Καρκίνος: Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο σε οποιαδήποτε ηλικία

Καρκίνος: Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο σε οποιαδήποτε ηλικία

Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη από επιστήμονες της Νότιας Κορέας, η οποία διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μετά την πρώτη δεκαετία της διακοπής του καπνίσματος.

Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε άτομα που το έκοψαν για τουλάχιστον 15 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να καπνίζουν, με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα να μειώνεται όλο και πιο γρήγορα, ιδιαίτερα σε εκείνους που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από τη μέση ηλικία.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από σχεδόν τρία εκατομμύρια Κορεάτες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από το 2002 και μετά και κατέγραψαν περιπτώσεις καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων όγκων του πνεύμονα, του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου μέχρι το 2019. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σχεδόν 200.000 συμμετέχοντες, έλαβαν διάγνωση θετική στον καρκίνο.

«Δεν είναι αργά»

«Ανεξάρτητα από την ηλικία, η διακοπή του καπνίσματος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας, ειδικά για τον καρκίνο του πνεύμονα, με την πρόωρη διακοπή πριν από τη μέση ηλικία να οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις», δήλωσε ο Δρ. Τσιν Κιουνγκ Ο, που ηγήθηκε της μελέτης στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, κοντά στη Σεούλ. «Μην νομίζετε ότι είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Μετά από μια μέση παρακολούθηση 13 ετών και πέντε μηνών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των ατόμων που σταμάτησαν το κάπνισμα μειώθηκε κατά 42%, με μικρότερα ποσοστά 27%, 20% και 14% να καταγράφονται για τον καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου αντίστοιχα, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν το κάπνισμα. Οι λεπτομέρειες της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Jama Network Open.

15 διαφορετικοί καρκίνοι

Σημειώνεται, ότι το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 15 διαφορετικούς καρκίνους, που επηρεάζουν τους πνεύμονες, την ουροδόχο κύστη, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο, τους νεφρούς και το ήπαρ. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο όσοι σταμάτησαν τη συνήθεια πριν από τα 50 έτη, μειώθηκαν κατά 57%, σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν να καπνίζουν. Αλλά τα αποτελέσματα ήταν επίσης σημαντικά και για όσους σταμάτησαν το κάπνισμα σε ηλικία 50 ετών και άνω, αφού παρουσίασαν 40% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει δύο κρίσιμα γεγονότα», υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Ουέστ, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας υγείας από το Λονδίνο. «Το ένα, είναι ότι μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια διακοπής του καπνίσματος για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Το άλλο, είναι ότι τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα για όσους σταμάτησαν το κάπνισμα σε μικρότερη ηλικία».

Ετικέτες

Documento Newsletter