«Καρφί» Λούλα σε Σολτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευθύνες του Κιέβου

«Καρφί» Λούλα σε Σολτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευθύνες του Κιέβου

Αναπάντεχες αιχμές αντάλλαξαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον πρώτο να αναφέρει ότι μερίδιο ευθύνης μπορεί να έχει και το Κίεβο, σε μια κατά τα άλλα συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από θετικό κλίμα.

«Εάν δεν θέλει ένας, δύο δεν μπορούν να πολεμήσουν» ανέφερε ο βραζιλιάνος κεντραριστερός πρόεδρος, υπαινισσόμενος ότι έχει ευθύνες και η Ουκρανία για τη ρωσική εισβολή.

https://twitter.com/POLITICOEurope/status/1620469764173733892

Ο Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, απάντησε λέγοντας ότι η ρωσική εισβολή δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά μια «ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» για να προσθέσει ότι «υποβαθμίζει τη βάση της συνεργασίας μας σε όλο τον πλανήτη και την ειρήνη».

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, όμως, συνέχισε σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα πραγματικά δεν έχω ακούσει και πολλά για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στην ειρήνη», αντιπροτείνοντας την δημιουργία μιας ομάδας κρατών που θα μεσολαβήσουν για τη ειρήνευση και η οποία θα αποτελείται από τις Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Ινδονησία οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα στις συζητήσεις.

Ο Σολτς απάντησε ότι το παρελθόν της Βραζιλίας μπορεί να ήταν λιγότερο ειρηνικό εάν οι γείτονές της στη Νότια Αμερική εφάρμοζαν μια παρόμοια ιμπεριαλιστική λογική όπως ο Πούτιν στην Ουκρανία. «Τι είδους εδαφικές συγκρούσεις θα ήταν δυνατές εάν όλοι απλώς ξεφύλλιζαν τα βιβλία της ιστορίας τους, όπως ο Ρώσος πρόεδρος, και κοιτούσαν πού ήταν παλιά τα σύνορα; Εάν το κάνετε αυτό, τότε δεν θα είχαμε ειρήνη στην κόσμο», κατέληξε βάζοντας τέλος στον φορτισμένο διάλογο.

Σημειώνεται πως ο Σολτς έφτασε στην Μπραζίλια στο πλαίσιο περιοδείας στη Νότια Αμερική με στόχο την προώθηση μιας εμπορικής και πολιτικής συνεργασίας ΕΕ-Mercosur και την συσπείρωση των χωρών του Παγκόσμιου Νότου πίσω από την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Politico.

Πηγή: Politico, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: «Ναι» υπό όρους στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Χερσώνα

Επίθεση Κιέβου κατά ΔΟΕ: «Υποστηρίζεται τον πόλεμο, τις δολοφονίες και την καταστροφή»

Documento Newsletter