«Καρατομήσεις» προϊσταμένων σε νοσοκομεία – Χτύπησε ο «ιός» του «γαλάζιου» επιτελικού κράτους

«Καρατομήσεις» προϊσταμένων σε νοσοκομεία – Χτύπησε ο «ιός» του «γαλάζιου» επιτελικού κράτους

Σε εξέλιξη βρίσκονται διοικητικοί αλλά και δικαστικοί έλεγχοι για «καρατομήσεις» υπαλλήλων από θέσεις ευθύνης σε νοσοκομεία. Πληθαίνουν οι αιτιάσεις για καταχρηστικές πρακτικές “γαλάζιων” διοικητικών αρχών σε νοσηλευτικά ιδρύματα και φορείς υγείας και για μη σύννομες, σύμφωνα με καταγγελίες, απομακρύνσεις προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων. Στελέχη της αντιπολίτευσης κρίνουν την τακτική αυτή ως αποτύπωση του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιβάλλει τη μονοχρωμία του γαλάζιου σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα, περιπτώσεις που ουσιαστικά υποβαθμίζουν και απαξιώνουν διοικητικά τις δημόσιες νοσηλευτικές υπηρεσίες καταγράφονται και την περίοδο της πανδημίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταγγελίας που διερευνούν οι αρμόδιοι της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και αφορά στην απόφαση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας με την οποία απομακρύνθηκε από τη θέση του διοικητικού Διευθυντή ο Κωνσταντίνος Καμάρας, έχοντας, κατά δήλωση του, τοποθετηθεί εκεί ύστερα από κρίση/αξιολόγηση.

Ο καταγγέλων εγκαλεί τη διοίκηση ότι η απόφασή της είναι «διοικητικά αστήρικτη και νομικά έωλη», και έχει κοινοποιήσει την προσφυγή του στην Εισαγγελία Φωκίδας, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στον Συνήγορο του Πολίτη, την Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων ) και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Η προσφυγή κατά της απόφασης του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας Χαρίλαου Γεωργίου είχε γίνει από τον πρώην διοικητικό Διευθυντή Κωνσταντίνο Καμάρα τον Μάρτιο του 2021 και έχει τεθεί στο μικροσκόπιο του υπηρεσιακού ελέγχου σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αλλά και αναφορικά με το αιτιολογικό για την αντικατάσταση.

Σύμφωνα με την καταγγελία, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία κλήσης, γραπτής ή προφορικής, για έκφραση γνώμης επί του θέματος ενώ και η αιτιολογία της δυσμενούς απόφασης, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, δεν είναι σαφής, ειδική και επαρκής. Παράλληλα, ο πρώην διοικητικός Διευθυντής εντοπίζει, μεταξύ άλλων, προβληματικές τις διατυπώσεις του αιτιολογικού αντικατάστασης, αφήνοντας αιχμές για τους λόγους απομάκρυνσης – είναι ίδιο, σύμφωνα με την καταγγελία, το αιτιολογικό της απομάκρυνσης τόσο από τη θέση διοικητικού διευθυντή όσο και από τη θέση επικεφαλής νοσηλευτικής υπηρεσίας , αν και πρόκειται για δυο πόστα με διαφορετικές απαιτήσεις…

Την ίδια ώρα, πηγές από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας επεσήμαναν στο documentonews.gr, ότι όλα είναι νόμιμα, ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται και με βάση τη νομολογία. Οι αλλαγές έγιναν στο πλαίσιο υπηρεσιακών αναγκών, όπως λένε από το περιβάλλον της Διοίκησης του Νοσοκομείου, με κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πάντως, ο καταγγέλλων θέτει ζήτημα προσόντων αλλά και νομικών προϋποθέσεων όσον αφορά την αντικατάστασή του. Ο μέχρι πρότινος Διοικητικός Διευθυντής αναλύει στην προσφυγή του στοιχεία που δείχνουν κατά την άποψή του ότι η αντικατάστασή του δεν έγινε έτσι ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις της θέσης ευθύνης. Μάλιστα, προτάσσει τα προσόντα του, έχοντας συμπληρώσει 34 χρόνια στο χώρο της Δημόσιας Υγείας (απόφοιτος από το τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών επιστημών της Νομικής Σχολής Αθήνας, με αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Διοικητικών Διευθυντών της Εθνικής Σχολής, και Δημόσιας Υγείας πρώην Υγειονομικής Σχολής Αθήνας και απόφοιτος από την Σχολή Εθνικής Ασφάλειας). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι έχει κριθεί πολλές φορές υπηρεσιακά – ύστερα από κρίση τοποθετήθηκε Προϊστάμενος Τμήματος Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων Νοσοκομείου Λιβαδειάς (1998), προϊστάμενος τμήματος προσωπικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς (2002) και Διοικητικός Υποδιευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας (2005). Αντίθετα κρίνει ότι τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσώπου που ανέλαβε καθήκοντα δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της θέσης.

Σε αντίστιξη ο πρώην Διοικητικός Διευθυντής αναδεικνύει ότι έχει και εμπειρία ως διδάσκων για εργασιακές σχέσεις τη διετία 2006-2007 στο ΤΕΙ Άμφισσας, εκπαιδευτής δημοσίων υπαλλήλων (Ινστιτούτο Επιμόρφωσης) και εκπαιδευτής επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων στον ιδιωτικό τομέα και ότι έχει λάβει τα εύσημα για επίλυση υπηρεσιακών / διοικητικών ζητημάτων στο Νοσοκομείο Άμφισσας και έπαινο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, με αφορμή την εκπόνηση του συγγραφικού έργου του.

Στην προσφυγή του ζητά ανάκληση της απόφασης του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αμφισσας, σημειώνοντας ότι «με αυτής της μορφής διοικητικές πράξεις, τα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης θίγουν / προσβάλλουν το κοινό / δημόσιο συμφέρον, διότι υποβαθμίζουν / απαξιώνουν την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών της χώρας μας και δή των δημοσίων Νοσοκομείων, τα οποία αποτελούν φορείς δημόσιας υγείας (…)».

Αξίζει να επισημανθεί ότι ανάλογες καταγγελίες έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς για υποθέσεις άλλων νοσοκομείων. Είναι ενδεικτικό ότι προ έτους στο κοινοβούλιο είχαν καταθέσει ερώτηση βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για αντικαταστάσεις προϊσταμένων σε διάφορες διευθύνσεις, με καταγγελίες μετά την αλλαγή διοίκησης, που αφορούσαν την αντικατάσταση προϊσταμένων σε διάφορες διευθύνσεις.

Ήδη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου κατέθεσε αρχές Απριλίου αναφορά στη Βουλή για την προσφυγή του Διοικητικού Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας και την «άρον άρον καθαίρεσή του, προκειμένου να τοποθετηθεί υπάλληλος χωρίς τα αντίστοιχα προσόντα!». Κατά την βουλευτή «είναι μία ακόμη περίπτωση πελατειακής τακτοποίησης «ημετέρων», στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter