περίοδος για το Θέατρο Τέχνης, κατά την οποία ο Κουν ανέβασε πάρα πολλά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ συνέβαλε και στην ανάδειξη νέων Ελλήνων συγγραφέων. Από το 1957 ασχολήθηκε με τη μελέτη του αρχαίου δράματος και σκηνοθέτησε τον «Πλούτο», τη «Λυσιστράτη», τους «Όρνιθες», τους «Βατράχους», τον «Προμηθέα Δεσμώτη», την «Ορέστεια» κ.ά.

Η συνεισφορά του Κουν στο ελληνικό θέατρο ήταν τεράστια, καθώς συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και δίδαξε δεκάδες μαθητές που διέπρεψαν στο ελληνικό θέατρο.

https://www.youtube.com/watch?v=q8x5YdxBXlk

https://www.youtube.com/watch?v=9lnf2401ZVE

«Ο Κάρολος Κουν με εμπόδισε να γίνω ηθοποιός, τραγουδιστής, και χορευτής. Και με άφησε να γράφω ατελείωτα Μουσική στο Θέατρο του. Θαύμαζα το μεγαλείο του πυρετού του και της θεατρικής του οσφρήσεως. Δεν γέρασε ποτέ και πέθανε νέος γύρω στα 75 χρόνια του. Έζησα πολλές φορές πολύ κοντά του. Είχα διαφορετική σκέψη μα αγαπηθήκαμε, νομίζω, σοβαρά κι απ’ την αρχή. Κορυφαία στιγμή μας ο ‘Ματωμένος Γάμος’ το 1948.»
Μάνος Χατζιδάκις

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Καρόλου Κουν στο Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζεται μια σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ένα χρόνο, μέχρι το Φεβρουάριο του 2018.

Αυτή την Τρίτη λοιπόν 6.30-8.30 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση στο Υπόγειο της Πεσμαζόγλου. Θα προβληθούν αποσπάσματα από αρχειακό υλικό του Θεάτρου Τέχνης από ταινίες του Μίμη Κουγιουμτζή. Κατόπιν ηθοποιοί και συντελεστές θα διαβάσουν 22 ποιήματα του Κουν. Το αφιέρωμα θα κλείσει με τον «Ματωμένο Γάμο» που παρουσιάζει ο Σείριος στην τελευταία εκδοχή του Μάνου Χατζιδάκι για πιάνο και τσέλο.

Επίσης την ίδια μέρα η είσοδος στις παραστάσεις «Ρομπέρτο Τσούκκο» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου και «Η σονάτα του Κρόιτσερ» του Λέοντος Τολστόι σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου θα είναι ελεύθερη

«Δε κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δε κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέριος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος ο καθένας μας είναι ανήμπορος. Μόνος, ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νοιώσουμε μαζί μια αλήθεια. Να γιατί διαλέξαμε το θέατρο σα μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου» Κάρολος Κουν