Καρκίνος: Φάρμακα απώλειας βάρους συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με την ινσουλίνη

Καρκίνος: Φάρμακα απώλειας βάρους συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με την ινσουλίνη

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, επομένως θα θεωρούσε κανείς λογικό ότι τα φάρμακα που μειώνουν το σωματικό βάρος θα πρέπει επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τύπων καρκίνου.

Ερευνητές στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν έρευνα για να διαπιστώσουν αν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, γνωστά ως GLP-1, που ανήκουν στα λεγόμενα «έξυπνα ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα», μειώνουν τον κίνδυνο να προσβληθούν οι ασθενείς με οποιονδήποτε από τους 13 τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο Jama Network Open και αναδημοσιεύτηκαν από το Conversation.

Το GLP-1 είναι μια ορμόνη που παράγεται στον οργανισμό μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που δείχνει ότι είμαστε χορτάτοι. Τα φάρμακα GLP-1 παρέχουν συνθετικό GLP-1, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από το φυσικό GLP-1 που παράγεται από τον οργανισμό. Οι πρόσφατες εκδόσεις αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν το Ozempic (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2) και το Wegovy (χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους). Αλλά τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη αφορούν σε παλαιότερες εκδόσεις αυτών, όπως η λιραγλουτίδη (Victoza) και η ντουλαγλουτίδη (Trulicity).

Οι ερευνητές στη νέα μελέτη ανέλυσαν τα αρχεία υγείας περισσότερων από 1,6 εκατομμυρίων ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Συνέκριναν τις περιπτώσεις ανθρώπων στους οποίους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα GLP-1 με εκείνους στους οποίους συνταγογραφήθηκε ινσουλίνη (η τυπική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2) και προσπάθησαν να ταιριάξουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους ασθενείς για να αποφύγουν συστηματικά σφάλματα στα δεδομένα του δείγματος.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με οποιοδήποτε φάρμακο GLP-1 μεταξύ 2005 και 2018 είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με δέκα από τους 13 καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν ινσουλίνη.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, του παγκρέατος, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του ενδομητρίου – ήταν σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τη θεραπεία ινσουλίνης. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, του θυρεοειδούς και του στομάχου δεν μειώθηκε, αλλά ούτε και αυξήθηκε. Η μελέτη δεν ανέφερε πόσο σωματικό βάρος χάθηκε με τα φάρμακα GLP-1.

Η μελέτη συνέκρινε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μεταξύ των φαρμάκων GLP-1 και ενός άλλου κοινού φαρμάκου για τη θεραπεία του διαβήτη, της μετφορμίνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου περισσότερο από τη μετφορμίνη (είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου). Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του νεφρού ήταν, στην πραγματικότητα, αυξημένος με τα φάρμακα GLP-1 σε σύγκριση με τη μετφορμίνη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Ozempic εγκρίθηκε μόνο στις ΗΠΑ το 2017 και το Wegovy το 2021. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο από λίγα άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, δεδομένου ότι η περίοδος μελέτης ήταν μεταξύ 2005-18.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς που έλαβαν φάρμακα GLP-1 είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης δέκα συγκεκριμένων τύπων καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν ινσουλίνη για τη θεραπεία διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι τα φάρμακα ευθύνονται γι αυτή τη μείωση του κινδύνου.

Για να αποδειχθεί αυτό, πρέπει να διεξαχθεί μια «τυχαιοποιημένη μελέτη» με φάρμακα GLP-1 σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (placebo). Άλλοι παράγοντες που δεν ελήφθησαν υπόψη στη μελέτη, όπως η ημερομηνία διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2, θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται για τα ευρήματα.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις «FLiRT» και την έκρηξη εισαγωγών – Μέχρι τέλη Ιουλίου η έξαρση (Video)

Η ψυχολογία των γονέων πρόωρου νεογνού

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τελικά βλάπτει λιγότερο; – Μύθοι και αλήθειες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter