«Καρφιά» Ζαχάροβα για το ντιμπέιτ στις ΗΠΑ – «Σταματήστε να ασχολείστε με τον Πούτιν», λέει το Κρεμλίνο

H εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, παρομοίασε το ντιμπέιτ ΤραμπΧάρις με ένα σόου δύο ανθρώπων οι οποίοι «ξεκάθαρα δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη των λεγομένων τους»

Σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, σχολίασε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο την τηλεμαχία λέγοντας μεταξύ άλλων: «Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να θεωρείται σημαντικό γεγονός. Είναι περίεργο να ακούς δύο ανθρώπους, να συζητούν στην ουσία πως θα τιμωρήσουν ολόκληρο τον κόσμο και για τους λόγους που θα το κάνουν αυτό. Θα πρέπει να απαντήσετε πρώτα για τις αμαρτίες σας.

Τουλάχιστον για το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, για μερικές δεκαετίες. Τουλάχιστον βρείτε τα πρώτα με τους εαυτούς σας για το Αφγανιστάν, με τους εαυτούς σας για το Ιράκ. Τουλάχιστον ρωτήστε ο ένας τον άλλο: «Έχετε καταφέρει να κάνετε κάτι σε κάποιο μέρος του κόσμου, χωρίς να βάψετε τα χέρια σας με αίμα».

«Μην ασχολείστε με τον Πούτιν»

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο το όνομα του Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιήθηκε στην τηλεμαχία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ και τους κάλεσε να σταματήσουν να το εμπλέκουν στην πολιτική τους μάχη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε τις δηλώσεις αυτές μία εβδομάδα αφού ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δήλωσε με περιπαικτική διάθεση ότι προτιμά την Χάρις έναντι του Τραμπ, οδηγώντας τον Λευκό Οίκο στο να δηλώσει ότι ο Πούτιν θα πρέπει να σταματήσει να σχολιάζει τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Κρεμλίνο δεν παρακολούθησε άμεσα τη τηλεμαχία, αλλά ενημερώθηκε από όσα μετέδωσαν ειδησεογραφικές πηγές.

«Φυσικά, παρατηρήσαμε ότι και οι δύο υποψήφιοι ανέφεραν τον πρόεδρό μας, ανέφεραν τη χώρα μας. Φυσικά, η θέση είναι εντελώς ξεκάθαρη –οι ΗΠΑ, ως σύνολο, ανεξάρτητα από το κόμμα από το οποίο προέρχονται οι υποψήφιοι, διατηρούν μια αρνητική στάση, μια μη φιλική στάση προς τη χώρα μας», δήλωσε.

«Το όνομα του Πούτιν χρησιμοποιείται ως ένα από τα εργαλεία στην εγχώρια πολιτική μάχη στις ΗΠΑ. Πραγματικά δεν μας αρέσει αυτό και ελπίζουμε ότι θα αφήσουν ήσυχο το όνομα του προέδρου μας».

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας, η Κάμαλα Χάρις απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία υποστήριξε πως: «Αυτό που κάναμε ήταν να διατηρήσουμε την ικανότητα του Ζελένσκι και των Ουκρανών να αγωνιστούν για την ανεξαρτησία τους. Διαφορετικά, ο Πούτιν θα είχε ήδη εγκατασταθεί στο Κίεβο και θα έστρεφε το βλέμμα του στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ξεκινώντας από την Πολωνία». Μάλιστα η Χάρις συμπλήρωσε στρεφόμενη κατά του Τραμπ πως: «Ο Πούτιν είναι ένας δικτάτορας που θα σε έτρωγε για μεσημεριανό».

Ο Τραμπ με την σειρά του απέρριψε τα σχόλια της Χάρις για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος δεν θα είχε καν ξεκινήσει αν ήταν στην εξουσία το 2022 και στρεφόμενος προς το ακροατήριο συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν «θα ήταν εγκατεστημένος στη Μόσχα και δεν θα είχε χάσει 300.000 άνδρες και γυναίκες στον πόλεμο».

Διαβάστε επίσης

Τραμπ στο ντιμπέιτ: Επανέλαβε τα fake news ότι «μετανάστες τρώνε σκύλους και γάτες» – Η αντίδραση της Χάρις (Video)

«Η Κάμαλα έριξε το δόλωμα και ο Τραμπ το άρπαξε» – Οι πρώτες αναλύσεις για το ντιμπέιτ

Washington Post: «Η Χάρις έβαλε στην άμυνα τον Τραμπ»

Ντιμπέιτ Χάρις-Τραμπ: «Συμμαζέψαμε το χάλι σου – Είσαι μαρξίστρια» – Οι ατάκες για Πούτιν, Μπάιντεν, Ισραήλ