Καρφωμένος στην καρέκλα για security και ένα αυτοκίνητο με σοφέρ

Όσο πλησιάζει η ημέρα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας (αναμένεται να γίνει εντός του Ιουνίου) θα εντείνονται οι παρασκηνιακές κινήσεις για τις επικείμενες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έχει υποχρεωθεί και δεσμευθεί να κάνει αλλαγές στη διοίκηση λόγω των απαιτήσεων που θέτει το νομικό πλαίσιο λόγω μνημονίου και να αντικαταστήσει τουλάχιστον τον πρόεδρο Παναγιώτη (Τάκη) Θωμόπουλο και ορισμένα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θεωρεί ευκαιρία και επιθυμεί διακαώς να τοποθετήσει κάποιους πιο δικούς της ανθρώπους στο διοικητικό συμβούλιο. Για παράδειγμα, όπως ακούγεται σε τραπεζικούς κύκλους, μία από τις αλλαγές που επίκειται είναι η αντικατάσταση του Δημητρίου Δημόπουλου και ο διορισμός της Κερασίνας Ραυτοπούλου. Η τελευταία είχε διοριστεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά παραιτήθηκε περιμένοντας τις αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μια συμφωνία στον αέρα

Τα πράγματα όμως δεν κυλούν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και τις επιδιώξεις των ενδιαφερομένων. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας κ. Θωμόπουλος, ο οποίος θα έθετε την παραίτησή του στην τακτική γενική συνέλευση, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ (αποτελεί και τον βασικότερο μέτοχο της τράπεζας), ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του πιστωτικού ιδρύματος, την Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, να εφαρμόσει το κατάλληλο πρόγραμμα διαδοχής (succession plan) ώστε οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του προέδρου να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (31.12.2017).

Συνεπώς, η συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ του ΤΧΣ και της διοίκησης της τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2016 για αντικατάσταση του κ. Θωμόπουλου μέχρι την ετήσια γενική συνέλευση είναι στον αέρα. Θυμίζουμε πως το ΤΧΣ είχε ψηφίσει κατά της υποψηφιότητας Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου της τράπεζας και δόθηκε χρόνος για την αντικατάστασή του μέχρι τη γενική συνέλευση. Ομως η συμφωνία δεν φαίνεται να τηρείται.

Τι μπορεί όμως να κρύβεται πίσω από την παράταση εκτός από όσα ο ίδιος ο πρόεδρος δηλώνει, δηλαδή τα περί πίστωσης χρόνου ώστε να εφαρμοστεί το κατάλληλο πρόγραμμα διαδοχής και να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο;

Τα ισόβια προνόμια

Κάποιοι συνδέουν την παράταση της θητείας του κ. Θωμόπουλου με τα προνόμια που αποκτά ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας όταν συμπληρώσει ένα έτος στη θέση αυτή, δηλαδή να έχει στη διάθεσή τους τρία άτομα και αυτοκίνητο: ένα άτομο για την προσωπική τους ασφάλεια, έναν οδηγό, έναν γραμματέα και ένα αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις – εννοείται ότι όλα αυτά τα πληρώνει η τράπεζα.

Ο κ. Θωμόπουλος εκλέχτηκε πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2016 και θα συμπληρώσει ένα έτος στη θέση αυτή τον Νοέμβριο του 2017. Εάν υποβάλει την παραίτησή του νωρίτερα, δεν θα έχει δικαίωμα στα δώρα που η Εθνική δίνει.

Τα προνόμια δεν χάνονται παρά μόνο εάν τα πρόσωπα που διετέλεσαν δύο χρόνια στην προεδρία της Εθνικής Τράπεζας γίνουν μισθωτοί σε άλλον εργοδότη. Μπορεί να κάνουν διάφορες δουλειές ως ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι, αλλά δεν χάνουν την προσωπική ασφάλεια, την/τον γραμματέα, τον οδηγό και το αυτοκίνητο που τους δίνει απλόχερα η Εθνική Τράπεζα εκτός εάν ξαναγίνουν μισθωτοί.

Το ίδιο ίσχυε για διάφορους προέδρους που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την τράπεζα παρότι δεν μακροημέρευσαν.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Θωμόπουλος παρατείνει τη θητεία του γι’ αυτόν τον λόγο και θα πρέπει να τηρήσει την αρχική συμφωνία. Ο ίδιος πέρασε από υψηλόβαθμες θέσεις αλλά τέτοια πλεονεκτήματα δεν είχε. Διετέλεσε μεταξύ άλλων υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) επί σειρά ετών, πρόεδρος της Eurobank, πρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ και αναπληρωτής διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα.

Τα ευτράπελα με την Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζονται

Οι αλλαγές στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και γενικότερα στη διοίκησή της δεν αποτελούν τον μοναδικό πονοκέφαλο για τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του πιστωτικού ιδρύματος, ο οποίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Τάκη Θωμόπουλου. Ενας ακόμη μεγάλος πονοκέφαλος είναι ο διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα και τα ευτράπελα που τον συνοδεύουν και στα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς το Documento.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα ευτράπελα δεν τελειώνουν. Τελευταίο κρούσμα είναι δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η προσφορά των Κινέζων της Fosun συμπεριλαμβάνει και ποσοστό αγοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό είναι άτοπο αφού ο διαγωνισμός αφορά μόνο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και σε καμία περίπτωση πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Ομως ούτε αυτό ούτε η προβληματική διαδικασία, την οποία αποκάλυψε το Documento, έχουν σχολιαστεί και διαψευστεί από τη διοίκηση του κ. Φραγκιαδάκη.