Καραντίνα μέχρι να βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό, προειδοποιούν οι ερευνητές

Καραντίνα μέχρι να βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό, προειδοποιούν οι ερευνητές

Ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και το πώς θα άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, επιστήμονες προειδοποιούν πως μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο κατά του Covid-19, θα πρέπει οι χώρες να διατηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα, διότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος είναι πολύ μεγάλος.

Συγκεκριμένα, σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Γου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Guardian.

Η σκληρή καραντίνα που επέβαλε η Κίνα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού έφερε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει στη συνέχεια κι ένα δεύτερο κύμα, προειδοποιούν οι ερευνητές. 

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρουν ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τα νέα κρούσματα και να αναπροσαρμόζουν τα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Χωρίς ανοσία αγέλης έναντι της Covid-19 (σ.σ. η επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός), είναι εύκολο τα κρούσματα να αυξηθούν ξανά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία σταδιακά θα ξεκινήσουν ξανά και οι κοινωνικές επαφές θα αυξηθούν, ενώ θα αυξηθεί και ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων από άλλες χώρες», προειδοποίησε ο δρ Γου, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι ο «πολλαπλασιαστής» (δείκτης Ro) της πανδημίας, δηλαδή πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού, θα αυξηθεί ξανά, όταν αρθούν ορισμένα μέτρα.

Η Κίνα έχει μειώσει αυτό τον αριθμό σε κάτω από ένα, από δύο έως τρία άτομα προηγουμένως, αλλά οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια, μετά και την άρση των μέτρων στη Γουχάν, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησε το θανατηφόρο «ταξίδι» του ο νέος κορονοϊός.

«Μολονότι οι πολιτικές ελέγχου όπως η φυσική απόσταση και οι αλλαγές στη συμπεριφορά πιθανώς θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, η ενεργητική επιδίωξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού κάτω από το ένα, είναι πιθανό ότι αποτελεί την καλύτερη στρατηγική, έως ότου υπάρξουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια», εκτίμησε ο Γου.

Documento Newsletter