Καρδιακός ρυθμός και τρέξιμο: Ο τέλειος «μετρητής» αποτελεσματικότητας

Για κάθε δρομέα που προπονείται συστηματικά ένα από τα στοιχεία που διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της προπόνησης είναι αυτό του καρδιακού ρυθμού.

Ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύσουμε, την ένταση του τρεξίματος και τις επαναλήψεις που κάνουμε, το αναγκαίο τέμπο του καρδιακού ρυθμού αλλάζει κατά αντιστοιχία.

Πολύ συχνά, οι προπονητές λένε πως ένας καλός τρόπος για να τσεκάρετε αν ο καρδιακός ρυθμός σας βρίσκεται στα σωστά επίπεδα είναι να δοκιμάζετε να μιλάτε ενώ τρέχετε. Αν καταφέρνετε να μιλάτε χωρίς πρόβλημα, τότε ο καρδιακός ρυθμός σας βρίσκεται στα σωστά επίπεδα.

Βέβαια, αυτό είναι ένα «πείραμα» που για να διεξαχθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες, πρέπει να τρέχεις δίπλα-δίπλα με κάποιον άλλο αθλητή. Αν συνηθίζεις να προπονείσαι μόνος σου, τότε είναι ανέφικτο να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο με ρεαλιστικούς όρους.

Πρέπει να γνωρίζεις
Όπως και να έχει, το να γνωρίζεις το σωστό επίπεδο καρδιακού ρυθμού είναι κάτι χρήσιμο με πολλαπλούς τρόπους. Άλλωστε, είναι ο τέλειος «μετρητής» για το αν η άσκησή σου γίνεται σωστά: το να ξέρεις ποιο είναι το σωστό τέμπο και να επιχειρείς να το πιάνεις σε κάθε άσκησή σου είναι κάτι που επιβεβαιώνει την επιτυχία της ίδιας της άσκησης. Με άλλα λόγια, ένας από τους στόχους που πρέπει να βάζει κάθε δρομέας, είναι να κατακτά σε κάθε διαδρομή του τον κατάλληλο καρδιακό ρυθμό.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο κάθε δρομέας ως προς αυτό το ζήτημα είναι να καθορίσει τις ζώνες κατάρτισης του, οι οποίες βασίζονται στα μέγιστα και τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής λειτουργίας. Υπάρχει μια μέθοδος, η οποία πάει ως εξής: Μέγιστη καρδιακή συχνότητα = 220-Ηλικία. Αλλά οι ερευνητές αμφισβητούν αυτή την μέθοδο, αντικαθιστώντας την με αυτές τις εξισώσεις:

Μέγιστος καρδιακός ρυθμό για άντρες= 214 – (ηλικία επί 0,8)
Μέγιστο καρδιακό ρυθμό = 209 – (ηλικία επί 0,7)

Από εκεί και πέρα, ο σωστός ρυθμός διαχωρίζεται ανάλογα με το είδος προπόνησης. Κατά την διάρκεια της περιόδου ανάκαμψης, της φάσης δηλαδή που ο οργανισμός «επανέρχεται» στην φυσιολογική του λειτουργία έπειτα από την διάσπαση των μυών που προκύπτει λόγω της εντατικής προπόνησης ο ρυθμός της καρδιάς πρέπει να κυμαίνεται λίγο κάτω ή λίγο πάνω από τους 150 χτύπους της καρδιάς το λεπτό. Αντίθετα, σε συνθήκες προπόνησης όπου διανύονται μεγάλες αποστάσεις δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 160 ενώ στις πιο μικρές αλλά έντονες προπονήσεις πρέπει να φτάνει τους 170.

Ένας ειδικός ξέρει καλύτερα
Φυσικά, όλα αυτά αναλύονται κατά προσέγγιση. Κάθε ειδικός άλλωστε, θα επιβεβαίωνε πως για να εξακριβωθεί στο έπακρο η σωστή καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες όπως ο ύπνος, η κατανάλωση τροφής και το στρες του κάθε ατόμου.

Για να βρείτε τον τέλειο καρδιακό ρυθμό σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης πρέπει να έχετε ξεκάθαρη εικόνα για τα χιλιόμετρα που διανύετε ανά εβδομάδα και την γενικότερη κατάσταση της καρδιάς σας και στη συνέχεια να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Όπως και να έχει, ο καρδιακός ρυθμός είναι το πιο ακριβές εργαλείο μέτρησης αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας που κάνετε.

Αν αισθάνεστε που δεν έχετε ικανοποιητικά κέρδη από την προπόνησή σας είτε ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους είτε η αναβάθμιση της αντοχής, ίσως είναι καιρός να μάθετε ποιες είναι οι επιθυμητές ζώνες καρδιακού ρυθμού ανάλογα με την προπόνηση που ακολουθείτε και να προσαρμοστείτε ανάλογα.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες