Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη μεγάλη πολιτική φθορά της κυβέρνησης, οι αντιθέσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης οξύνονται, καθώς οι συζητήσεις για την (κέντρο-δεξιά) ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον καθημερινές, ενώ δεκάδες γαλάζιοι βουλευτές είναι απογοητευμένοι, διότι ενώ περίμεναν «τηλέφωνο από το Μαξίμου», είδαν να υπάρχει ένας ανασχηματισμός «ανακύκλωσης προσώπων». Σε αυτό το πλαίσιο θα μιλήσουν σε κοινή εκδήλωση την 1η Ιουλίου οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, τη στιγμή που μάλιστα στην εσωκομματική συζήτηση επικρατεί και το ζήτημα του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, δημόσια η συζήτηση άνοιξε μετά την δήλωση του Νότη Μηταράκη, ο οποίος μιλώντας στον Αντ1, είπε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».
Η συγκεκριμένη δήλωση δεν ήταν μία προσωπική άποψη του βουλευτή της Χίου, αλλά εκφράζει ένα κρίσιμο αριθμό γαλάζιων βουλευτών, που έχει διαμηνύσει, ότι δεν θέλουν να στηρίξουν μία εκ νέου υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μάλιστα, υπό την σκιά της συγκεκριμένης κρίσιμης εσωκομματικής συζήτησης γίνεται και η εκδήλωση των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της ΝΔ, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει αρκετές φορές την ενόχλησή του από την στάση της κ. Σακελλαροπούλου, κυρίως λόγω της στάσης της μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Στο τραπέζι τα ονόματα του Τασούλα και Πικραμένου
Οι συγκρούσεις και οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, μετά την μεγάλη φθορά των ευρωεκλογών, οδηγούν τον πρωθυπουργό στο να δει και άλλα ονόματα που μπορούν να διεκδικήσουν το ύψιστο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
Ένα όνομα που ακούγεται πολύ έντονα και στο παρασκήνιο είναι αυτό του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος είναι ένα πρόσωπο, που συσπειρώνει τη γαλάζια ΚΟ, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Παναγιώτη Πικραμένου.
Είναι σαφές ότι ο μέχρι και πριν τις ευρωεκλογές, ισχυρός Μητσοτάκης, που δεν «υπολόγιζε» τις αντιθέσεις και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δεν υπάρχει, καθώς πλέον ο πρωθυπουργός είναι αποδυναμωμένος, με τις εσωτερικές ομαδοποιήσεις να του θέτουν σε αρκετές περιπτώσεις τη ατζέντα. Σε αυτή τη συνθήκη εντάσσεται και η επιλογή του προσώπου για την προεδρία της Δημοκρατίας, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βρει υποψηφιότητα που θα συσπειρώνει όλες τις γαλάζιες ομαδοποιήσεις.